נוסח השאלה המלא: האם פוליסטירן מוקצף רעיל והאם הוא משחרר כימיקלים לאוויר? לילך

פוליסטירן הוא פולימר של החומר סטירן (C2H3-C6H5). פולימר- הוא חומר שמורכב מהרבה (פולי) יחידות חוזרות (מונומרים). מבנה הסטירן והפוליסטרן (ותגובת הפילמור) הם:


(התמונה עובדה מתוך וויקיפדיה)

פוליסטרן מוקצף מוכר יותר בשם קלקר, וכשמו כן הוא – הוא 'מוקצף' כך שכמו בקצף אמבטיה מכיל בתוכו המון חללים של אוויר. בזכות כך הוא קל ביותר, ובולם זעזועים ומשמש להגנה על מוצרים רגישים בעת האריזה, האוויר הכלוא בתוך כל גרגיר קלקל גם גורם לו להיות מבודד תרמי מצויין והוא משמש בציידניות שומרות חום (או קור).  


פוליסטירן מוקצף/קלקר (מתוך ויקיפדיה)

כמולקולה הפולימרית הגדולה – הסטירן הוא חומר אינרטי, ולא מגיבם עם הגוף, אולם יכולים להמצא בו עקבות של החומר המסרטן בנזן C6H6 (הוא המקור לטבעות המשושות שרואים במבנה הפוליסטירן, הבנזן משמש חומר מוצא לחומר אתיל-בנזן C2H5-C6H5, שהוא חומר המוצא של המונומר סטירן C2H3-C6H5),אולם אני מניח שהכמויות הם ממש מזעריות, אם בכלל קימות. אולם הקלקר מכיל בתוכו כמויות לא מבוטלות של המונומר שלו, סטירן, שלא עבר את תגובת הפילמור, ונשאר לכוד בתוך החומר. סטירן ידוע על פי הסוכנות הממשלתית האמריקאית להגנת הסביבה (ה-EPA/USEPA) כחומר מגרה לעיניים ולריריות הגוף ובחשיפה ארוכה ידוע שגורם לכאבי ראש, סחרחורת, הרגשת חולשה ואפילו דיכאון, בנוסף גורם לבעיות תפקוד במערכת העצבים המרכזית, בעיות שמיעה בקהות חושים. בנוסף לכל המרעין-בישין הללו ישנם ראיות (לא חד-משמעיות אמנם) וחשדות שהסטירן מעלה את הסיכוי ללקות בלוקמיה ולמפומה (סוגים מסויימים של סרטן).

גם המשרד להגנת הסביבה בישראל מגדיר סטירן כחומר מגרה, שעלול לפגוע במערכת העצבים כפי שניתן לקרוא באתר שלהם (אם הקישור לא עובד - חפשו בגוגל 'המשרד להגנת הסביבה - סטירן').

עכשיו נשאלת השאלה, האם קלקר אכן משחרר סטירן, או שהוא לכוד בתוכו בצורה כזו שאין סכנה?. מסתבר שיש עדויות מחקריות שאכן, קלקר משחרר סטירן לסביבה! מחקר שנערך לפני 11 שנה (תקציר באנגלית אפשר לקרוא בקישור) מצא כי במזונות שונים שבאו במגע עם קלקר נמצאים עקבות של סטירן, כאשר ריכוז הסטירן שנדד נמצא קשור לריכוז השומן במזון שבא במגע עם הקלקל (שזה ממצא סביר - כי סטירן צפוי להתמוסס בחומרים שומניים).

ולכן – בהתחשב בכל הכתוב למעלה, יש אנשים המעדיפים להמנע מלאכול מזון שבא במגע עם קלקל. בצידניות הם עוטפים את האוכל בתוך קופסאות, ובמיכלי משקה – מוודאים שהקלקר לא בא במגע עם המשקה. באופן כללי (ולו רק מטעם הגנת הסביבה) כדאי להעדיף כוסות זכוכית (או לפחות כוס נייר ברת מיחזור) על כוס קלקר חד-פעמית.  

מאת:ד"ר אבי סאייג
המחלקה לנוירוביולוגיה ומכון דוידסון לחינוך מדעי
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

54 תגובות

  • אלכסנדר

    תנור סולארי

    האם קלקר בטוח לשימוש כחומר בידוד בתנור סולארי ?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    מתחמם?

