חשש למעבר מחלת מוח קטלנית מאיילים לבני אדם בארצות הברית, התפרצויות חצבת ברחבי העולם, וחולה קורונה הולנדי מת לאחר 613 ימי מחלה רצופים
חצבת
משרד הבריאות הודיע ביום חמישי האחרון על חולה בחצבת באזור חיפה שחזר חולה מחוץ לארץ. החולה הגיע בטיסה של Hisky Europe מס׳ H40235 שיצאה מבוקרשט ביום רביעי 24.04.2024 בשעה 11:00 ונחתה בנמל התעופה בן גוריון בשעה 13:30. ביום שישי 26.04.2024 הגיע החולה למוקד לילה לרפואה דחופה במרכז רפואי ׳לין׳, שירותי בריאות כללית בחיפה, שם שהה החל מהשעה 19:00 ועד 23:00.
על אנשים ששהו במקומות אלה בטווח הזמן שצוין או זמן מה אחריו ומפתחים תסמיני מחלה כגון חום, כאבי ראש ופריחה, להתייעץ עם רופאת המשפחה, רצוי בטלפון או בתור וירטואלי, ולהימנע ממקומות הומי אדם. בהגעה לחדר מיון, יש להתריע מראש בפני הצוות להיערכות מתאימה למקרה חצבת.
בלא מעט מדינות בעולם יש כעת התפרצויות של מחלת החצבת. משרד הבריאות ממליץ לכל הטסים לחוץ לארץ לוודא את מצבם החיסוני ולהשלים את חיסוניהם אם יש בכך צורך. ניתן לחסן נגד חצבת תינוקות החל מגיל חצי שנה, ולהקדים קבלת מנה שנייה לילדים שטרם קיבלו את המנה של כיתה א'. שתי מנות מהחיסון נגד חצבת מספקות הגנה טובה מאוד נגד המחלה, ועל הדרך גם יגנו מפני אדמת וחזרת, שהחיסונים נגדן כלולים באותה הזריקה. ילדים יקבלו עם החיסון גם מנה של חיסון נגד אבעבועות רוח. כולן מחלות מאוד לא נעימות במקרה הטוב, ומסכנות חיים במקרה הרע.
בעולם מתו לאחרונה ילדים בניגריה כתוצאה מסיבוכי מחלת החצבת. אלפי מקרים דווחו מתחילת השנה בבורקינה פאסו, והמחלה מתפשטת במהירות במרוקו. אלפי מקרים נספרו גם בקירגיסטן, אחת מהמדינות שהובילו במדד החצבת עוד בשנה שעברה.
ביעדי טיסות רבים של ישראלים יש כעת התפרצויות של חצבת. הקפידו להשלים חיסונים לילדים ולעצמכם לפני טיסה, כדי שלא תהיו הבאים בתור להביא איתכם חצבת בחזרה מהחופשה.
למחלה ייתכנו סיבוכים פחות נפוצים אך רציניים. סיבוכי החצבת: דלקת מוח ודלקת ריאות | Kateryna Kon / Science Photo Library
מחלות פריונים
מחלות פריונים הן מחלות שבהן חלבונים מעוותים "מדביקים" חלבונים תקינים וגורמים להם להתעוות גם כן ולהפסיק לתפקד. המוח נהרס בהדרגה עד למותו של האדם או החיה הנגועים. בין מחלות אלה נמצאות מחלת קרויצפלד-יעקב, שלה לעיתים קרובות יש גם רקע גנטי, ומחלת הפרה המשוגעת שהטילה אימה על הבריטים בסוף המאה העשרים.
ניתן להידבק במחלת פריונים בעקבות טיפולים פולשניים, למשל ניתוח מוח שנערך בכלים שלפני כן שימשו לניתוח של חולה, או לחלופין, לאחר אכילת בשר נגוע במחלת פריונים. בסדרה משנות ה-90 "תיקים באפלה" הבלשים מולדר וסקאלי מגיעים באחד הפרקים לחקור כת קניבלית שחבריה לוקים במחלת קרויצפלד-יעקב לאחר שאכלו אדם חולה.
אבל גם במציאות מתרחשים מקרים דומים. נתינים בריטים לקו במחלת הפרה המשוגעת לאחר אכילת בשר פרות חולות, ולאחרונה עלה החשד שציידים בארצות הברית נדבקו במחלת פריונים מאיילים שהיו חולים במחלת "האייל הזומבי", הדומה למחלת הפרה המשוגעת. שני החולים שמתו היו שייכים לאותה קבוצת ציידים, מה שמעלה את החשד לקשר בין שני המקרים. מחלת "האייל הזומבי" לא תועדה קודם בבני אדם, וייתכן שזה המקרה הראשון של מעבר שלה מאייל לאדם, אם באמת זהו מקור מחלתם ולא מדובר בצירוף מקרים. הוכחה להדבקה שכזו בינתיים אין.
ייתכן שזהו המקרה הראשון של העברת המחלה מאייל לאדם. אייל עם סימני מחלת "האייל הזומבי" | Terry Kreeger, Wyoming Game and Fish and Chronic Wasting Disease Alliance
קורונה
וגם מחלת הקורונה עדיין איתנו. גאנה וניו זילנד מדווחות על אלפי חולים ועל מספר מתים כתוצאה מקורונה. זינוק במספר מקרי הקורונה בתאילנד לאחר פסטיבל. ובאמסטרדם שבהולנד מת חולה שנדבק ב-2022 לאחר 613 ימי מחלה רצופים. הוא היה בשנות השבעים לחייו ומת באוקטובר האחרון. פה בישראל הגיע מספר הנפטרים מקורונה ל-13,013 מאז פרוץ המגפה.