בניסוי הנוכחי נצייר ציורים צבעוניים יפהפיים על משטח ציור שעשוי מחלב, בעזרת צבעי מאכל וסבון.

ציוד

  • צלחת או קערה שטוחה
  • קיסם או שיפוד עץ
  • סבון נוזלי (עדיף סבון כלים)
  • חלב
  • צבעי מאכל בצבעים שונים

מהלך הניסוי

את מהלך הניסוי אפשר לראות בסרטון הבא:

והנה גרסה נוספת שצולמה בזמן סגר הקורונה:

הסבר

על פני כל נוזל בעולם נוצר דבר שנקרא "מתח פנים" מין קרום דקיק ובלתי נראה המורכב מהחלקיקים היסודיים של הנוזל (אטומים או מולקולות). הוא נוצר מכיוון שחלקיקי הנוזל מפעילים זה על זה כוחות משיכה שגורמים להם להיצמד. החלקיקים הנמצאים בחלק החיצוני ביותר של הנוזל אינם מוקפים בחלקיקים אחרים מכל צדדיהם, וזה גורם חוסר איזון בכוחות המשיכה שהם "מרגישים" ויוצר מעין קרום קשיח על פני הנוזל. להרחבה בנושא מתח הפנים מומלץ לקרוא את הכתבה:  איך נוצר מתח הפנים בנוזלים.

החלב מורכב בעיקר ממים, כך שכאשר אנחנו מטפטפים בעדינות צבעי מאכל על החלב הם צפים בעצם על הקרום שיוצר מתח הפנים של המים. הקרום הדק הזה יכול לעמוד בלחצים לא קטנים שנפעיל עליו בלי להיקרע, כפי שאפשר לראות בניסוים האטב הצף וסביבון מים, פלפל וסבון, שבהם פיסת מתכת כבדה יחסית צפה על קרום המים.

סבון הכלים (דטרגנט) נוטה להתפשט על פני המים וליצור על פניהם "קרום" חדש (של סבון כלים), הצבעים שטפטפנו על פני החלב עוזרים לנו לראות איך הוא מתפשט. כשהסבון נוגע בפני החלב אנו רואים את הצבעים הצפים על פניו "נדחפים" מנקודת המגע והלאה, כך שבהדרגה מתפשט קרום חדש וצלול של סבון שקוף, שדרכו אפשר לראות מחדש את הצבע הלבן של החלב בלי צבעי המאכל שכיסו את הקרום הקודם.

מנקודת מבט הפוכה אפשר לדמות את תהליך התפשטות הסבון על פני החלב לסיכה שדוקרת יריעת גומי מתוחה, כאילו הסבון יוצר 'חור' שמתפשט במתח הפנים המקורי החזק של המים.

בנוסף - בניגוד לסתם מים, חלב מכיל גם חלבונים ושומנים (בדר"כ 3% שומן). סבון מצליח להמיס שומנים, כאשר מולקולות הסבון והשומן נמשכות זו לזו. צבע המאכל מאפשר לנו לראות את התהליך הזה - בכל פעם שסבון חדש נכנס למים רואים מערבולות שנוצרות עקב כך. נסו להשתמש בחלב בעל אחוז שומן שונה (למשל חלב 1%) וראו איך זה משפיע על המערבולות ותנועת הצבעים.

אם נוגעים בקערת החלב במקומות רבים מאוד עם הקיסם והסבון, כל פני החלב מתכסים בקרום החדש המורכב מחלקיקי סבון, וכל השומנים שבחלב כבר 'נדבקו' לסבון, ולא נראה יותר התפשטות נוספת של סבון בפעמים הבאות שניגע בו עם הקיסם.

מעניין לציין

תנועת התפשטות הסבון על פני מים יכולה לדחוף גם חפצים גדולים וכבדים בהרבה מטיפות של צבע למשל לסובב סביבון מתכת על פני המים.

