מיזם של חוקרים ממכון ויצמן למדע ומהאוניברסיטה העברית מנסה לאתר מוקדי התפרצות מוקדם ככל האפשר, על ידי מילוי שאלון יומי

אם הייתם יכולים להקדיש כל יום דקה מזמנכם כדי להאט את התפשטות הקורונה בארץ ולהציל מאות בני אדם, בלי לקום מהספה בבית, מה הייתם עושים? ובכן, אין עוד צורך לדמיין, ההזדמנות שלכם כבר פה. מילוי שאלון יומי פשוט יוכל לעזור לחוקרים ולמשרד הבריאות לאתר מראש מוקדי התפרצות של נגיף הקורונה בארץ, ולנקוט בכל האמצעים הנדרשים כדי לעצור אותו. 

מהידע הקיים אודות מחלות זיהומיות באופן כללי, ומהנתונים שנאספו עד כה מהעולם על נגיף הקורונה (ששמו המדעי הוא SARS-CoV-2), ידוע כי התפשטות הנגיף מתרחשת בצבירים (Clusters) של הדבקות; אדם אחד שנגוע בנגיף מעביר אותו לסובבים אותו שממשיכים להעביר אותו האלה לסובבים אותם. זיהוי מוקדם של צבירי הדבקה אלו יוכל לעזור בהכלה שלהם ומניעת המשך התפשטות הנגיף.

אחת הדרכים לאתר את הצבירים הללו היא על ידי בדיקות מעבדה שמחפשות את נוכחות הנגיף בנוזלי הגוף, בשיטת ה- PCR. אך כיוון שמספר הבדיקות הקיימות כיום מוגבל, ובדיקה של כל אזרח במדינה היא לא אפשרית, חוקרים ממכון ויצמן למדע ומהאוניברסיטה העברית החליטו לגייס את הבינה המלאכותית לטובת העניין, ופיתחו שאלון יומי שיוכל לעזור באיתור מוקדם של צבירי ההדבקה.

את השאלות פיתחו פרופ' ערן סגל ופרופ' בנימין גייגר ממכון ויצמן, בשיתוף עם פרופ׳ יובל דור מהאוניברסיטה העברית בירושלים ובהתייעצות עם רופאים בכירים ממשרד הבריאות. הוא נועד להעריך התפתחות של תסמינים הנגרמים מהנגיף. איסוף הנתונים מתבצע על ידי מילוי שאלון אנונימי באופן מקוון, הכולל שאלות על המיקום הגיאוגרפי המדויק, גיל, מין ודיווח על תסמינים הקשורים למחלת הקורונה (COVID-19) כפי שדווחו בספרות הרפואית.

כדי להתמודד עם כמויות המידע שיאספו בעזרת השאלונים, פיתחו צוות החוקרים אלגוריתם שיוכל לעבד את המידע, לערוך מיפוי גיאוגרפי של התסמינים שקשורים למחלת הקורונה ולהעריך את העלייה שלהם במהלך הזמן. "המטרה היא שכעת, כשמספר הנבדקים בישראל הוא עדיין יחסית נמוך, נוכל לבנות מודלים שיראו היכן קיימים צבירים היום, וכשיתחילו התפרצויות נוכל ממש לראות את אותם צבירים של אנשים שידווחו על תסמיני המחלה״ מסבירה סמדר שילה, סטודנטית לדוקטורט ממעבדתו של סגל וחברה בצוות המחקר שעובד על השאלון.

