פשפשים טורפים אוסטרלים מצפים את גופם ורגליהם בשרף דביק, ומחקר חדש מראה שהוא עוזר להם לצוד טרף

כשפשפשים טורפים מהסוג Gorareduvius יוצאים לציד, הם משתדלים שלא להשאיר שום דבר ליד המקרה. החרקים הללו, שחיים באוסטרליה, צדים זבובים, נמלים ועוד, ותופסים אותם בחוזקה בעזרת רגליהם הקדמיות. אבל הם לא סומכים רק על יכולותיהם הטבעיות, ומוסיפים עזרה חיצונית: שרף דביק שמכסה את חזם ובעיקר את רגליהם הקדמיות, ומקשה על הטרף להתחמק. זהו אחד המקרים הבודדים המוכרים לנו של שימוש בכלים בקרב חרקים, והחרק היחיד – למעשה בעל החיים היחיד - שהכלי שלו הוא דבק.

העובדה שמינים מסויימים ממשפחת הטוֹרְפָנִיתִיִּים מצפים את עצמם בנוזל דביק שמופרש מצמחים, הייתה ידועה כבר שנים רבות. אך עכשיו, חוקרים מאוסטרליה הראו שהם אכן משתמשים בו לתפיסת טרף, ואחוזי ההצלחה שלהם יורדים משמעותית אם אין להם גישה לכלי הייחודי הזה. 

הדבקה רגעית, אך יעילה

החוקרים אספו כמה עשרות פשפשים, הניחו אותם בכלי שקוף והכניסו אליו זבוב או נמלה אותם יכלו לצוד. כל הפשפשים היו מרוחים בנוזל דביק המופרש מעשבים מדבריים מהסוג טריאודיה (Triodia) הנפוצים באזורי המחיה שלהם, אך החוקרים הסירו אותו מחלקם באמצעות מסיר איפור, כך שהם כבר לא היו דביקים. הם גילו שהסיכוי של הפשפשים לתפוס את טרפם עלה ב-26 אחוזים כאשר הם היו מכוסים בשרף. ברגע שהפשפש נגע בזבוב ברגליו, הסיכוי שלו להימלט היה נמוך למדי אם הרגליים הללו היו דביקות, אך עלה ב-64 אחוזים כאשר היה מדובר בפשפש שהשרף הוסר ממנו. 

"בשום שלב הטרף לא נדבק לחלוטין לפני השטח מכוסי השרף של הפשפש", כתבו החוקרים במאמר, "אבל נראה שההידבקות הרגעית שהתרחשה עיכבה דיה את תגובת הטרף, כך שהפשפש הטורף הצליח לאחוז בטרף ולדקור אותו".

הפשפשים משתמשים בשרף בדומה לדבק שמצפה מלכודות דבק לתפיסת חרקים. אלא שהפשפשים משתמשים בנוזל הדביק כחלק מהציד שלהם, ולכן הוא לא מהווה סיכון עבור בעלי חיים אחרים בסביבה. מלכודות הדבק, לעומת זאת, פוגעות, ולעתים אף הורגות, נחשים, לטאות וציפורים, כאשר אלו מנסים לתפוס את החרקים שנדבקו למלכודת קודם לכן. מסיבה זו רשות הטבע והגנים מבקשת מהציבור לא להשתמש במלכודות הללו, ואנחנו כמובן מצטרפים לכך.

פשפשים מצפים את גופם בשרף:

רצף של שימוש בכלים

חלק מהפשפשים אותם בחנו החוקרים היו צעירים מאוד, ולא סביר שראו בעבר כיצד פשפשים בוגרים מהם צדים. עם זאת, גם הם מרחו את עצמם בשרף וצדו בעזרתו. החוקרים מסיקים מכך שההתנהגות הזו אינה נלמדת אלא מולדת, כפי שציפורים יודעות איך לבנות קן. עד היום, רוב המחקר התמקד בשימוש בכלים אצל יונקים וציפורים, ונראה שאצלם זה שונה: הצעירים לומדים לפחות אספקטים מסוימים של השימוש הנכון והיעיל בכלים מהוריהם או מחברים בוגרים אחרים בקבוצה.

כריסטינה וייראוך (Weirauch), חוקרת חרקים שלא השתתפה במחקר על הפשפשים, אמרה לאתר New Scientist שלדעתה השימוש בשרף צריך להיחשב כשימוש בכלים, שאינו שונה מבחינה מהותית מהשימוש שקופים עושים באבנים כדי לפצח אגוזים, למשל. "אנחנו מסתכלים על רצף", אמרה. "חלק מבעלי החיים, כמו הפשפש הטורף, קרובים יותר לצד שבו היכולת הזו מחווטת גנטית. אחרים, כמו פרימטים ותמנונים, משלבים יותר למידה בשימוש בכלים שלהם".

 

0 תגובות