    בדרך כלל קלקר לא טוב לבידוד דברים שחמים ממש (נגיד מעל 100 מעלות), אלא יותר לבידוד קור ו/או טמפ' חמות מתונות. השאלה כמה אמור להתחמם התנור הסולארי (כלומר לאיזה טמפרטורה)? אם מעל 80 מעלות, לא הייתי משתמש.

    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • מיכל

    לאן לזרוק קלקר שלא בשימוש

    אם יש לי כמות של קלקר לאן זורקים אותו אם כך?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    שאלה טובה

    שלום מיכל

    שאלה טובה, אבל אני לא יודע אם בישראל יש מקום ייעודי לזריקת פסולות פלסטיק. מציע שתפני את השאלה למשרד להגנת הסביבה.

    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • ערן

    פוליאוריטן מוקצף מול פוליסטירן מוקצף

    שלום, רציתי לדעת האם התכונות הרשומות בכתבה לעיל מצויות גם בחומר בשם פוליאוריטן מוקצף, כיום בבנייה של פנלים מבודדים קץשנימהחומרים לעיל קיימים, הבנתי שיש סכנה בקלקר = פוליסטירן מוקצף, האם הדבר נכון גם לפוליאוריטן מוקצף?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    לא

    פוליאוריטן מוקצף הוא חומר מ'משפחה' כימית אחרת לגמרי, שבנוי גם מחומרים אחרים.

    בברכה

    ד"ר אבי סאיייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

     

  • חגית

    בקבוק לשתיה רב פעמי

    יש לי בקבוק שתיה שהיבואן טוען שהוא עשוי מפוליסטירן ולא פוליקרבונט, האם ניתן לתת לילדים לשתות ממנו?
    היבואן טוען שבעית BPA קיימת רק ב פוליקרבונט.

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    כעקרון הוא צודק

    ביספנול A משמש כמרכך לפלסטיק המבוסס על פוליקרבונט, ולא אמור להימצא בפוליסטירן. וכפי שכתבנו - פוליסטירן מאושר לשימוש בישראל על ידי משרד הבריאות למגע עם מזון (האיסור היחיד שקיים הוא בכמה מדינות כחומר לחימום מזון במיקרוגל).
    יש לנו שתי כתבות נרחבות על החומרים הנמצאים בפלסטיקים השונים שאולי יעניינו אותך:
    https://davidson.weizmann.ac.il/online/askexpert/%D7%90%D7%99%D7%9C%D7%9...

    https://davidson.weizmann.ac.il/online/reasonabledoubt/%D7%96%D7%94%D7%9...

    מכיוון שהרבה חומרים בפלסטיקים שונים נמצאים בויכוח בין רשויות הבריאות והמחקר במדינות השונות ו/או אין תשובה חד משמעית לגביהם / עדיין נחקרים: אם את חוששת, ואם הילד שלך אחראי מספיק, אפשר תמיד לעבור לבקבוק זכוכית, עם כיסוי הגנה מרופד למניעת שבירות. בזכוכית אין חומרים אורגניים כלל, כך שאפילו תיאורטית אין שום סיכוי שחומר כזה יזלוג מהם למים.

    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • ליטי

    חלקיקי EPS

    שלום דר',
    הזמנתי מחול כרית שהתוכן שלה הוא גרגירי EPS, לפי מה שקראתי באנטרנט זה קלקר , הכרית הגיעה עם ריח של פסטיק /דבק חזק, הכנסתי אותה למכונה עכשיו , אבל ארצה לשאול האם מסוכן לשימוש? לא בריא? כי לפי מאמרך קראתי שבקלקר יש סטירן , מעטפת הכרית עשוי מספנדקס , בבקשה תאמר לי אם מסוכן .

