אבעבועות הקוף גורמת למשבר חמור באפריקה, קדחת מערב הנילוס במגמת ירידה בישראל, קורונה בכפר האולימפי ואולי אבולה ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו: מחלות מסביב לעולם
אבעבועות הקוף
הסוכנות לבריאות הציבור של אפריקה צפויה להכריז בקרוב על אבעבועות הקוף כמשבר בריאותי חמור. הנגיף, ששייך לאותה משפחה כמו נגיף האבעבועות השחורות הנכחד, מדבק באמצעות מגע קרוב וגורם לתופעות דמויות שפעת ולהופעת שלפוחיות כואבות על העור. רוב המקרים לא חמורים, אך גם אז המחלה גורמת לכאבים קשים. כאשר היא מסתבכת, היא עלולה אף לגרום למוות. הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו מתמודדת בחודשים האחרונים עם התפרצות של זן מענף Ib, שכנראה מדבק מאדם לאדם בקלות רבה יותר מקודמיו, ולאחרונה זלג למדינות שכנות.
מאז תחילת השנה נספרו כבר מעל 13 אלף מקרים החשודים כאבעבועות קוף ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, וכ-500 מהם נספו. מתחילת 2023 המספרים מגיעים לכ-27 אלף מקרים ומעל 1,000 מתים. מאז אמצע יולי גם השכנות ממזרח, אוגנדה, רואנדה וקניה, דיווחו לראשונה על חולים בזן החדש. גם בבורונדי הסמוכה מדווחים על מקרים, ובודקים בימים אלה באיזה זן הם נדבקו. באפריקה מקווים שההכרזה על משבר כלל יבשתי תאפשר העברת תקציבים טובה יותר, ותיאום בין המדינות במיגור המחלה.
אין לבלבל את הזן המאיים כעת על אפריקה עם המחלה שפרצה ב-2022 את גבולות היבשת והתפשטה בעולם הרחב. ההתפרצות ההיא, שעברה בעיקר בין גברים המקיימים יחסים עם גברים, נגרמה מנגיף השייך לענף II, שכונה "המערב אפריקאי". הוא מדבק פחות ומסוכן פחות מהזן החדש, שלפחות באזור ההתפשטות הנוכחי שלו מדביק את כולם, וגם ילדים רבים.
ענף II עדיין איתנו כמובן, ועדיין מדביק אנשים במדינות המערב וגם באפריקה - במערב היבשת ולאחרונה גם בדרום אפריקה.
קדחת מערב הנילוס
מתחילת השנה ועד ליום ראשון, 11 באוגוסט, נספרו בישראל 814 חולים מאומתים בקדחת מערב הנילוס, מתוכם נפטרו 57. התחלואה בארץ במגמת ירידה, אך עדיין גבוהה יחסית לשנים הקודמות, ומומלץ לציבור, בייחוד לאנשים בסיכון, להמשיך ולהתמגן כנגד עקיצות יתושים.
התחלואה בארץ במגמת ירידה, אך עדיין גבוהה יחסית לשנים הקודמות, ומומלץ לציבור להמשיך ולהתמגן כנגד עקיצות יתושים. יתושים על רשת | Shutterstock, frank60
נזכיר שהמחלה לא מדבקת מאדם לאדם, ולכן הירידה שאנחנו רואים כרגע לא בהכרח מצביעה על דעיכת גל התחלואה, אלא אולי על פעולות מוצלחות יותר נגד היתושים המעבירים את המחלה מהעופות החולים לבני אדם. רמות התחלואה עלולות לחזור ולעלות עד סוף עונת המחלה, בסתיו. רוב התחלואה עדיין נרשמת במרכז הארץ, אבל לאחרונה התווספו חולים גם מבקעת הירדן ומבית שמש.
כעת גם מדינות אחרות החלו לדווח על תחלואה בבני אדם. מקרה ראשון התגלה בירדן, וביוון מדווחים על רמות תחלואה שאמנם נחשבות לנמוכות, אך הן גבוהות יותר ממה שנצפה שם בחמש השנים האחרונות, לפחות יחסית לזמן זה בשנה. דיווחים על מקרים ספורים הגיעו גם מאוסטריה, צרפת, הונגריה, רומניה, סרביה, איטליה, ספרד ואלבניה. בארצות הברית מדווחים על 103 מקרים עד כה, מספר שאינו חריג יחסית לשנים קודמות, למרות שזוהו שם רמות גבוהות מהרגיל של תחלואת עופות ואותרו יתושים נגועים רבים. החשש מפני רמת תחלואה גבוהה של בני אדם טרם התממש שם, אך הרשויות ממשיכות לעקוב - יש עדיין זמן עד סוף העונה.
קורונה
מערך מודיעין הבריאות מדווח על עליה חריגה במספר המונשמים כתוצאה מקורונה, יחסית לרמות הנמוכות כעת של חולים. 240 מטופלים נפטרו מקורונה מאז תחילת 2024, מתוך 13,089 שנפטרו בישראל מאז תחילת המגפה. המגמה בישראל כעת היא של ירידה בתחלואה, כשבעולם גל התחלואה דווקא מתרחב. עליות בתחלואה נרשמו בארצות הברית, ביוון, באיטליה, ובדרום קוריאה. עליות מתונות יותר נצפו גם בדנמרק ובגרמניה, בעוד בספרד הייתה ירידה בתחלואה, ובצרפת התייצבות. תחלואה לא מעטה נרשמה בכפר האולימפי בפריז, בקרב הספורטאים ומלוויהם למשחקים האולימפיים.
להבדיל מהמשחקים הקודמים שנערכו בטוקיו בשנת 2021 בשיא המגפה, בזו גם ספורטאים מאומתים עם קורונה הורשו להשתתף, ובכמה מקרים זה אף פגע בביצועיהם. נקווה שלא הדביקו את עמיתיהם לתחרויות.
מערך מודיעין הבריאות מדווח על עליה חריגה במספר המונשמים כתוצאה מקורונה. מכונות הנשמה | Shutterstock, r.classen
אבולה
ובחזרה לרפובליקה הדמוקרטית של קונגו עתירת המחלות: דגימות נלקחו מחולה ומשני נפטרים מקדחת מדממת החשודה כאבולה. האזור המדובר בצפונה של המדינה ידע התפרצויות אבולה בעבר, והנפטר השני נדבק כנראה בטקס האשכבה של הנפטר הראשון, דרך הדבקה קלאסית באבולה באפריקה. נקווה שהבדיקות יחזרו שליליות.