ויטמין C הינו ויטמין מסיס במים אשר גוף האדם איננו אוגר. אנו מקבלים אותו מהמזון, כולל פירות הדר, ברוקולי ועגבניות.

ויטמין C משמש לגידול ותיקון רקמות בכל הגוף. הויטמין עוזר לגוף לייצר קולגן - חלבון חשוב המשמש לייצור העור, הסחוס, הגידים, הרצועות וכלי הדם. בנוסף, ויטמין C דרוש לריפוי פצעים ולתיקון ותחזוקה של העצמות והשיניים. ויטמין C הינו נוגד חמצון, כמו גם  ויטמין E, בטא קרוטן ועוד מזונות צמחיים רבים. נוגדי חמצון חוסמים חלק מהנזק נגרם על ידי רדיקלים חופשיים שמזיקים ל-DNA. הצטברות של רדיקלים חופשיים לאורך זמן עשויה לתרום לתהליך ההזדקנות ולהתפתחות של מצבים בריאותיים כגון סרטן, מחלות לב ודלקות מפרקים.
נדיר שיש חסר רציני בויטמין C, אך יש לא מעט אנשים עם רמות נמוכות של הויטמין. עישון סיגריות מפחית את הכמות של ויטמין C בגוף, ולכן מעשנים נמצאים בסיכון גבוה יותר של חסר בויטמין. צורה חמורה של מחסור ויטמין C ידועה בשם צפדינה.
ולשאלתך - כתוצאה מחימום, ויטמין C מתחמצן, כלומר הכהלים אשר נמצאים על הטבעת הופכים לקטון.


ויטמין C בצורתו המקורית (מימין) והמחומצנת (משמאל) - התמונות לקוחות מויקיפדיה.

כיוון שהגוף שלנו איננו יכול לאכל (לפרק) את הצורה המחומצנת של הויטמין, לויטמין כבר אין חשיבות ביולוגית, ואינו יכול להיספג בגופנו.

לנה יאדגרוב, דוקטורנטית, המחלקה לחומרים ופני שטח, מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

14 תגובות

  • Aahed

    ויטמיןc

    מה השפעת נוכחות הבננה על רמת ויטמין C במיץ תפוזים. מה הוא החומר בבננה שגורם להשפעה הזאת?

  • אפרת סנוף

    ויטמין c בטמפ שונות בגרבר

    שלום,
    ביצענו ניסוי עם גרבר, מחית תינוקות לבחינת ההשפעה של הטמפ על כמות הויטמין c המחוזר אך התוצאות הראו שמספר טיפות האנדופנול לא קטן, האם הדבר הגיוני? הופתענו מאד.
    ממה שחקרנו אנדופנול מגיב עם החומצה האסקורבית המחוזרת. נשמח מאד לעזרה תודה

  • דנה ותאיר

    רק כימיה או גם ביולוגיה?

    שלום:)
    האם יש בעגבנייה גם פעילות אנזימטית או שהפירוק הוא רק תגובה כימית?

  • הדר

    חשיפה לחמצן של ויטמין c

    מה קורה לויטמין סי בחשיפה לחמצן?
    הבנו שהאנזים קוסידאזה קשור, וכנראה הוא שמחמצן את הויטמין C והופך אותו ללא פעיל. אפשר פירוט על התהליך הזה? מי המגיבים? איך חמצן משפיע עליו?
    תודה רבה :)

  • שי

    התנדפות ויטמין סי

    שלום..
    הבנתי שויטמין סי מתנדף בחום, אור ואוויר מהרגע שבא במגע עם כל אחד מהמיקרים..
    השאלה שלי היא האם/בתוך כמה זמן זה מגיע למצב של נידוף מלא כך שלא נותר ויטמין בפרי/ירק...

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    לא מתנדף

    לא מתנדף (כלומר הופך לאדים) אלא עובר תגובה כימית הנקראת חימצון, שמשנה את המבנה שלו ללא פעיל עבור הגוף. זמן החימצון תלוי בפרי עצמו, בטמפרטורה, באופן החיתוך בתנאי האחסון ועוד - ראי כאן כתבה שאספה מחקרים שמדדו את הנושא:
    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4321433,00.html
    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • גלית

    בננה וויטמין סי

    שלום. שאלה - האם בננה מעכבת ספיגת ויטמין C ? אם כן מה המולקולה שקיימת בה שגורמת לעיכוב?
    תודה רבה.

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    תשובה

    בבננות יש אנזים שבנוכחות חמצן מחמצן ויטמין C.
    http://www.bashaar.org.il/Question.asp?Question_id=7396
    בתשובה בקישור יש טעות בשם האנזים, השם המדוייק יותר הוא L-אסקורבט אוקסידאז:
    https://en.wikipedia.org/wiki/L-ascorbate_oxidase
    זה לא עיכוב בספיגה, אלא הרס הויטמין באוויר. בברכה,
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • סתיו

    בננות וויטמין C

    כמה זמן יש להפריד בין אכילת דברים עם ויטמין C לבננות כדי שהתגובה הכימית הלא רצויה לא תתרכש.?
    וגם בערכים התזונתיים של בננות מופיע גם ויטמין C ,האם הגוף סופג אותו או כלל לא כפי שממזגים עם ויטמים C מסוג אחר

  • אלעד

    באיזה טמפרטורה מתרחש החמצון?

    אהלן,
    קראתי כי בבישול איטי (למשל בתנורי שמש, או "בישול" בבלנדר) ניתן לבשל ירקות אך עדיין לשמור על הערך התזונתי שלהם כמזון נא.
    האם זה נכון? ואם כן באילו טמפרטורות ניתן לבשל כדי להמנע מחמצון?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    לא נכון

    החימצון של ויטמין C מתרחש גם בטמפרטורת החדר. ככל שהטמפרטורה גבוהה יותר, קצב התגובה הכימית (כמו כל תגובה כימית) מהיר יותר, אבל כאמור התגובה מתרחשת גם ללא חימום כלל. בברכה,
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • אגם סביר

    השפעת חימום על כמות ויטמין C בעגבנייה

    שלום לנה,
    אנחנו תלמידות ביולוגיה ובניסוי יצא לנו שכמות ויטמין C יורדת עם החימום של העגבניה.
    מה ההסבר הביולוגי לכך?
    תודה מראש, אגם ונטע

  • דר ענת לונדון

    ויטמין C בחימום

    אגם שלום,
    ויטמיןC עובר חמצון בטמפרטורות גבוהות, בחשיפה ממושכת לשמש ובמגע עם חמצן מהאוויר. הוא מתפרק והכמות שנמדדת נמוכה יותר. בבישול במים תיתכן אף ירידה נוספת בכמות הויטמין היות והוא מסיס במים ולכן יצא מהעגבנייה אל מי הבישול.

    בברכה,
    ד"ר ענת לונדון

  • אפרת סנוף

    שלום,

    שלום,
    בצעתי עם תלמידים במסגרת חקר ניסוי דומה בו בדקנו השפעת טמ״פ גבוה על החימצון של הויטמין c בגרבר. מספר הטיפות של האנדופנול נשאר זהה בטמ״פ השונות.
    האם זה הגיוני? האם הוא מגיב עם קטון? תודה רבה גם אחרי