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    לשיקולך

    היי ליטי
    אכן זה סוג של קלקר. כמו שכתבתי בכתבה, החומר מאושר בישראל ובמדינות רבות אחרות כאריזות למזון. מצד שני יש מדינות שבהן קלקר אסור לסימון כמותר לשימוש לחימום במיקרוגל, ויש מחקרים שאומרים שמומלץ לא לשים בו מאכלים שמנוניים (כי יכולים להאיץ את המסת סטירן - שהוא חומר שמנוני בעצמו). לא מצאתי מחקרים הדנים בנושא שימוש בו בכריות. אבל את יכולה להניח שאם שימוש במזון מותר- אז גם בכריות. אבל ללא מחקרים, זה לא יהיה אחראי מצידי לפסוק חד משמעית כך או אחרת - השיקול הוא שלך. אם את אומרת שיש לו ריח חזק של פלסטיק - מי בכלל רוצה לישון על דבר כזה...

    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • תהילה

    קלקר

    לא הבנתי אם קלקר מסוכן כאשר מערבבים אותו עם סליים

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    לא מסוכן

    כאמור - קלקר משמש גם ככוסות לשתייה - ומאושר לכך:
    https://d15djgxczo4v72.cloudfront.net/s3fs-public/davidson_images/polyst...
    ברור כי במגע לא מסוכן. בתנאי כמובן שבסליים שבו את משתמשת אין ממסים אורגניים כמו אצטון, והוא רק על בסיס מים.

    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • יניב

    בידוד קירות פנימיים בדירה באמצעות קלקר

    שלום רב, רציתי לדעת האם חדר שציפו את כל הקירות הפנימיים שבו בקלקר ועל הקלקר הדביקו שכבת עץ דקה, וחדר זה משמש כחדר מגורים ושינה לבני הבית כולל ילדים קטנים יכול לפלוט סטירן או כל חומר רעיל/ מסרטן אחר לסביבת החדר? מדובר בדירה שכורה שבעל הבית רצה לבודד את חדרי הבית מחום וקור והוא ריפד את הקירות בקלקר לפני שנים רבות (לפני שידעו הרבה על ההשפעות של הקלקר)

  • שושי

    קלקר באריזה של מוצרם

    דר נכבד
    ניסיתי לחתוך אריזה של משלוח וגיליתי שחתכתי בטעות את הקלקר, האם יש בעייה עם זה נשימתית ושאלה נוספת לגבי חלקיקי הקלקר שהתפזרו בבית ,שנצמדו לבגדים-ראיתי רק אחר כך ,אחרי שנסעתי ברכב ואז התחלתי לחשוש שזה התפזר בבית כולל על המצעים-האם לזרוק אותם? האם המגע של הבגדים והמצעים עם חומר זה הוא רעיל? מאוד מודאגת
    תודה

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    אל דאגה

    כדי שחלקיקי קלקר יהיו מסוכנים - זה צריך ממש להיות אבקה דקה (כאבק דק מאוד) ואני מניח שזה לא המצב אצלך ולכן אין לדאוג.

    בנוסף משרד הבריאות מאשר כוסות קלקר לשימוש - ראי כאן:https://d15djgxczo4v72.cloudfront.net/s3fs-public/davidson_images/polyst...
    פשוט תשאבי את חלקיקי הקלקר שהתפזרו.

    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • רחלי חי

    קלקר במוצרי תינוקות

    היי שלום רב ,
    אני סטודנטית לעיצוב תעשייתי ו, אני מחפשת חומר מילוי למוצר שלי , ואני נתקלת במילוי מוצרי תינוקות בפתיתי קלקר למשל: כריות הנקה , כריות תמיכה , ובובות ..
    האם יש אפשרות להשתמש בפתיתי קלקר למרות שינו תו תקן על המוצר .
    תודה רבה
    רחלי חי
    עיצוב תעשייתי .

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    עדיף עם תו תקן

    שלום
    אנחנו אתר מדעי ולא רפואי. משרד הבריאות הוא הגוף הפוסק בעניינים בריאותיים, והוא פסק כי מותר להשתמש בכוסות קלקר לשתייה חמה, ראי https://d15djgxczo4v72.cloudfront.net/s3fs-public/davidson_images/polyst...
    ">מסמך שפירסם בנושא קלקר (בקישור)
    אם כוסות הוגדרו כבטוחות לשימוש, בתנאי שיש להן תו תקן, סביר שבכריות, שממילא לא מחוממות, אין בעיה בריאותית.
    אם הנושא מדאיג אותך - את יכולה לפנות למשרד הבריאות, שכאמור הוא הגוף המוסמך לפסוק בנושא במדינת ישראל.

