יש מספר שיטות:
(1). ליקוי (transit) - מתאפשר כאשר כוכב לכת מקיף כוכב שבת ומסלול ההקפה שלו במישור התצפית שלנו. במקרה זה עוצמת האור המתקבלת על פני כדור הארץ משתנה בצורה מחזורית (לפי זמן ההקפה) כל פעם שכוכב הלכת חולף לפני כוכב השבת. באמצעות שיטה זו ניתן להעריך גם את רדיוס כוכב הלכת, נטיית מסלול ואף את הרכב האטמוספרה שלו
(2). מהירות רדיאלית - איתור רעידות קלות המופיעות בתנועת כוכב השבת עקב כוח הכבידה שמפעיל עליו כוכב לכת החג סביבו. בהסתמך על אפקט דופלר ניתן למצוא את מהירות הכוכב וכך למצוא כוכב לכת המקיף אותו.
(3) אסטרומטריה - מודדים את המיקום המדויק של כוכב שבת על רקע כוכבים רחוקים יותרואז מנסים לגלות תנועה מחזורית שלו ביחס לכוכבי הרקע. אם אכן יש תנועה כזו, הדבר מעיד עלקיומו של בן זוג לכוכב, כך ששני בני הזוג סובבים סביב מרכז המסה המשותף לשניהם. בשיטה זו זוהה לפני יותר ממאה שנים בן זוגו של כוכב סיריוס (הכוכב הבהיר בשמיים). השיטה מאוד לא יעילה לאיתור כוכבי לכת כי לרוב מסת כוכב הלכת אפסית ביחס לכוכב השבת.
(4) מיקרו עידוש כבידתי - גופים בעלי מסה אדירה כמו חור שחור יכולים לגרום לעידוש כבידתי וע"י כך להגביר את עוצמת האור המתקבלת ממערכת שמש זרה ולהקל על זיהוי כוכבי לכת.

יש עוד מספר שיטות נוספות הנמצאות פחות בשימוש או שנמצאות בפיתוח. לדוגמא:
(1) הסחת דופלר- שינוי באורך הגל של האור הנקלט בעקבות תנועת כוכב הלכת סביב כוכב השבת. כאשר כוכב השבת נע לכיוון כדור הארץ אורך הגל יתקצר וההפך כאשר הוא נע מכדור הארץ והלאה.
(2) polarimetry- זיהוי אור מקוטב יכול להצביע על הימצאות כוכב לכת במערכת שמש זרה.
(3) Nulling interferometry- שיטה המשתמשת במספר טלסקופים יחד. כוכב שבת ללא כוכבי לכת יציב במקומו ולכן ניתן "לבטל" את האור המגיע ממנו ע"י סופרפוזיציה הורסת של גלים. כוכב שבת שכוכב לכת מקיף רותו אינו יציב ולכן יופיע בכל זאת.
(4). זיהוי ישיר של כוכב הלכת- הרעיון דורש מיסוך מוחלט של כוכב השבת כדי שלא "יסנוור" אותנו ויאפשר לנו לראות את כוכב הלכת. בשלב זה עדיין לא הסתיימה הבדיקה ובשיטות שונות צריך לזהות האם יש לכוכב הלכת אטמוספרה וכן האם יש באטמוספרה אדי מים.

מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

3 תגובות

  • ימית

    בבקשה תעזרו לנו אנחנו חייבות

    בבקשה תעזרו לנו אנחנו חייבות אותכם דחוףףףףףףף

  • ירון גרוס

    מיקרו עידוש כבידתי

    חשוב לציין כי באמצעות מיקרו עידוש כבידתי, אותרה בשנים האחרונות מערכת שמש בה ניתן היה לזהות שני כוכבי לכת, ולא רק אחד, ואשר היחס בין מרחק כוכבי הלכת מכוכב השבת היה זהה ליחס שבמערכת השמש שלנו. נראה היה כי מדובר במעין דגם מוקטן של מערכת השמש שלנו בו הכל התכווץ (גם מאסות הכוכבים וגם מרחקם מכוכב השבת) פי 2.

    וכמו בכל מקום קצת גאווה ישראלית, בזמן הקריטי ביותר לתצפית זו, רק מצפה כוכבים ישראלי יכל לעקוב אחריה, כך שכל המידע הקריטי נאסף בישראל.

  • תומר סננס

    כיצד ניתן לגלות פלנטות מחוץ למערכת השמש

    אני מצקווה שתענה לי היום