במשך שנים הזהירו אותנו שצפייה מוגזמת בטלוויזיה לא טובה לילדים. עכשיו מתברר שהיא פוגעת גם בזיכרון של מבוגרים וקשישים
אם אתם בני 50 ומעלה, קחו את המסר הבא לתשומת ליבכם: צפייה של יותר משלוש שעות וחצי ביממה בטלוויזיה עלולה לפגוע לכם בזיכרון. כך לפחות קובע מחקר שנעשה על כ-3,600 מבוגרים וקשישים בבריטניה במשך שש שנים.
הורים לבני נוער מביעים לא פעם חשש מהשעות הרבות שילדיהם מעבירים מול מסכי הטלוויזיה, המחשב או הטלפון. אבל אולי אותם הורים צריכים לחשוש גם מההשפעה האפשרית של הצפייה בטלוויזיה על סביהם וסבתותיהם של אותם ילדים – הוריהם המבוגרים, שחצו את גיל 50. מחקר חדש שנעשה בבריטניה מראה שהחשש הזה עשוי להיות משמעותי.
החוקרים השתמשו בנתונים ממחקר האורך האנגלי על הזדקנות. המחקר הזה מתעד במשך שנים את ההרגלים ואת הבריאות של בני 50 ומעלה, ובעיקר את השינוי בהם לאורך הזמן. המאמר החדש מנתח את נתוניהם של 3,590 נבדקים שנסקרו במחקר הקיים במשך שש שנים מאז 2008 ו-2009.
תחילה חילקו את המשתתפים לחמש קבוצות פחות או יותר שוות, לפי זמן הצפייה הממוצע שלהם. הנתונים הדמוגרפיים גילו שנשים צופות בטלוויזיה יותר מגברים, וכך גם אנשים עריריים או ממעמד סוציואקונומי נמוך.
אולם מטרת המחקר העיקרית הייתה לראות איך הצפייה בטלוויזיה השפיעה על המוח המזדקן. החוקרים בדקו זיכרון מילולי – כלומר כמה מילים הנבדקים זוכרים מתוך רשימה שהוצגה להם
המחקר הראה שצפייה בטלוויזיה במשך יותר משלוש שעות וחצי ביממה עשויה לפגוע בזיכרון המילולי לאורך זמן. גם כשהחוקרים שיקללו השפעה של גורמים אחרים, כמו דמוגרפיה, בריאות והתנהגות, נמצא שמי שצפו בטלוויזיה זמן רב יותר תיפקדו גרוע יותר מבחינה שכלית. יתר על כן, דווקא אלה בעלי היכולות השכליות הגבוהות מלכתחילה היו רגישים יותר לפגיעת המסך הקטן.
צפייה בטלוויזיה במשך יותר משלוש שעות וחצי ביממה עשויה לפגוע בזיכרון המילולי של מבוגרים | Shutterstock
הכאב של המוח המזדקן
אוכלוסיית העולם הולכת ומזדקנת, כך שחשוב מאוד לגלות כמה שיותר על הסיכונים האורבים למוח המזדקן. מחברי המאמר מציינים שעד כה נחקרו בעיקר ההשפעות של טלוויזיה על ילדים, והרבה פחות תשומת לב הוקדשה להשפעות המקבילות בקצה השני של החיים. בשעה שמחקרים קודמים ראו בצפייה בטלוויזיה ביטוי להתנהגות לא פעילה, המחקר הנוכחי בחן אותה כפעילות שיש לה השפעה ייחודית על המוח.
מה מייחד את הטלוויזיה לעומת פעילויות אחרות? צפייה בטלוויזיה חושפת את הצופה לגירויים רב חושיים וחזקים שמשתנים במהירות רבה בעוד הצופה נותר סביל. אחת ההשערות היא שיחסי הגומלין האלה בין ערות שכלית לפסיביות יוצרת מצוקה כלשהי שבסופו של דבר פוגעת בכישורי הזיכרון שלנו. מחברי המאמר מציינים את התועלת השכלית המוכחת שיש לצפייה פעילה יותר במסכים, למשל בגלישה באינטרנט או במשחקי מחשב – שתי פעילויות שבדומה לטלוויזיה אינן דורשות פעילות גופנית אך כוללות מעורבות פעילה יותר בתכנים המוצגים על המסך. השערה אחרת היא שלא הטלוויזיה עצמה היא זאת שפוגעת במוחות המזדקנים, אלא שמדובר בנזק שנובע מהזמן שהיא גוזלת מפעילויות שמועילות למבוגרים, כמו משחקי לוח וקריאה.
תהיה הסיבה לפגיעה ביכולת השכלית אשר תהיה, נראה שאם עברתם את גיל 50 ויש לכם זמן פנוי – מוטב לנצל אותו לקריאת ספר טוב, פעילות גופנית או אפילו משחקי מחשב מאשר להחזיק שלט ביד. ובעיקר השתדלו לא להיכנע ללחץ הנכדים המבקשים לצפות בעוד תוכנית.