  • טטיאנה נטיס

    קלקר

    לפני מס' ימים קניתי מאפה במאפייה די גדולה ומפורסמת בצפון ת"א וכאשר רציתי לאכול לתדהמתי הרגשתי שאין אני יכולה ללעוס את המאפה היות והוא הכיל קלקר. למי עלי לפנות ע"מ לבדוק את הנושא ע"מ לאסור על המאפיה זו להרעיל את הציבור?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    לפנות בשאלה אל

    משרד הבריאות,
    שירותי בריאות הציבור,
    שירותי המזון והתזונה.
    דרך אגב - לפי נייר עמדה שפירסמו - אין איסור להשתמש בכוסות קלקר לשתייה חמה. ראי נייר העמדה כאן:

    https://d15djgxczo4v72.cloudfront.net/s3fs-public/davidson_images/polyst...>

  • עדי נבון

    המסת קלקר

    שלום, אני מלמדת קורס בנושא רוחבי טקסטיל ורציתי להראות לילדים את העקרון של ייצור סיבים סינטטים. כשהייתי במעבדתכם ראיתי כיצד מומס קלקל (פוליסטירן) באצטון, ולאחר מיכן מוזרק כ'ספגטי' . היום ניסיתי להמיס מגשית קלקל והיא לא התמוססה אחר כך ניסיתי כדור קלקל מהסוג הנפוץ בחנויות יצירה וגם זה לא התמוסס, מה עשיתי לא נכון? בסוף ניסיתי לצבוע את קלקל בספריי צבע כפי הנראה עם ממס טרפנטין והוא תסס. מה המסקנה? כיצד אוכל להראות לתלמידי יצור סיבים ? הצלחנו להפיק סיבים מבקבוק פלסטיק על ידי חימום ומתיחה .
    תודה
    עדי

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    השתמשת באצטון מהול

    האצטון שהשתמשת בו, היה ככל הנראה מהול במים (או שהשתמשת באיזה מסיר לק נטול אצטון).
    ראי כאן את הניסוי שלנו - קסם האצטון והקלקר הנעלם - להבדל בין השניים.
    הפתרון -להשתמש באצטון שאנו השתמשנו בו בניסוי שבסרט, או לרכוש אצטון טכני בחנות לחומרי בניין / חנות כימיקלים (ולא בחנות כלבו...)

    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • נעמי

    שימוש בקלקר כחיפוי מבודד לבית

    האם קלקר שמשמש כחיפוי מבודד לקירות הבית החיצוניים יכול להיות מזיק?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    קלקר כחיפוי מבודד

    אני מעתיק שוב תשובה שנתתי לשאלה דומה בעבר:

    בדר"כ מצפים קירות חיצוניים של בניינים בפוליסטירן מוקצף כדי לבודד אותם טוב יותר מקור וחום (בעיקר מרתפים שבאדמה, שם הפולסטירן משמש גם לספיגת תנועות קרקע). בכל-אופן, אפילו אם ישתחרר סטירן מתוך הפוליסטירן, לא סביר שהוא יצליח לעבור את את שכבת הבלוקים והטיח ויחדור לתוך הבית, כך שאין חשש.

    {ובכל מקרה, משרד הבריאות לא הוציא שום אזהרות בנושא ואין הוכחות לסכנה כזאת כך אין לנו את הכלים וזה לא תפקידנו לקבוע. לתשובה מגורם ממשלתי-מוסמך את יכולה לפנות למשרד הבריאות או מכון התקנים הישראלי}

    בברכה,
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • רינת

    קלקר לפיסול ומשחק

    שלום, האם זה בטוח לילדים (גילאי 2-3) לפסל לפרק ולשחק עם קלקר? הכוונה לקלקר שמגיע באריזות לא כזה שנקנה כמשחק מלחתחילה.

  • דרור

    כמו שהוסבר זהו חומר המכיל

    כמו שהוסבר זהו חומר המכיל רעלים ,אני לא הייתי נותן לילדים להתעסק איתו .