 אנשים בבדיקות רפואיות, ישראל, מרץ 2020 | shutterstock, abu adel - photo
זיהוי מוקדם של צבירי הדבקה אלו יוכל לעזור בהכלה שלהם. אנשים בבדיקות רפואיות, ישראל, מרץ 2020 | shutterstock, abu adel - photo

תמונה ראשונית

 נכון ליום רביעי, 18 במרץ, מולאו כ-20,000 שאלונים. מנתונים ראשוניים אלו כבר נראים הבדלים במספר החולים בין אזורים בארץ, ואף הבדלים בין התסמינים המדווחים בישובים סמוכים. אך כדי להגיע למסקנות נוספות יש צורך במידע נוסף ובכמות גדולה יותר של שאלונים שימולאו כל יום. מילוי של מיליוני שאלונים ביום יוכל לעזור לחוקרים לאתר במהירות את מוקדי ההתפשטות של הנגיף, לקבל תמונת מצב עדכנית אודות מספר האנשים בכל אזור בארץ שפיתחו תסמיני מחלה, ואף לאפשר ניבוי מוקדם של מוקדי התפשטות פוטנציאליים ימים מספר לפני שהם פורצים. מידע שכזה יוכל לסייע למשרד הבריאות להכווין בצורה מדויקת יותר את הבדיקות האבחנתיות, וגם לדעת איפה להפעיל כלים נוספים לבלימת ההתפרצות, כגון בידוד חברתי.

ככל שידוע לחוקרים, ניסיון שכזה עוד לא נעשה בשום מקום בעולם, ובימים אלו הם אף בודקים מספר הצעות לשיתופי פעולה אפשריים עם צוותי מחקר במדינות נוספות. "הרעיון לפיתוח השאלון עלה מתוך הבנה שצוואר הבקבוק בהתמודדות עם נגיף הקורונה הוא זיהוי מהיר של מוקדי התפרצות, והקושי למפות מוקדים שכאלו על ידי בדיקות מעבדה זמינות| מסבירה שילה. "אם הציבור יתגייס למילוי השאלון באופן יומי, נוכל לראות אם יש עליה בדיווח תסמיני המחלה באזורים מסוימים בארץ ונוכל למקד בהם את תשומת ליבנו. כמו כן הכלי הזה יוכל לעזור לנו להבין אם הפעולות של משרד הבריאות הן אפקטיביות או לא, ולהמליץ לשנות אותן בהתאם".

חשוב להבהיר כי המידע מהשאלונים לא יוכל לעזור לאבחן הידבקות אישית בנגיף, אלא רק להעריך עלייה בדיווחי תסמינים הקשורים למחלה. כמו כן, השאלון הוא אנונימי וכל הנתונים ישמשו אך ורק לצורך מעקב אחרי התפשטות הנגיף. החוקרים נוקטים בכל האמצעים כדי לשמור על פרטיות השולחים ועל ביטחון המידע. החוקרים מעוניינים לרתום את אזרחי ישראל, ולבקש מכל אזרח למלא (או שימלאו עבורו) את השאלון פעם ביום. את השאלונים ניתן למלא בעברית, ערבית, אנגלית, ספרדית, צרפתית ורוסית.

 

14 תגובות

  • עליזה

    חיסון נגד קוביד-19

    אחרי שצפיתי בכמה וכמה סרטים אודות הוירוס, על הפנדמיה 1918-20 הן באירופה, הן בארה"ב והן באוסטרליה, ועל המירוץ המטורף בכל העולם להשיג חיסון שיהיה אפקטיבי - עד כה ללא הצלחה - עלה בדעתי, שכולם חושבים/מחפשים חיסון בזריקה דוגמת נגד שפעת. אבל היות שמדובר כאן בהדבקה דרך מערכת הנשימה ובפגיעה קשה ביותר בריאות - מדוע שלא ינסו לפתח חיסון הניתן בשאיפה, ישירות לריאות?
    משם הרי בלאו הכי החיסון יעבור עם הדם לכל הגוף לאחר שהתחמצן בריאות.
    לא כן?

