מחקר: הורמון המין הגברי, טסטוסטרון, משבש את יכולת החשיבה הביקורתית של גברים, ככל הנראה כדי לסייע להם לקבל החלטות במהירות בתנאי תחרות

"מחבט וכדור עולים יחד דולר ועשרה. המחבט יקר בדולר מהכדור. כמה עולה הכדור"?

זו אחת השאלות בשאלון ביקורת קוגניטיבית (cognitive reflection test, CRT), שנועד לבחון עד כמה הנבדק חושב בצורה לוגית ושוקל את הנתונים היטב, ועד כמה הוא עונה בצורה אינטואיטיבית. במקרה זה התשובה האינטואיטיבית, ש"קופצת לראש" לאנשים רבים, היא שמחיר הכדור הוא עשרה סנט. אלא שלפי הנתונים המחבט יקר מהכדור בדולר, ומחירו אם כך יהיה דולר ועשרה, וביחד עם הכדור דולר ועשרים - לא מה שנתון בשאלה. רק אם נזהה שהתשובה האינטואיטיבית מוטעית, ונחשוב על הבעיה בצורה מסודרת יותר, נגיע לתשובה הנכונה: מחירו של הכדור חמישה סנט, וזה של המחבט דולר וחמישה.

אנשים שונים מתמודדים באופן שונה עם שאלות כאלה, ויש המצליחים יותר מאחרים להתגבר על התשובה ה"אוטומטית" ולהגיע לזו הנכונה. מחקר חדש מראה שכאשר מעלים באופן מלאכותי את רמת  הטסטוסטרון לגברים, הם מקבלים תוצאות טובות פחות בשאלוני CRT, כלומר יכולת הביקורת הקוגניטיבית שלהם נפגעת.

במחקר קיבלו 125 גברים צעירים ג'ל המכיל טסטוסטרון למריחה על העור. בקבוצת הביקורת קיבלו 118 גברים ג'ל דומה, אך ללא פעילות ביולוגית. כמה שעות לאחר מכן רמות הטסטוסטרון של שתי הקבוצות נבדקו, והחוקרים וידאו שהקבוצה שקיבלה את הטיפול אכן הראתה עלייה של כ-40% ברמת ההורמון, לעומת הפלצבו. אז התבקשו הנבדקים לענות על שאלונים שונים, בהם שאלון ביקורת קוגניטיבית שכלל שלוש שאלות, וגם שאלון של מתמטיקה פשוטה (חיבור מספרים).

לגברים שקיבלו טסטוסטרון היו בממוצע 20% פחות תשובות נכונות על שאלות ה-CRT. כאשר החוקרים הסתכלו על כל שאלה בנפרד, הם גילו שבכל אחד מהמקרים הנבדקים שקיבלו פלצבו הצליחו טוב יותר מאלו שקיבלו טסטוסטרון, וגם כאשר הנבדקים שקיבלו את הטיפול ענו נכונה, לקח להם זמן רב יותר להגיע לתשובה. לעומת זאת, לא היה הבדל ביכולתם לענות על שאלות חיבור המספרים, דבר המעיד על כך שהמוטיבציה והכישורים המתמטיים שלהם לא נפגעו.

הכל בראש

איך עשוי טסטוסטרון לשנות את אופן החשיבה של גברים? החוקרים מציעים שהוא עושה זאת דרך השפעה על קליפת המוח הקדם-מצחית (pre-frontal cortex). זהו חלק המוח שנמצא ממש מאחורי המצח והעיניים, והוא משחק תפקיד חשוב בקבלת החלטות ובחשיבה לוגית. תאי עצב רבים בקליפת המוח הקדם-מצחית נושאים קולטנים לטסטוסטרון, וכך הם יכולים להגיב אליו. מחקרים קודמים הראו שהם אכן מגיבים: מתן טסטוסטרון מוביל להורדת הפעילות באזור זה. ייתכן שעיכוב של פעילות החשיבה הלוגית הוא זה שדחף את הנבדקים לבחור בתשובות האינטואיטיביות יותר.

