קדחת מרבורג ממשיכה להתפשט באפריקה, דיווחים ראשונים על קדחות נוספות ונגיף הפוליו לא מראה סימני עצירה.

מספר המתים בגינאה המשוונית בהתפרצות המרבורג מוערך כעת ב-27 קורבנות, מתוך 35 חולים, מה שמביא לשיעור של כ-77% תמותה. גם בטנזניה נמשכת ההתפרצות הנפרדת של מחלה זו. מעל 200 איש נמצאים בבידוד וצוותים מיומנים מנסים למנוע ממנה להתפשט. מדינות שונות בעולם הוציאו אזהרות מסע לשתי מדינות אלה.

גינאה (לא המשוונית) דיווחה לפני ימים ספורים על מותו של ילד מקדחת לאסה. קדחת לאסה, שגם היא סוג של קדחת מדממת כמו מרבורג, היא מחלה זואונוטית המופצת על ידי עכברים, אך מדבקת גם מאדם לאדם. היא אנדמית באזור שמשתרע בין גינאה לניגריה במערב אפריקה, ומביאה מדי שנה למותם של כ-5,000 איש. כ-80% מהחולים חווים מחלה קלה יחסית, אך את השאר היא תוקפת באופן קשה יותר. נשים בסוף הריונן פגיעות במיוחד. ניגריה דיווחה מאז תחילת השנה על כמעט 800 מקרים, מתוכם 142 מקרי מוות.

עוד מחלה שעלול להגיע במופע של קדחת מדממת היא קדחת השבר הסורי-אפריקני (Rift Valley fever), שגם היא מחלה זואונוטית שנדבקים בה מבעלי חיים נגועים או מעקיצות יתושים. רוב ההתפרצויות הן באפריקה שמדרום לסהרה, אך היו בעבר התפרצויות גם במקומות אחרים כמו מצריים, סעודיה ותימן. באוגנדה יש כעת התפרצות של קדחת השבר הסורי-אפריקני, ועד כה זוהו בה לפחות 20 חולים. חמישה מהם היו מעורבים בשחיטת פרה נגועה.

ובבורונדי נגיף מסתורי הרג שלושה אנשים בתוך 24 שעות, בשני אזורים שונים של המדינה. הנגיף הציג תסמינים הדומים לאלה שגורמים המרבורג בטנזניה השכנה, כך גם נגיף האבולה. בינתיים המחלה טרם זוהתה, אך בדיקות נלקחו ונערכות כעת.

נגיף הפוליו

לפי היוזמה להכחדת הפוליו יש כעת 35 מדינות עם התפרצויות פעילות של פוליו, מתוכן שתיים אנדמיות – פקיסטן ואפגניסטן בהן עוד ניתן למצוא את הנגיף האלים המקורי. באחרות מדובר בהתפרצויות של נגיף ממקור תרכיבי שעבר בין ילדים לא מחוסנים עד שחזר להיות אלים.

בארבע מדינות מערביות יש כעת התפרצות של פוליו זן 2 ממקור תרכיבי – כאן בישראל, בניו יורק שבארצות הברית, בקנדה ובבריטניה. במדינות אלה ההגנה היחידה הקיימת מפני זן 2 היא החיסון המומת הניתן בזריקה, שיש בכוחו להגן על המקבל אותו אך לא למגר את ההתפרצויות.

ההתפרצות הטרייה ביותר של זן זה היא כעת בבורונדי וברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, שם אותרו 7 ילדים חולים. מדינות אלה מנסות למגר את ההתפרצות בעזרת חיסון מוחלש חד זני. מקרים אותרו לאחרונה גם בצ'ד וניגריה. ובאינדונזיה יש התפרצות בלתי פוסקת כבר כמה שנים.

במדגסקר יש כעת התפרצות של זן 1 ממקור תרכיבי. נגד זן זה חיסון הפוליו המוחלש הרגיל, כגון זה שניתן בישראל, מגן היטב, והתפרצות כזו מעדה על כך שהמחסנים לא מצליחים להגיע לכל הילדים במדינה.

למרבה הצער, העולם עוד רחוק מהכחדה מוחלטת של הפוליו.

ובנוגע לנגיף הקורונה, אמנם יש ירידה בכמות המאומתים שמקבילה לירידה עקבית בכמות הבדיקות, אך מספר החולים במצב קשה שוב במגמת עליה קלה. בסוף השבוע היו מעל 90 חולים במצב קשה.

 

0 תגובות