  • רויטל

    התרעתי שבנאות אשקלון יש חיים כרגיל

    בנאות אשקלון בעל מכון טרופיק סאן עד שלא נאמר לסגור חזר היינו לבקש כסף שאני עבדתי הוא סרב והיה טיפולים והוא מצולם בלילה מעשן מחוץ סיגריה עד הרגע שצילמתי פה משחקים ברחוב נווה שלום בנאות אשקלון אשקלון סבא משחק בכדור בני נוער ומשוחררים סופש עד הלילה שותים בגן קראתי למשטרה עשו סיבוב התחבאו בחושך גם ביום ללא מסכה וגל רק בסופר .אני בעלת בעיות רבות מאוד ושותפי רק שמר מרחק ולא מסכה ואני מרגישה עם משאפים מלא תרופות ונישאר משאפים מיוחדים וזהו אני בת 39 אירוע מוחי ריסוק גב מכואה לקלונקס מטראומה מחרדות 20 שנה קורבן תקיפה דלקת פרקים ברונכיט בעיה עיצבית דלקות ברחם בשתן סכרת שטרום תורקתי לאחר שאף אחד לא מימין אותי הגעתי לשכונה וצילצתי מיליון פעם כלום לא קרה .באשקלון כרגיל

  • צחי

    מפה

    איך אני רואה את המפה?

  • Michael Cwikel

    problem with the application for filling in your form

    I just filled in the Hebrew version of your questionnaire on my android smartphone . It took me four attempts until I succeeded. In those questions where the answer is a number unless I immediately tapped a number your program got stuck and my only option was to start the whole process again from the beginning. I fear that many people who encounter this problem will not have my persistence.Please fix your application to avoid this problem. Toda vBHATZLAKHA'

  • צבי

    מקום כנראה יחיד לפידבק

    בסוף שואלים אם אני נותן שירות ל 10 אנשים ביום - התשובה היא כן. אני נותן ליותר מ 10 אנשים שירות ביום, אבל הכל מתבצע באופן דיגיטלי. מצד אחד התשובה היא כן, מצד שני, לא רואה איך זה רלוונטי לקורונה.
    אולי שווה לכתוב את זה אחרת או לדייק את מה שרוצים לקבל (אלא אם ככה זה מה שרוצים לדעת ואז הכל טוב)

  • אבי

    אבי

    אם אתה מספיק חכם להבין את הנקודת כשל פה ולהבין מה בפועל הם רוצים לשמוע, אתה לא צריך להתחכם, פשוט תרשום לא

  • לוסי

    האם הסקר ב-https://coronaisrael.org/ קשור באמת למכון וייצמן?

    כמו שהוא מוצג בוואטספ?

  • Alfred Wiesner

    בקשה לשיפור השאלון

    אנא תקלו על מהירות מציאת עיר המגורים ברשימה על ידי אפשרות הקלדת העיר

  • בני

    מוגזם

    פרטים יותר מדי מדויקים שלמעשה אומרים במפורש מי הממלא.
    כל מי שחושש אפילו טיפה לפגיעה בפרטיות, לא ימלא

  • אנונימי

    תסביר לי איך אפשר לדעת מי אתה

    תסביר לי איך אפשר לדעת מי אתה על סמך עיר, רחוב וגיל ?
    ונגיד לרגע שאתה גר ברחוב ממש קטנטן ואתה היחיד באזור הגיל שלך שם (וגם עכשיו אנחנו יודעים שקוראים לך בני...) - אז מה יקרה ?!

  • מאיר בוכנר

    שאלון

    לא ניתן להגיע ליישוב שלי
    האתר לא מאפשר כתיבת שםהיישוב והסריקה רגישה מדי ולא מאפשרת

  • דינה רפפורט

    טפלט של השאלון

    הבסיס לשאלות הואנבשוודית או דנית. הכל מתורגם להוציא המילה שלח. מי שלא מכיר את השפה או את התבנית הזו שמאד נפוצה מגיע לסוף השאלון ולא יודע מה לעשות...תקנו זאת ואז אוכל להעביר זאת לקבוצות היחוס שלי

  • אנונימי

    יש בג במיקוד

    אי אפשר להכניס את המיקוד, אנא לטפל בבאג

  • ריימונד פרידמן

    להערכתי הקורונה תאט את

    להערכתי הקורונה תאט את התפשטותה ברגע שמזג האוויר יתחמם