למעשה ללא בדיקה מדוקדקת, מסלוליי כל כוכבי הלכת במערכת השמש למעט מרקורי ופלוטו (הנחשב כעת ככוכב לכת זעיר) נראים כמעט מעגליים; פירושו של דבר שהאליפטיות של המסלול היא קטנה מאוד. ההסבר יכול להינתן במספר רמות. ברמה הפשוטה ביותר (ללא כניסה לנוסחאות) ניתן לומר שלגרם שמימי (לדוגמא כוכב שביט) המקיים אינטראקציה עם גרם שמימי אחר (לדוגמא השמש) יתכנו 4 מצבים:
(1). מסלול היפרבולי (כמו האות U ששפתיה מתרחבים החוצה). כוכב השביט מתקרב לשמש ויש לו מספיק אנרגיה להימלט מכוח המשיכה שלה לכן השמש רק משפיעה על מסלולו ומטה אותו אך הוא ממשיך בדרכו.
(2). מסלול מעגלי מושלם, שהוא מקרה פרטי של מסלול אליפטי. מקרה כזה קשה להשגה כי כל השפעה חיצונית תגרום ליציאה מהמצב ("מצב לא יציב").
(3). מסלול אליפטי.
(4). מסלול ספיראלי שפירושו למעשה שלכוכב השביט אין מספיק אנרגיה להימלט מהשמש והוא ייפול לתוכה (התנגשות). מסלול מעגלי מושלם לא יכול להיווצר במערכת השמש וזאת מכיוון שיש יחסי גומלין כבידתיים בין כוכבי לכת שונים. משיכה מסובכת זאת משנה מעט את המסלולים ומה שנוצר הוא תנועה אליפסואידית.

3 תגובות

  • מיכל

    מסלול ספיראלי

    לפי הבעיה הדו-גופית, המסלולים לא כוללים מסלול ספיראלי, תמיד חשבתי שאם גוף נופל על גוף אחר הוא ייפול עליו בצורה ספיראלית, מכיוון שהמהירות בכיוון המאונך לציר הR ערך הגודל לא משתנה, ואילו בכיוון ציר הR ערך הגודל כן משתנה, מכיוון שהגוף נופל, ולכן מתקבלת צורה ספיראלית.

    המשוואות המתארות את הבעיה הדו-גופית (המשוואות הללו לא כוללת את המסה המסתובבת כגון שביט, מכיוון שהן משוואות ליחידת מסה) לא כוללות אופציה שכזאת, לפי מיטב ידיעתי, אולי תוכלו לתאר לי את המשוואות שכן?

    גם בצורה האבסטרקטית ביותר של החוק הראשון של קפלר, בו המסלולים מתקבלים מחתכים שונים של חרוט, אין שום חתך חרוט הנותן מסלול ספיראלי.

  • נתי

    מרחק מאדים מכדור הארץ

    קראתי בכתבה שהתרסמה ב YNET שבשנת 2003 המרחק בין מאדים לארץ היה הכי קרוב (55 מליון ק"מ) וזה יחזור על עצמו רק בעוד 60 שנה.
    במקום אחר קראתי שהמרחקים בין ארץ למאדים משתנים באופו תדיר כיוון שהם לא נעים (בקו ישר בינהם) סביב השמש וכל שנתיים לערך במחזוריות, המרחק בינהם מצטמצטם למינימום האפשרי.
    מי צודק?

  • מאיר ברק

    תשובה

    קודם כל תיקון שגיאה קטנה.
    מדובר ב 60 אלף שנה ולא 60 שנה.

    בגלל מהירויות ההקפה השונות של כדור הארץ ומאדים את השמש המרחקים בינהם כל הזמן משתנים. פעם בשנתיים בערך המרחק בינים הוא מינימאלי לסיבוב נתון.

    בגלל שמסלולי ההקפה של כוכבי הלכת הם אליפטיים לא כל מחזור יוצר את המפגש הקרוב ביותר האפשרי באופן אבסולוטי. זה מתרחש פעם ב 60,000 שנה.
    קישורים:
    תמונה על מרחקי כדור הארץ ממאדים
    http://imgsrc.hubblesite.org/hu/db/2007/45/images/i/formats/web_print.jpg

    כתבה על הנושא בהארץ
    http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=333825&contra...