בנוסף, עוד מתקופת יוון העתיקה ידעו ימאים שכאשר שופכים שמן על פני הים, והשמן מתפשט וצף על פניהם (ובעצם משנה את מתח הפנים של הים) הים סוער סביב לאונייה נרגע. זה קורה מפני שהחיכוך בין השמן לבין הרוח והאוויר שנושב על פני הים קטן יותר מהחיכוך שבין המים לרוח, בדיוק כמו ששמן מקטין את החיכוך שבין צירים חורקים, ולכן לרוח קשה יותר להרים גלים בים שעל פניו צף השמן. אפשר לראות את האפקט הממתן של שמן שצף על מים בסרטון הבא, שנעשה בשלולית קטנה. ברגע ששופכים שמן (בסרט השתמשו בשמן חמניות) הגלים שהיו בשלולית נעלמים.

 

8 תגובות

  • אנה

    תודה רבה

    על ההסבר הברור.
    רק שאלה אחת - אז בעצם הסבון צף מעל החלב ויצר קרום חדש? הקרום של החלב לא נפגע, החלב והסבון לא התערבבו?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    בחלב - שוקע

    היי אנה

    בחלב - שמכין שומן, השומן מושך אליו את הסבון לתוך פנים החלב, ככה שהסבון לא תמיד צף על המים. רק אחרי שהשומן בחלב 'מתמלא בסבון' אז הסבון נשאר צף. לכן בחלב ובמים התוצאה שונה - במים התוצאה חד פעמים, נוצר 'ציפוי' / קרום של סבון על המים וזהו, בחלב זה מתמשך.

    בברכה

    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • רעות

    במה אפשר להחליף את החלב?

    שלום,
    קודם כל תודה רבה על כל הסרטונים, הניסויים וההסברים הנהדרים שלכם!
    אני רוצה לעשות את הניסוי הזה עם ילדים בגן, אבל יש אלרגיים לחלב אז לא יכולה להשתמש בשום נוזל חלבי.
    יש רעיון לנוזל אחר שזה יכול לעבוד איתו?
    תודה מראש

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    אפשר לנסות

    היי רעות
    לא בדקתי - אבל שווה לנסות עם 'חלבים' צמחוניים - חלב סוייה, חלב קוקוס או חלב שקדים. כעקרון צריך חלב כלשהו שזה בועות קטנטנות של שמן המפוזרות במים.
    בהצלחה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • אנונימי

    היי, אשמח לדעת איזה תגובה

    היי, אשמח לדעת איזה תגובה כימית התרחשה בין הסבון לחלב. (איך מנסחים אותה).

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    לא מנסחים

    שלום לאנונימי
    הסבון, כמו שסבונים עושים, מצליח לגרום לשומן שבחלב לצאת מתוך המעטפות החלבוניות שבהם הוא נמצא בחלב, ולהתמוסס במים. סבונים הרי גורמים לשומן להתמוסס במים.
    אין 'ניסוח כימי' לתהליך. בדרך כלל פשוט מציירים את מה שמתרחש.
    אני שם לך כמה קישוריםלקריאת הרחבה על סבונים:
    https://davidson.weizmann.ac.il/online/askexpert/chemistry/%D7%9E%D7%93%...
    https://davidson.weizmann.ac.il/online/askexpert/life_sci/%D7%9E%D7%94%D...
    סרטון באנגלית
    https://www.youtube.com/watch?v=ga2ff1nO0uo
    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • אנונימי

    היי אני מיה שריקי ואני שמעתי

    היי אני מיה שריקי ואני שמעתי על הניסוי מדודתי (היא מורה )
    אמא שלי דיברה עם המורה והמורה אמרה לי להיכנס לפה זה מאוד עזר לי כי הייתי צריכה להסביר לכיתתי (כי אני עושה את הניסוי בכיתה)
    על הניסוי תודה רבה זהמאוד עזר לי

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    נחמד

    יופי מיה
    שמחתי לקרוא שהניסוי והכתבה עזרו לך :-)

    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע