מבין האורגניזמים הרב תאיים, רק צמחים הם בעלי כלורופלסטים המסוגלים להפוך את אנרגיית השמש לאנרגיה זמינה ליצורים חיים (פוטוסינתזה = הטמעה).
אם נרד לרמת בעלי החיים החד תאיים, כמו למשל חיידקים, ישנם סוגים מסויימים המסוגלים לבצע הטמעה (למשל Purple bacteria). הנקודה המעניינת בחיידיקים אלו שבתהליך ההטמעה לא נוצר חמצן אלא חומרים אחרים.
בנוסף, ישנם אורגניזמים שונים החיים בשיתוף פעולה עם צמחים; הם תורמים להם מחסה או מקום להיאחז בו והצמחים בתורם מספקים להם חלק מתוצרי הפוטוסינתזה. תופעה זו נפוצה בעיקר במים בשונות אלמוגים שם יש שיתופי פעולה בין אלמוגים שונים, צמחים ואצות.
שיתוף פעולה נוסף באורגניזם הקרוי חזזית. זהו למעה לא יצור אחד אלא שניים! פטרייה ואצה החיים בשיתוף פעולה הדוק ותורמים זה לזה.
תמונה מויקיפדיה
כמו כן, קיים גם חילזון ים בשם אליסיה (Elysia chlorotica) המבצע פוטוסינתזה ע"י כלורופלסטים גנובים!
חילזון זה, החי מעט פחות משנה, מסוגל לאחר שאכל אצות בעלות כלורופלסטים להתקיים ללא מזון נוסף אלא אך ורק מתוצרי הכלורופלסטים אותם הוא מצרף לתאי גופו.
אם כך מה ההבדל בין חילזון הים לצמח? הצמח מוריש את הכלורופלסטים לדורות הבאים בעוד שצאצאי החילזון חייבים להיזון בעצמם מאצות על מנת "לרכוש" להם את הכלורופלסטים שישתכנו בגופם.
לאחרונה התגלה שבנוסף לכלורופלסטים החילזון גם לקח מהאצה גנים מסוימים החיוניים לקיום הכלורופלסטים ולתהליך הפוטוסינתזה. בניגוד לכלורופלסטים, גנים אלו הפכו לחלק מה DNA של החילזון והם עוברים מדור-לדור.
מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.