רמת הטסטוסטרון בדמם של גברים עולה כאשר הם מצפים לפעילות מינית וכאשר הם בתחרות. ייתכן שבזמנים כאלו תגובה מהירה, כמעט אוטומטית, היא הבחירה הטובה ביותר – גם אם ההחלטה שתגובה כזו מובילה אליה אינה בהכרח הטובה ביותר. כאשר אתה בתחרות, אין לך זמן לשיקול דעת ולחשיבה עמוקה; זמנם של אלו יגיע מאוחר יותר, כאשר רמת הטסטוסטרון תרד.

זה כמובן מחקר ראשוני ביותר, והוא מותיר עוד שאלות רבות פתוחות. יכולת הביקורת הקוגניטיבית נבחנה על סמך שלוש שאלות בלבד, ולא נבדקה השפעתן של רמות שונות של טסטוסטרון, או השפעתו של ההורמון על נשים. מחקרי המשך בוודאי ינסו לענות על שאלות אלו ועל אחרות, כמו גם לברר את ההשפעה המדויקת של הטסטוסטרון על החשיבה.    

אם אכן יתברר שטסטוסטרון גורם לגברים להיות אימפולסיביים יותר, החוקרים מעלים שאלה מעניינת: בשנים האחרונות יותר ויותר גברים מקבלים טיפולים להשלמת טסטוסטרון כאשר הם מזדקנים. האם ייתכן שהטיפולים האלו משפיעים על האופן בו הם מקבלים החלטות, וכך על החברה שלנו כולה?

7 תגובות

  • אנונימי

    להב

    מ ז י י נ י ם את המוח!

  • שם

    אבוי

    אוי ואבוי. זה לא פוליטיקלי קורקט לרדת על הטסטוסטרון. טוב, הטסטוסטרון יש הרבה נזקים, אבל מפחיד לנגוס כך בפוליטיקלי קורקטנס.

  • אפרת

    אולי פה טמון ההסבר

    אולי פה טמון ההסבר לאימפולסיביות של הגברים המביאה, בין היתר, לאגרסיביות יתר. אולי בכדי להפחית מהאגרסיביות - ניתן להפחית את רמת הטסטוסטרון של אותם גברים ונחיה יותר בחברה של שלום ושלווה ...

  • מוסטנג

    תשובה המתאימה לפמינאצית. לולא

    תשובה המתאימה לפמינאצית. לולא הטסטוטרון היית חייה עדיין במערה , קרוב לודאי קשורה בשרשרת

  • Amos

    מבחן מקביל על נשים?

    לדעתי, השאלה שצריך לבדוק במבחן מקביל על נשים היא לא איך הן מגיבות לרמת טסטוסטרון יותר גבוהה אלא האם היכולת הלוגית שלהן נפגעת בזמן שהן מיוחמות.
    נדמה לי שאין צורך בהוכחה מדעית לטענה שגברים מיוחמים מאבדים מכושרם הלוגי.

  • מוסטנג

    כדאי קצת להכיר את הביולוגיה

    כדאי קצת להכיר את הביולוגיה של יונקים , רק הנקבות מתיחמות , אבל זה לא כולל את נקבת האדם , אצל הנשים מנגנון הביוץ הוא המחזור החודשי , ובודאי שאין צורך לבדוק מה קורה לאשה בזמן המחזור , בד"כ כולם רואים את התוצאות וזה לוקח מספר ימים עד חלוף ההשפעות , מצד שני זכר האדם "מתחרמן" במהירות ומיד לאחר פליטת הזרע הוא חוזר לתפקוד רגיל

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןיונת אשחר

    אתה מבלבל בין ביוץ ובין וסת

    המחזור החודשי של נשים, שנמשך 28 ימים, כולל את הביוץ, שבו מבשילה הביצית ויוצאת מהשחלה, וכשבועיים לאחר מכן, אם האישה לא נכנסה להיריון, מתחילה הווסת. הביוץ הוא השלב המקביל להתייחמות, שבו האישה יכולה להיכנס להיריון. אנחנו לא "רואים את התוצאות" של הביוץ - למעשה כמעט תמיד האישה לא מודעת לכך שהביוץ התרחש.