מחקר חדש מגלה שציפורים משתמשות במחוות גוף כדי לתקשר זו עם זו. הרעדת כנפיים משדרת לבן-הזוג: היכנס אל הקן לפניי

כשציפורים מנפנפות בכנפיהן, מה הן אומרות?

מחוות גוף, ובמיוחד תנועות ידיים, חשובות מאוד בתקשורת האנושית. אנחנו מצביעים על דברים שאנחנו מעוניינים בהם, מנופפים בידינו כשאנחנו רואים מכר ברחוב, ומעבירים מסרים שונים, מ"לא" ועד "אני אוהבת אותך", בלי לומר מילה. 

מחקרים הראו שגם לקופי אדם יש "שפה" של תנועות גוף, ושאנחנו אפילו מסוגלים לפענח חלקים ממנה באופן אינטואיטיבי. אך יש מעט מאוד מחקרים על תנועות גוף של בעלי חיים אחרים, מלבד חקר תנועות למטרות חיזור. כעת, חוקרים מיפן זיהו תנועת כנפיים של ציפור שמשמשת לתקשורת, ואומרת לבן הזוג: היכנס אל הקן, אני אחריך. 


אחריך! זו תנועת יד נפוצה אצל בני אדם, ומתברר שלציפורים יש תנועה שונה, אך עם משמעות דומה | Shutterstock, Grandmadraws

תנועה שנועדה לתקשורת

החוקרים עקבו אחר שמונה זוגות של ירגזי יפני (Parus minor), קרוב של הירגזי המצוי שחי גם בישראל. הם שמו לב שפעמים רבות, כאשר הזכר והנקבה הגיעו יחד לקן להאכיל את הגוזלים, אחד מבני הזוג היה מרעיד את כנפיו בזמן שהוא עומד על ענף. כדי לבדוק את משמעות התנועה, הם תיעדו 321 ביקורים של זכר ונקבה בקן שהם חולקים. 

התוצאות חשפו שכמעט תמיד היו אלו הנקבות שהרעידו את כנפיהן, והן עשו זאת רק כשהזכר היה גם הוא באזור. לרוב, זמן קצר לאחר הרעדת הכנפיים הזכר היה נכנס לקן, ואחריו נכנסה הנקבה. במקרים שבהם הנקבות לא הרעידו את כנפיהן, הן לרוב נכנסו לקן לפני הזכרים. הנקבות הפסיקו את הרעדת הכנפיים לאחר שהזכר נכנס פנימה. 

הממצאים האלו מראים שהרעדת הכנפיים עונה על הקריטריונים של תנועה המשמשת לתקשורת – היא נעשית בנוכחות פרט אחר, ואותו פרט מגיב לה בדרך מסוימת. "התוצאות היו ברורות הרבה יותר משציפינו", אמר טושיטקה סוזוקי (Suzuki), שהוביל את המחקר, בהודעה לעיתונות. "ראינו שירגזים יפניים מרעידים את כנפיהם אך ורק בנוכחות בן הזוג, וכשהוא רואה את ההתנהגות הזו, בן הזוג כמעט תמיד נכנס ראשון לקן". 

ההשערה של החוקרים, אם כך, היא שהרעדת הכנפיים של הנקבה אומרת "תיכנס לקן, אני כבר באה", בדומה למחוות היד שבני אדם עושים כדי לסמן לאדם שאיתם לעבור בדלת לפניהם. 

סרטון מתוך המחקר, שמראה נקבה מבצעת את תנועת "אחריך":

שילוב של מחוות וקולות

המחקר מעלה את האפשרות שבעלי חיים רבים מתקשרים זה עם זה בעזרת מחוות גוף, ומעבירים מסרים מורכבים שאנחנו לא משערים את קיומם. אם נסתכל, בהחלט ייתכן שנגלה תקשורת כזו בכל רחבי עולם החי, ואולי במיוחד בציפורים. "יש השערה שלפיה ההליכה על שתיים שחררה את הידיים של בני האדם, וזה תרם להתפתחות של מחוות ותנועות ידיים", אמר סוזוקי. "בדומה לכך, כשציפורים יושבות על ענף, הכנפיים שלהם חופשיות, ואנחנו חושבים שזה עשוי לסייע להתפתחות של תקשורת בעזרת מחוות גוף אצלן". 

המחקרים הקודמים של סוזוקי עסקו בתקשורת הקולית של הירגזים היפניים, ובעתיד הוא מקווה לשלב בין שני התחומים. "בבני אדם, מחוות משמשות יחד עם שפה מדוברת", אמר בריאיון לאתר Science News. "אנחנו רוצים להבין את המסרים שנוצרים על ידי שילוב של מחוות ותקשורת קולית אצל חיות". 

0 תגובות