סיכום נפגעים מקורונה בשנת 2022 בארץ, מסין מגיעים הדיווחים הגבוהים ביותר מאז פרוץ המגפה והתפרצויות חצבת, עכברת ודבר ברחבי העולם
מספר נפטרי הקורונה בישראל עבר את ה-12 אלף ועמד בסוף השבוע על 12,037 נפטרים כתוצאה מקורונה מאז פרוץ המגפה, מספר שלא כולל מתים מהימים האחרונים מאז העדכון האחרון ומתים מהשבועות האחרונים שטרם עודכנו במערכות המידע. שנת 2022 התאפיינה בווריאנטים ממשפחת האומיקרון שאחראים, כנראה, על כל המתים מהמחלה בשנה זו. לפחות 3,777 איש נפטרו בישראל מהמחלה השנה, וכאמור המספר הזה עוד צפוי לעלות מעט כשיגיעו עדכוני תמותה נוספים בימים הקרובים. מעל מחצית ממתי 2022 מתו בחודשיים הראשונים של השנה, בהתפשטות האומיקרון הראשונה, אך לאחר מכן, בזכות החסינות הגוברת באוכלוסייה והתרופות שהגיעו לשוק כגון הפקסלוביד ודומותיה ירד מספר הנפטרים החודשי. המספר הנמוך ביותר של נפטרים נרשם בספטמבר 2022, שבו הלכו לעולמם 62 אנשים בישראל, אך מאז המגפה חזרה להתפשט, והמספר חזר לעלות ועמד בדצמבר על לפחות 150 נפטרים.
בשבוע החולף עמד מספר החולים במצב קשה בארץ על סביבות 170 מאושפזים בו זמנית ביממה מתוך כ-11 אלף חולים פעילים שידוע עליהם מתוך רבים שלא נבדקים כלל. חשוב להזכיר – למרות הירידה ביעילות החיסונים מול הווריאנטים ממשפחת האומיקרון, עדיין יחסית לחלקם באוכלוסייה, הלא מחוסנים מהווים רוב בקרב החולים במצב קשה. מצב זה היה עקבי במשך רוב השנה האחרונה, בייחוד בגילים המבוגרים יותר המהווים קבוצת סיכון מוגברת לנזקי המחלה. הלא מחוסנים הם מיעוט בקבוצת גיל זו, אך מהווים רוב יחסי בין החולים במצב קשה ובין הנפטרים. עדיין לא מאוחר לפנות לקופת החולים ולהתחסן.
למרות השינויים המהירים שעובר נגיף הקורונה והירידה ביעילות החיסונים, הם עדיין הגנה טובה יותר נגד המחלה מאשר להידבק ולהחלים ללא ההגנה החיסונית.
קורונה בינלאומית
בינתיים בעולם הגדול שהתרגל במהלך השנה להתעלם מהקורונה, נחרדים מההתפשטות הנרחבת בסין וחוזרים להטיל מגבלות על נוסעים. כמה ממדינות העולם כמו ארצות הברית, ספרד, צרפת, יפן ועוד כבר הטילו חובת בדיקות על כל הבאים מסין, שלא יוכלו להיכנס בשעריהן מבלי להציג בדיקה שלילית. הדיווחים מסין כרגע הגבוהים מאז פרוץ המגפה, אך הסינים מדווחים רק על אלפי נדבקים בודדים ביום, וברור שחסר מידע רב. ארגון הבריאות העולמי דורש מסין לחשוף את כל המידע – הדבקות, אשפוזים, תמותה וסטטוס חיסוני של החולים. בינתיים אין היענות גדולה לבקשה של ארגון הבריאות העולמי. הסינים מדווחים על בערך נפטר קורונה אחד ביום, בעוד מומחים מעריכים את מספר המתים בכ-9,000 ליום. נראה שכמו בתחילת המגפה, גם הפעם הסינים לא ששים לשתף את העולם במה שקורה אצלם.
חצבת חוזרת
מחלה מדבקת אחרת שחזרה לאיים על העולם בשבועות האחרונים היא החצבת, הממשיכה להתפשט בעקבות הפגיעה שגרמה מגפת הקורונה בחיסוני השגרה שמקבלים ילדים. אחרי ההתפרצות הנרחבת בזימבבואה וארצות אפריקאיות נוספות, הגיעה החצבת להודו והדביקה עד אמצע דצמבר מעל עשרת אלפים ילדים, ואולי עוד ילדים נוספים שלא דיווחו עליהם לרשויות. מספר זה כפול ממה שנספר בכל 2020 כולה ובכל 2021. ויש כמובן גם קורבנות בנפש. באוהיו שבארצות הברית הגיעו ממדי ההתפרצות ל-82 ילדים, המספר הגבוה ביותר במדינה זו מאז 2019. כמעט כל המקרים הם בקרב ילדים לא מחוסנים, כשבין החולים אין אפילו אחד שחוסן בשתי המנות הנדרשות לחיסון מלא. בכל 2022 נספרו 117 מקרים בארצות הברית, לעומת 13 בלבד ב-2020. מרוסיה מגיע דיווח על שישה מקרים חדשים במחוז סמרה, בדרום אפריקה אבחנו במעבדה כמעט 300 מקרי מחלה, ובאפגניסטן דיווחו על לפחות 75 אלף ילדים שחלו בחצבת השנה ומתוכם מתו כמעט 400.
חצבת היא המחלה הנגיפית המידבקת ביותר המוכרת לאדם, והחיסון נגדה כולל גם חיסונים נגד אדמת, חזרת ובחלק מהמדינות גם אבעבועות רוח. שובה של החצבת עלול להיות סמן גם למחלות האחרות הכלולות בחיסון זה, כמו גם שובן של מחלות שיש נגדן חיסונים אחרים, שגם אותם הורים נמנעים מלתת לילדיהם.
בינתיים בזימבבואה מסע החיסונים הנרחב עלה בהצלחה.
עכברת בפוארטו ריקו, דבר במדגסקר
בפוארטו ריקו סובלים התושבים מהתפרצות חמורה של מחלת העכברת בעקבות פגיעתו של הוריקן פיונה בספטמבר האחרון. עכברת היא מחלה חיידקית שעולה לכותרות מדי פעם בישראל כשמאתרים אותה בדגימות ממי נחלים בצפון. לחלק מהחולים אין כלל תסמינים, אך אחרים יכולים לסבול מסיבוכים כגון פגיעה בכליות ובכבד, דלקת קרום המוח ואפילו מוות. היא נפוצה יותר בארצות טרופיות, ופגיעתה מוחמרת בעקבות שיטפונות והצפות כגון אלה שמביאות סופות עזות. בפוארטו ריקו נספרו עד כה כמעט 800 מקרים, וייתכן ששבעה מקרי מוות נגרמו מהחיידק.
וממדגסקר מגיע דיווח על מקרי מוות ממחלת הדבר. המחלה שקטלה בעבר הרחוק עשרות מיליוני בני אדם במהלך פנדמיות נרחבות לא חדשה באי הסמוך לאפריקה, ולמעשה מוגדרת בו כמחלה אנדמית. ניתן למצוא חיידקי דבר בלא מעט ממדינות העולם, אך שלוש המדינות שסובלות הכי הרבה מפגיעתם הן מדגסקר, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ופרו. כיום המחלה ניתנת לטיפול בעזרת אנטיביוטיקה, אם מאובחנת מהר מספיק. במדינות עם מערכת בריאות לא טובה, רבים לא מספיקים לקבל טיפול, ובהיעדר טיפול המחלה קוטלת שיעורים גדולים מהחולים, כפי שקורה במדגסקר כבר שנים לא מעטות.