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    אני כותב שוב את אותה תגובה שרשמתי בעבר

    אנחנו אתר מדעי ולא רפואי. משרד הבריאות הוא הגוף הפוסק בעניינים בריאותיים. לתשובה בנושא פני אליהם, או שאת יכולה גם להתיעץ עם המוסד לבטיחות וגיהות.

  • דרור

    משרד הבריאות...

    משרד הבריאות מתיר המון דברים המזיקים לבני אדם למשל : "פלואוריד" במי השתיה ובמשחות השיניים ,ריסוסים רעילים על מזון ,צבעי מאכל רעילים,אריזת דגים בקלקר ,קרינות מאנטנות ,מכירת סיגריות ,צבעים לקירות המכילים כימיכלים ..והרשימה עוד ארוכה .

  • יוגב

    קלקר כאלמנט עיצובי בתוך הבית

    אני מעוניין לצפות את אחד מקירות הסלון בתוך הבית בקלקר (אורך הקיר כשישה מטר). הרעיון הוא להשתמש בקלקר כאלמנט עיצובי.
    האם נשקפת לדיירי הבית סכנה בריאותית לאורך השנים?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    משרד הבריאות

    <p>
    שלום יוגב</p>
    <p>
    אנחנו אתר מדעי ולא רפואי. משרד הבריאות הוא הגוף הפוסק בעניינים בריאותיים, והוא פסק כי מותר להשתמש בכוסות קלקר לשתייה חמה, ראה מסמך שפירסם בנושא: <a href="http://davidson.weizmann.ac.il/sites/davidson.lxst.codeoasis.com/files/i... target="_blank">http://davidson.weizmann.ac.il/sites/davidson.lxst.codeoasis.com/files/i...
    <p>
    אולי אפשר להניח במובלע כי כאשר לא מחומם אז בכלל אין בעיה. בכל מקרה אם הנושא מדאיג אותך - אתה יכול לפנות למשרד הבריאות, שכאמור הוא הגוף המוסמך לפסוק בנושא במדינת ישראל</p>

  • שרון

    מילוי קלקר בכריות

    האם מילוי קלקר בכריות , כמו פוף או כרית הנקה שתינוק מונח עליה, גם יכולה לשחרר סטירן לסביבה? האם הסטירן משוחרר כגז, שעלולים לשאוף אותו? ובקיצור , האם לאור מה שאתה כותב כאן גם כריות ממולאות בקלקר הן לא מומלצות, במיוחד לתינוקות? תודה רבה

  • אסנת

    מילוי פוף וכרית הנקה

    היי. אניי עכשיו עסוקה בשאלה ששאלת. קניתי פוף וברית הנקה ופשוט עולה ריח חזק מהם. מה עשית, האם השתמשתי, או ביררתי? אשמח עם תכתבי לי אסנת,

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    הגוף הקובע במדינת ישראל

    שלום שרון
    אנחנו אתר מדעי ולא רפואי. משרד הבריאות הוא הגוף הפוסק בעניינים בריאותיים, והוא פסק כי מותר להשתמש בכוסות קלקר לשתייה חמה, ראי מסמך שפירסם בנושא: http://www.polybid.co.il/pdf/misrad_habriut.pdf
    סטירן הוא נוזל בטמפ' החדר (אם כי לא ניתן לשלול שהוא יתאדה - כלומר יהיה במצב גזי), אבל אם כוסות הוגדרו כבטוחות לשימוש, סביר שבכריות, שממילא לא מחוממות, אין בעיה בריאותית.
    אם הנושא מדאיג אותך - את יכולה לפנות למשרד הבריאות, שכאמור הוא הגוף המוסמך לפסוק בנושא במדינת ישראל.

  • שרון

    סטירן

    תודה רבה על המידע המלמד . הערה שלא קשורה לתשובתך- מעניין לראות שעל המסמך של משרד הבריאות אין תאריך, הוא יכול היה להיות נכון לפני עשר שנים, לפני שנתיים או כעת? שוב תודה על תשובתך.

