חולי חצבת בחיפה, חיידקי אי קולי על תפוחים, קדחת מרבורג באפריקה ופוליו באסיה - מחלות מסביב לעולם

חצבת בחיפה

מחלת החצבת עדיין איתנו, ולאחרונה דווח על שני חולים באזור חיפה. שניהם לא היו מחוסנים, ואחד מהם שהה במקומות ציבוריים בעודו מדבק. בין ה-18 וה-22 לספטמבר החולה היה במרפאת רמת הנשיא של קופת חולים מכבי בחיפה, במרכז רפואי מכבי בקריית מוצקין, ובבית החולים בני ציון. תאריכים ומקומות מדויקים יותר מפורטים כאן

אנשים שביקרו במקומות אלו באותם ימים ומפתחים תסמיני חצבת מתבקשים לפנות לבדיקת רופא, ולתאם את הגעתם לבדיקה מראש, על מנת למנוע חשיפה של אנשים נוספים. חצבת היא המחלה הנגיפית המדבקת ביותר המוכרת לאנושות, ותסמיניה הם חום גבוה ופריחה אדומה על כל הגוף. לעיתים יתפתחו גם דלקת בעיניים וכאב בגרון. תקופת הדגירה של המחלה היא בין שבוע ל-21 יום, כך שגם אם החום עולה שלושה שבועות לאחר החשיפה, יתכן שזו חצבת. כ-97 אחוזים מהאנשים המחוסנים בשתי מנות מוגנים באופן מלא מהמחלה, אך בודדים עדיין עלולים להידבק ולהדביק, ולכן נדרשת ערנות.

החיסון הראשון נגד חצבת ניתן בגיל שנה בזריקה הכוללת חיסונים נגד חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות רוח. חשוב מאוד לא להחמיץ את החיסון, בייחוד בזמן בו יש תחלואה סמויה בחצבת ברחבי ישראל. נגיף החצבת עמיד באוויר, ובמקומות סגורים הוא מסוגל להדביק גם שעתיים לאחר שהחולה עזב את המקום, כך שתינוק עלול להידבק אפילו אם שהה בחדר ריק. המחלה עלולה להיות קטלנית, לגרום לפגיעות לטווח ארוך ואף להוביל למוות שנים לאחר ההחלמה מסיבוך נדיר הנקרא SSPE. החיסון מונע את כל אלה. הגנו על ילדיכם. 


חשוב מאוד לא להחמיץ את החיסון, בייחוד בזמן בו יש תחלואה סמויה בחצבת ברחבי ישראל. אדם עם פריחה של חצבת | Shutterstock, Natalya_Maisheva

חיידקי אי קולי בתפוחים

בבדיקות שנערכו בעקבות מספר מקרי תחלואה, התגלה לפני החג בכמה תפוחים זיהום של חיידקי אי קולי (E .coli) העלול לגרום לתחלואת מעיים קשה ולעיתים לפגיעה כלייתית. תחלואה באי קולי מקושרת בדרך כלל לצריכת בשר נגוע שלא בושל כהלכה, אך לעיתים החיידק נמצא על פירות וירקות שזוהמו בשלב הקטיף, האריזה או השיווק, מבעלי חיים או מבני אדם חולים. פעוטות מתחת לגיל חמש, מבוגרים מעל גיל 65 ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת נמצאים בסיכון גבוה במיוחד. כמובן, גם צעירים ובריאים עלולים לחוות שלשול מאוד לא נעים אם נדבקו חיידק.

הדרך הטובה ביותר להימנע מהדבקה היא להקפיד על שטיפת פירות וירקות במים טרם האכילה.


הקפידו על שטיפת פירות וירקות במים טרם האכילה. חיידקי אי קולי תחת מיקרוסקופ אלקטרונים | Steve Gschmeissner / Science Photo Library

קדחת מרבורג ברואנדה

בהתפרצות נגיף מרבורג ברואנדה מספר המתים עלה ל-12, מתוך 46 חולים עד כה. חמישה מהחולים מוגדרים כמחלימים, והשאר מקבלים טיפול רפואי. רשויות הבריאות של רואנדה ממשיכות במעקב אחר המגעים ובדיקות של מקרים החשודים כקדחת מרבורג. המחלה היא קדחת דימומית, דומה לזו שנגרמת על ידי נגיף האבולה. היא גורמת לחום גבוה, כאבי ראש, כאבי שרירים והקאות, ומדבקת באמצעות מגע בנוזלי גוף של אדם חולה.

שיעור התמותה מקדחת מרבורג גבוה במיוחד, ובהתפרצויות בעבר אף הגיע לכ-90 אחוזים מהחולים. רוב ההתפרצויות עד היום היו קצרות יחסית, וההתפרצות הנוכחית ברואנדה היא השלישית בחומרתה מאז ומעולם. קדחת מרבורג, כמו אבולה, מעוררת תמיד חשש גדול מהתפשטות לא מבוקרת שלה. גם הפעם עלה חשד לשני חולים בגרמניה, לאחר שאלו חזרו לאחרונה מאפריקה - אך האפשרות נשללה בבדיקות.


ההתפרצות הנוכחית ברואנדה היא השלישית בחומרתה מאז ומעולם. אילוסטרציה של נגיף מרבורג | Oger Harris / Science Photo Library

פוליו בפקיסטן

לאחרונה שמענו לא מעט על נגיפי פוליו ממקור תרכיבי, כלומר נגיפים מוחלשים שניתנו בחיסון, ועלולים לעבור שינוי גנטי, לחזור להיות אלימים ולגרום למחלה בעצמם. נגיפים כאלו התגלו בחודשים האחרונים ברצועת עזה. בפקיסטן, באותו זמן, עדיין מתגלים מקרי פוליו פראי, שלא הגיעו מהחיסון. הסיכון למחלה קשה ולמוות מנגיפים אלה גבוה הרבה יותר.

לאחרונה אובחנו במדינה שני ילדים נוספים עם שיתוק שנגרם מנגיף הפוליו. בסך הכול 28 ילדים פקיסטנים לקו השנה בשיתוק בשל הנגיף - נגיף שכבר היה יכול להיכחד, אילו כל האוכלוסייה בפקיסטן ובאפגניסטן הייתה מתחסנת נגדו בשגרה.

תגובה אחת

  • נדב

    לא מובן בכלל