חשש שנגיף ה-MERS המגיע מגמלים עובר גם בין בני אדם, בהלה מאבולה בבורונדי שלחה אנשים לבידוד והתפרצות גדולה של אבעבועות הקוף ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו

MERS

לפני שפרצה מגפת ה-Covid בסוף 2019, נגיף אחר ממשפחת הקורונה הדאיג את מומחי בריאות הציבור, נגיף ה-MERS, ראשי תיבות של "Middle East respiratory syndrome", או בעברית, "תסמונת נשימתית מזרח-תיכונית". הנגיף זוהה לראשונה בשנת 2012 והוא נפוץ בקרב גמלים ולפעמים עובר מהם לבני האדם המטפלים בהם או צורכים חלב נאקות לא מפוסטר. שיעור המוות ממנו מגיע לכדי 35 אחוזים מהחולים המאומתים. רוב המקרים התגלו בערב הסעודית, אך היו התפרצויות גם במקומות נוספים במזרח התיכון, ואפילו התפרצות אחת לא קטנה בקוריאה הדרומית בשנת 2015, שגבתה 38 קורבנות מתוך 860 המתים שנספרו עד היום כתוצאה מנגיף ה-MERS.

הנגיף מעורר שוב דאגה לאחר שהתגלו בערב הסעודית שלושה חולים חדשים שלא היה להם כל קשר ידוע לגמלים. אחד החולים מת מהמחלה, ושניים אחרים אותרו בבית החולים שבו אושפז. חקירת מגעים נמצאת כעת בעיצומה בניסיון להבין כיצד נדבקו אותם חולים מנגיף שמידבק בעיקר בין גמלים לבני אדם, ופחות בין בני אדם לבני אדם אחרים. מאחר שנראה שנגיף ה-MERS עשוי להיות קטלני מאוד, קיים כל העת החשש שמוטציה תגרום לו להפוך למידבק ביותר בין בני אדם, מה שעלול להביא למגפה עולמית כמו זו שחווינו עם Covid-19. 

עם זאת, שיעור מקרי המוות מבין הנדבקים הוא משוער מכיוון שלא ברור אם כל מי שחלה במחלה אכן אובחן. בהחלט ייתכן שמקרים קלים לא ידועים למערכת ולא נספרים ושחלקם של המתים בתוך אוכלוסיית הנדבקים נמוך ממה שנדמה.


נגיף MERS-CoV נפוץ בקרב גמלים. וטרינר לוקח דגימת דם מגמל | Cdc / Science Photo Library

לא אבולה

בהלה פרצה בבורונדי שבאפריקה לאחר מותה של ילדה תושבת הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ממחלה דמוית אבולה באחד מבתי החולים בבורונדי בתחילת החודש. נלקחו דגימות מהילדה ומהמגעים שלה בבית החולים, אך בגלל מחסור בערכות בדיקה לא היה ברור בימים הראשונים לאחר המקרה אם באמת מדובר באבולה או לא. האנשים שנחשפו לילדה נשלחו לבידוד ביתי בזמן שהבדיקות שוגרו למעבדה באוגנדה. ביום שישי האחרון חזרו התוצאות והוברר שלא מדובר באבולה, מה שאיפשר להוציא את האנשים מבידוד. אז מה הרג את הילדה המסכנה? עדיין לא ברור.

אבולה אינה מחלה שנפוצה בבורונדי אך היא מתפרצת מדי פעם ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, שסובלת כבר תקופה ארוכה מהתפרצויות אקראיות של אבולה, ממגפת חצבת גדולה, מהתפרצות נרחבת של אבעבועות קוף, דלקת קרום המוח כתוצאה מחיידק מנינגוקוק ולאחרונה אף אנתרקס בקרב בעלי חיים. החשש מהתפרצות חדשה של אבולה שתחצה גבולות למדינות השכנות קיים תמיד.


התפרצות גדולה של המחלה ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו מעוררת את דאגת הרשויות. אבעבועות הקוף - מראה השלפוחיות והנגיף (איור) | מקור:  Kateryna Kon / Science Photo Library

אבעבועות הקוף ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו

התפרצות אבעבועות הקוף הגדולה ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו גבתה עד כה כבר 1,204 קורבנות מתוך 25,318 מקרים חשודים. מעל 5,000 מהמקרים נספרו מאז תחילת 2024, מתוכם 321 חולים הלכו לעולמם, מה שמראה שהמצב רק מחמיר, כשרוב המקרים מתגלים בקרב ילדים מתחת לגיל 15. הנגיף שגורם למחלה המתפשטת ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, אינו זהה לזה שגרם להתפרצות העולמית של 2022, שהרגה רק מעט מהחולים. הנגיף מקונגו הוא גרסה מסוכנת יותר של המחלה ששיעור התמותה ממנה גבוה הרבה יותר, ויש החוששים שהוא עלול לגרום למגפה עולמית חדשה. החיסון הקיים אמור להגן מפניו, אם יהיו מספיק מנות ממנו במקרה של התפרצות עולמית נרחבת.

0 תגובות