  • רויטל וולף

    לגור במבנה עשוי קלקר

    שלום רב

    שמי רויטל וולף ואני מתבלטת בין שיטות הבניה הקיימות בשוק. ישנה שיטת בניה הנקראת ESB כאשר מעטפת הבית מורכבת מ3 שכבות בלוק איטונג באמצע בטון ובחוץ קלקר דחוס בעובי 5 ס"מ. רציתי לדעת האם ישנו סיכון בפליטת רעלים מהקלקר לסביבה ולפנים הבית וכן מהוא אורך חייוו של קלקר.
    תודה

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    שתי השאלות נענו בעבר

    שלום רויטל
    שתי השאלות ששאלת נענו בעבר, בתגובות -
    לגבי מגורים במבנה - ראי השאלה בתגובה הראשונה לכתבה (בכותרת 'רעילות פוליסטירן') והתשובה אליה.

    לגבי אורך חיי קלקר - ראי תשובה מפורטת לתגובה 'זמן התכלות קלקר'.

  • יושקו

    קלקר כחומר גלם לפיסול

    אני אומן, המשתמש בקלקר כחומר גלם לפיסול. השאלה האם בעת חיתוך הקלקר,שמתבצע בשני אופנים, חיתוך קר (משורים, עם אבק ופתיתים) וחיתוך חם (חוט להט עם ריח, לא פיח.) יש סכנה לנמצאים בקירבה. מציין במיוחד את העובדה שאנחנו לובשים מסיכות מנתחים. ממקום של זהירות. האם זה מזיק, מסוכן.????
    תודה על תשובתך

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    צר לי

    השאלות ששאלת דורשות מומחה ספציפי בתחום - וכיוון שמדובר בנושא בריאותי טהור, הייתי ממליץ לך לפנות בשאלה למוסד לבטיחות וגיהות (גיהות = בטיחות בעבודה). כדי שינחו אותך בתנאי העבודה המומלצים - המבוססים על מחקרים מדעיים. כללית - אולי הייתי משדרג את המסכות ממסכות מנתחים למסכות עם פילטר יעודי לאבק / כימיקלים, אבל כאמור תשובה מוסמכת בענייני בטיחות מהעבודה - יש לקבל מהמוסד לבטיחות וגיהות.

  • מיכל

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    לא הבנתי מה בדיוק השאלה

    יכול להיות ריח של "נפט" מקלקר - בייחוד חדש, משאריות חומר המוצא שלו.

  • עוז

    פוליסטרין - בבעירה

    אני סוטדנט לעיצוב ועובד על פרוייקט של עיבוד פלטות של פוליסטירן צהוב לבידוד בלייזר.
    אני יודע שPVC רעיל במיוחד כאשר הוא נשרף.
    האם פוליסטירן רעיל באותה מידה?

  • אבי סאייג.

    תשובה

    כשקלקר בוער הוא עלול לשחרר חלקיקי פחמן מרחפים (אפשר לראותם כפיח שחור), בנוסף - אם אין מספיק חמצן הוא עלול לשחרר גז חד-תחמוצת הפחמן - CO.
    האחרון - רעיל, ופיח מקושר למחלת סרטן הריאות.
    יש לעבוד במקום מאוורר היטב, ולהימנע מלנשום העשן שנפלט מהקלקר - בייחוד אם נפלט עשן מפחם.

    אבי

  • צביקה

    זמן התכלות קלקר

    מהו זמן ההתכלות של קלקר? בביה"ס של הבת שלי נכתב "לנצח" (ובכמה אתרי אינטרנט). זה נראה לי קצת מוזר...

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    אין "לנצח"

    כמובן שאתה צודק – לצערינו שום דבר לא מחזיק "לנצח" (אולי במקרה של פלסטיקים שמזהמים את הסביבה זה לשמחתינו ולא לצערינו).

    בכל אופן לפלסטיקים לוקח זמן רב מאוד להתפרק,
    בעיקר כי הם חומרים לא טבעיים וכמעט שאין חיידקים שמפרקים אותם (בניגוד, למשל, לחומרים אורגניים טבעיים כמו בשר או עץ)-
    מסלול אחר לפירוק פלסטיק הוא על ידי פירוק הקשרים הכימיים שלהם על ידי קרינת השמש (ולכן פלסטיקים שקבורים באדמה יחזיקו זמן ארוך בהרבה מפלסטיקים חשופים)-
     

    הבעיה בקלקר – (פוליסטירן מוקצף, כאמור) הוא שלא רק שאין לו קבוצות כימיות שחידקים יכולים לפרקו (ראו תשובה בקישור למעלה) גם נמצא במחקר שאפילו הקרינה האולטרא סגולה של השמש לא יכולה לפרק אותו! (להלן לינק לתקציר המחקר, באנגלית) –
    http://www.ingentaconnect.com/content/maney/mst/2007/00000023/00000003/a...

