השאלה פשוטה, התשובה לא כל-כך.
בזוחלים יש שני מנגנונים שונים לקביעת המין וגם בתוך כל מנגנון יש שונות.
התמונה נלקחה מויקיפדיה
המנגנון הראשון לקביעת מין בזוחלים דומה ליונקים- קיימים כרומוזומי מין; רק שהסיפור לא פשוט.
יש סוגי זוחלים (מינים שונים של צבים ולטאות) להם יש כרומוזומי מין X ו Y כאשר נקבה היא הומוגמטית (XX) ואילו זכר הוא הטרוגמטי (XY).
לעומתם יש זוחלים (רוב הנחשים) בהם כרומוזומי המין W ו Z דומים למצב בציפורים. הזכר הוא הומוגמטי (ZZ) והנקבה היא הטרוגמטית (WZ).
המנגנון השני לקביעת מין בזוחלים הוא תלוי טמפרטורה. טמפרטורת הסביבה בשליש הראשון של השלב העוברי (בביצה) קובעת את מין הילוד (Temperature-dependent sex determination TSD-).
במיני צבים שונים ביצים שהתפתחו בקינים "קרירים" יבקעו כזכרים וביצים מקינים "חמימים" יבקעו כנקבות.
אצל האליגטור טמפרטורות גבוהות ונמוכות בקן יובילו להתפתחות נקבות ואילו טמפרטורה ממוצעת לזכרים.
קיימים חילוקי דעות בין החוקרים האם יש חפיפה בין שני מנגנונים אלו, כלומר האם עובר של זוחל המושפע מטמפרטורה לקביעת המין נולד א-מיני לחלוטין או שגם לו יש כרומוזומי מין המשפיעים עליו.
יש כיום עדויות על לטאות שמינם נישלט ע"י כרומוזומים (X/Y או W/Z) אך המושפעות גם מטמפרטורה. במין כזה ניתן למצוא זכרים שהם XY אך גם זכרים שהם XX (כלומר הגנוטיפ שלהם הוא של נקבה אך הפנוטיפ של זכר) בגלל השפעות טמפרטורה.
יש חוקרי אבולוציה הטוענים שמינים אלו הם "מאובן חי", כלומר עדות חיה למעבר מקביעת המין ע"י טמפרטורה לקביעת מין ע"י כרומוזומי מין.
התמונה נלקחה מויקיפדיה
מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.