מדענים מפתחים שתל שקוף שיאפשר טיפולי לייזר במוח בלי פתיחה חוזרת של הגולגולת

חוקרים מארצות הברית וממקסיקו מפתחים שתל גולגולת שקוף, שיאפשר לרופאים לטפל בפגיעות מוחיות, במחלות ובזיהומים בלי צורך בניתוחים לפתיחה חוזרת של הגולגולת.

ניתוחים רפואיים שבהם חתכו או הסירו חלק מהגולגולת של המנותח נעשו כבר בתקופה הפרה- היסטורית. חורים המעידים על ניתוחים כאלה נמצאו ביותר מ-1,500 גולגולות מתקופת האבן שהתגלו בכל רחבי העולם, ובקצתן אף נראו סימני בנייה של עצם חדשה, עדות לכך שהמטופל שרד לאחר הניתוח. תיאורים של ניתוחים כאלה מופיעים גם בכתבים מיוון העתיקה ומימי הביניים.

בימינו, אם אין צורך שהמוח יישאר חשוף, אפשר להחזיר את פיסת הגולגולת למקומה או להחליפה בשתל טיטניום. אחת הסיבות לפתיחת הגולגולת היא שימוש בהקרנת לייזר ממוקדת על אזור מסוים במוח, לאבחון ולטיפול במחלות דוגמת סרטן או אפילפסיה או בעקבות אירוע מוחי. חסרונה של השיטה הוא הצורך לפתוח את הגולגולת בכל טיפול, ולפיכך סיכון מוגדל לזיהום באזור.

כדי לעקוף את הבעיה הציעו חוקרים, בראשות גיירמו אגילאר (Aguilar) מאוניברסיטת קליפורניה, להשתמש בשתל זכוכית שקוף, שהלייזר יוכל לעבור דרכו. אך הזכוכית אינה עמידה ביותר לזעזועים וללחץ, ושבירתה עלולה לגרום לפציעה חמורה. רעיון אחר הוא שיוף הגולגולת באזור המיועד, כך שתהיה דקיקה כמעט עד שקיפות ותאפשר מעבר של הלייזר, אך גולגולת כה דקה עלולה שלא להגן על המוח.

השתל החדש, המכונה "חלון אל המוח", ייוצר מהחומר הקרמי YSZ, המשמש כיום לשתלי אגן ולכתרים בשיניים, והוא קשיח פי 10 מזכוכית. החוקרים בראשות גיירמו אגילאר (Aguilar) מאוניברסיטת קליפורניה, פיתחו שתל שקוף מהחומר הזה, קשיח די הצורך להגן על המוח.

בניסוי לבדיקת יעילות השתל במניעת זיהומים, הניחו החוקרים שתל כזה על תרבית של החיידקים הנפוצים ביותר בזיהומים לאחר ניתוחי מוח. הם הקרינו את התרבית בלייזר דרך השתל, וראו כי הטיפול השמיד כ-50 אחוז מהחיידקים אך הטמפרטורה של מצע הגידול עלתה רק מעט, ברמה שאינה צפויה לפגוע ברקמה חיה.

עם זאת, כדי לעשות שימוש רפואי בשתל כזה דרושים עוד ניסויים רבים בבעלי חיים. צריך גם לבחון את תגובות הגוף להשתלות ארוכות טווח, ולבדוק, למשל, אם מערכת החיסון אינה מגיבה על השתל ואם בנייה חדשה של עצם אינה דוחקת אותו.

אם הניסויים יצליחו וה"חלון אל המוח" יאושר כטיפול תקני, הוא יאפשר גישה נוחה לאזורים נרחבים במוח בכל זמן, בלי צורך בפעולה הכירורגית של פתיחת הגולגולת או הסרת השתל. 

0 תגובות