    מה שהופך את הקלקר לפלסטיק עמיד במיוחד בפני פירוק. לפי האתר הזה של יצרן קלקר –
    http://www.polysteel.co.uk/icf/ICF-FAQ-s-67.php

    הפלסטיק מחזיק מעמד 1200 שנה (אמנם לא לנצח, אבל בהחלט הרבה זמן, זהו למעשה 'זמן מחצית החיים של הקלקר' – כלומר הזמן שבו חצי מכמות הקלקר מתפרקת), ולפי האתר הזה –
    http://www.natureba.com.br/nature/litter-life-span.htm

    זמן העמידות של קלקר פשוט לא נקבע מחקרית (ובכל מקרה הוא אינו לנצח, כי המבנה היציב מבחינה תרמודינמית / פיזיקלית של פולימרים הוא המצב המפורק שלהם חזרה ליחידות הבונות אותם, המונומרים, כך שב'נצח' כל הפולימרים יתפרקו).

    אבי

  • רון

    טעות לשונית

    בת מיחזור ולא ברת מיחזור.

  • אבי סאייג.

    כבר מושרש

    לפי המאמר המילוני מצורף בלינק (בן בר ובת) - אתה צודק. אולם ה'טעות' היא כבר מושרשת בשפה העברית, עד שהפכה לביטוי לגיטימי. למעשה, חיפוש בגוגל מגלה שמשתמשים יותר בביטוי 'ברת מיחזור' מאשר 'בת מיחזור' (ברוב ברור של 70 ל-30), גם המשרד להגנת הסביבה משתמש בביטוי זה. שפה היא דינמית ולעיתים גם על ידי 'טעויות' נכנסים ביטויים חדשים לשפה - שהופכים ל'לגיטימיים' ברבות השנים, ככה שפה מתפתחת.

    http://www.safa-ivrit.org/form/benbar.php

    אבי

  • אייל

    יצור קלקר

    אז איך מייצרים את הקלקר בפועל (איך מבעבעים את הגז בתוך הפוליסטרן הנוזלי)?
    באיזה גז מדובר?
    היכן ניתן להשיג פוליסטרן נוזלי?
    איך מייצרים קלקר צפוף יותר וצפוף פחות?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    תשובה

    התשובות לשאלות - במסגרת תשובה נפרדת:
    http://davidson.weizmann.ac.il/online/askexpert/technology/%D7%90%D7%99%...

  • אבי

    מהי טפרטורת ההיתוך של קלקר?

    מהי טפרטורת ההיתוך או ההמסה של הפוליסטרן המוקצף (קל קר)?

  • אבי סאייג.

    היתוך והמסה הם שני דברים שונים

    טמפ' ההיתוך של קלקר (כמו של כל פולימר) תלויה באורך השרשראות הפולימריות שלו ובאופן סידורם. עבור קלקר טמפ' ההיתוך ה'ממוצעת' היא בסביבות 240 מעלות צלזיוס. (וכאמור יכולה להיות בפועל מעט נמוכה או גבוהה).

    המסה - דורשת חומר אחר, ממס, שהקלקר ימס בתוכו (בדומה למים שממיסים סוכר בתוכם). אצטון יכול להמיס קלקר, הוא ממיס את הקלקר אפילו בטמפרטורת החדר.

  • יוסי

    רעילות הקלקר

    אם כך, אני מבין שיש בעייה עם כוסות מקלקר, התותים שבאריזת קלקר, המנות החמות שבמילואים שהגיעו בארגזי קלקר.
    אז איך זה שליצרני הקלקר יש אישור לשווקם כמוצרים המותרים לבא במגע עם מוצרי אוכל ?
    האם אוכל חם (80-90 מעלות) המשונע בארגזי קלקר לא גורם לבעייה של שחרור סטירן מהארגז ?

  • עמודים