עשב תיבול אלוהי או ירק שטני בטעם סבון? הכול טמון בגֵנים שלנו. אתם בעד התבלין הירקרק או נגדו? הצביעו והשפיעו!

השאלה הפשוטה "מה דעתך על כוסברה?" עוררה אין ספור ויכוחים וקרבות עקובים ממיץ ירוק. רבים אוהבים את הטעם הרענן של התבלין, אחרים לא מצליחים להבין איך אפשר להכניס לפה דבר כזה, וטוענים בתוקף שלכוסברה יש טעם של סבון.

והם צודקים.

כלומר, כשהם אוכלים כוסברה הם באמת חשים טעם של סבון. אבל גם נכון שאוהבי הכוסברה – או בשמו העברי "גד השדה" – לא מרגישים שום סבוניוּת בתבלין האהוב עליהם. איך זה יכול להיות? הכול תלוי בגֵנים.

זמן רב חשדו חוקרים שהשנאה לכוסברה היא תורשתית, שכן באוכלוסיות שונות יש אחוזים שונים מאוד של מתעבי כוסברה. בעוד שבמזרח אסיה הם כחמישית מהאוכלוסייה, במזרח התיכון ובאמריקה הלטינית רק 7-3 אחוזים מתלוננים על טעם של סבון. מחקר על תאומים הראה כי תאומים זהים, בעלי אותו מטען גנטי, מסכימים על טעם הכוסברה יותר מתאומים לא זהים, שרק כחצי מה-DNA שלהם זהה.

שאלה של טעם

בשנים האחרונות התפרסמו כמה מחקרים שמצאו וריאציות גנטיות, כלומר גרסאות שונות של גֵנים, אצל אנשים שחשים טעם של סבון כשהם אוכלים כוסברה. אחת הווריאציות העיקריות קשורה לגֵן בשם OR6A2 שמשפיע על חוש הריח – וכמובן ממלא תפקיד חשוב גם בחישת טעם. מי שירש מהוריו שני עותקים של הווריאציה הזאת לא בהכרח ישנא כוסברה, כי זה תלוי גם בגֵנים נוספים, אך יש סיכוי גדול יותר שיתעב את התבלין.

אחת הבעיות במחקרים היא שיש אנשים שאינם חשים טעם של סבון כשהם אוכלים כוסברה, אבל בכל זאת שונאים את הטעם. נצטרך כנראה למצוא מבחן אובייקטיבי יותר לחישת הטעם של התבלין מאשר השאלה "האם את/ה אוהב/ת כוסברה?" לפני שנוכל לדעת בוודאות אילו גֵנים משפיעים על התכונה הזאת. וגם אז לא נקבל תשובה פשוטה וברורה של גֵן אחד, או אפילו שלושה, שקובעים בצורה חד משמעית את העדפותינו: כמו בתכונות רבות אחרות, אהבת כוסברה או התיעוב שלה, מושפעים מגֵנים רבים ומגוונים.

 

14 תגובות

  • רון

    בעיה לוגית בסקר

    כמובן שהסקר הוא הומוריסטי, חביב, ולא ישפיע דרמטית על חיינו לכאן או לכאן, איך לעניות דעתי קיימת בו בעיה לוגית, כיוון שמראש מי שנכנס לכתבה הוא בסבירות טובה בעל חיבה לכוסברה ולכן התעניין בכתבה שעוסקת בה - ועל כן התוצאות המובהקות. אני בצד של אוהבי הכוסברה דרך אגב :)

  • אנונימית

    מתעבת מלפפונים

    טעם הכוסברה מזעזע בעייני, לא מתקרבת. אבל יש לי תחושת גועל אפילו עוד יותר גדולה ממלפפונים. הריח עושה לי בחילה, וגם אם חתכו לי את הסלט על קרש שלפני כן חתכו עליו מלפפון - אני ארגיש את הטעם ולא אוכל לאכול את הסלט. מעניין אם גם זה גנטי, ועוד יותר מעניין אותי אם יש עוד אנשים כמוני, כי מעולם לא פגשתי...

  • קובי

    כוסברה זה כמו דיקסי-דומינוס של הנדל.

    או שאתה אוהב את זה, או שלא.

  • איש גורדון

    גנים לא משתנים

    מאחר שבמשך עשרות שנים סלדתי ותיעבתי את הצמח, ריחו וטעמו, ומתישהו בעשרים השנים האחרונות למדתי ליהנות מצמח הכוסברה ולשלב אותו במטבח שלי, התיאוריה שהצגתם בכתבה מופרך

  • מרים

    כוסברה זה טעים!

    כוסברה= יאמייי

  • זאב יקותיאל

    הגדרת סוחרי ירק

    סוחרי הירק מגדירים פטרוזליה כמחוספס וגברי ואילו כוסברה/גוזברה כעדין ונשי

  • גד

    זרע גד לבן

    גם בתנך השימוש בצמח היה בזרע שלו ולא בעלים, כנראה שכבר אז הבינו שיש אנשים שלא אוהבים את זה..

  • כהן אורנה

    הכי טעים בעולם!

    הכי טעים בעולם!
    אנחנו הפרסים אוכלים אותו במקום סלט ( לידו צנון ובצל ירוק)
    ומתענגים.
    טוב לתוספת במאכלים רבים.
    ובריא למערכת העיקול.
    בקיצור: כוסברה = 100% אהבה

  • אנונימי

    איכס כוסברה זה מגעיל!

  • נגרי

    הבעיה היא יותר הארומה מאשר

    הבעיה היא יותר הארומה מאשר הטעם. התחושה היא בחלל הפה ובאף, לא בלשון

  • תרצה

    זה סתם מגעיל! אף פעם לא אכלתי

    זה סתם מגעיל! אף פעם לא אכלתי סבון, אז לא יודעת מה הטעם שלו ... אפילו הריח מגעיל אותי

  • אנונימי

    טעם יכול להשתנות, פעם לא אהבתי, היום אוהב

  • א

    כוסברה

    אפילו הריח עושה לי בחילה. לא יכולה להתקרב לזה.

  • 99

    תשובות קצת קיצוניות

    מה עם אופציה כמו "סבבה לשים ממנה קצת בתבשיל לא יותר מדי כמו כל עשב תיבול"
    זה לא חייב להיות אהבה גדולה או תיעוב