אוהבים להתבונן בכוכבים בשמיים? חשבתם פעם ממה הם עשויים, ואיך אנחנו בכלל יכולים לראות אותם? בואו לגלות כמה עובדות מרתקות
מה זה בעצם כוכב?
כוכבים הם בעצם כדורי גז מאירים, כמו השמש שלנו. כמעט כל הכוכבים שאנחנו רואים בשמיים הם שמשות שנמצאות רחוק מאוד מאיתנו. הכוכבים נבדלים זה מזה בגודל שלהם, בחומרים שממנו הם עשויים, בגיל ובטמפרטורה שלהם.
ממה הם עשוים?
כוכבים עשויים בעיקר מגז מימן, שהוא החומר הקל ביותר בטבע. במרכז הכוכב, בליבה שלו, המימן כל-כך חם ודחוס, עד ששני חלקיקי מימן יכולים להתחבר זה עם זה, וליצור חומר אחר שנקרא הליום (כמו זה שממלאים בבלונים!). בתהליך שבו המימן הופך להליום, נוצר חום שנדחף ממרכז הכוכב החוצה, ולבסוף נפלט אל החלל. אור הכוכבים שאנחנו רואים הוא התוצאה של פליטת החום!
למה הכוכבים לא מתפרקים?
כשחושבים על התהליך הזה, נראה הגיוני שהכוכב יתפרק, כי החום שנוצר במרכזו כל הזמן דוחף את השכבות החיצוניות שלו. זה לא קורה, מאחר שהשכבות החיצוניות של הכוכב נמשכות פנימה אל מרכז הכוכב, בזכות כח המשיכה. הכוח הזה קיים כמובן גם בכדור הארץ והוא זה שגורם לנו לא לרחף באוויר.
חוקרים את הזוגות
כשאנחנו מסתכלים לשמיים ורואים כוכב, יש סיכוי טוב שאנחנו בעצם רואים זוג כוכבים שמסתובבים אחד סביב השני. מכיוון שהם כל-כך רחוקים מאיתנו, אנחנו לא יכולים לראות אותם מספיק ברור כדי להבדיל ביניהם בעין, והם נראים לנו כמו נקודה בוהקת אחת. לפעמים, הכוכבים מתקרבים כל-כך אחד לשני, עד שהם מתמזגים לאחד. במקרה כזה יכול להיווצר פיצוץ אדיר!
בימים אלה מתוכנן טלסקופ חלל ישראלי בשם "אולטראסאט", שישוגר בשנים הקרובות. אחת המטרות שלו היא לסייע במחקר של זוגות כוכבים מתמזגים. "אולטראסאט" ינסה לצלם תמונות שמתעדות את הפיצוצים שנוצרו בזמן המיזוג, והמדענים ינסו להבין בעזרתן מה בדיוק קרה שם.