שיטה חדשה ויעילה למיחזור פלסטיק, הנגיף שאורב למושתלי האיברים – ואיך לנצח אותו, מה עושות לטאות שנחשים מנסים לטרוף אותן? ועוד מחקרים חדשים
מה חדש?
- שיטה חדשה ויעילה למיחזור פלסטיק
- הנגיף שאורב למושתלי האיברים – ואיך לנצח אותו
- מה עושות לטאות שנחשים מנסים לטרוף אותן?
- לגדל חיידקים על מאדים
- כוכב לכת שהוא מעבדה לחקר אטמוספרות
שיטה חדשה ויעילה למיחזור פלסטיק
פלסטיק הוא חומר הוא חזק ועמיד בעל שימושים רבים ומגוונים. מכיוון שהוא אינו מתפרק כמעט באופן טבעי, מדענים ברחבי העולם מנסים לפתח דרכים יעילות למחזר אותו. הבעיה היא שהשיטות הקיימות כיום למיחזור פלסטיק משנות את תכונותיו ולכן התוצר הממוחזר פחות יעיל מהחומר המקורי ואי אפשר להשתמש בו בדיוק באותה צורה. כעת, חוקרים מגרמניה פיתחו שיטה חדשה לפירוק כימי של פלסטיק, ששומרת על תכונותיו המקוריות ביעילות של 96 אחוז. החוקרים השתמשו בפלסטיק הדומה במבנהו ובתכונותיו לפוליאתילן - אחד מסוגי הפלסטיק הנפוצים ביותר, שהמבנה הכימי שלו מכיל קשרים בצפיפות נמוכה יחסית שמשמשים מעין "נקודות שבירה" המאפשרות לפרק את החומר. לטענת החוקרים אפשר להשתמש בקשרים הללו כדי לפרק את החומר בקלות וכמעט ללא נזק, וליצור כך "כלכלת פלסטיק מעגלית" שבה נשתמש שוב ושוב באותו פלסטיק לאותן משימות. לקריאה נוספת (באנגלית)
הנגיף שאורב למושתלי האיברים – ואיך לנצח אותו
נגיף ה-CMV הוא אחד הנגיפים הנפוצים ביותר בעולם: בישראל על פי הערכות כ-80% מהאוכלוסייה הם נשאים שלו. במרבית המקרים, הדבקה ב-CMV היא חסרת תסמינים. לאחר מכן הנגיף עובר למצב רדום, ומערכת החיסון אינה מבחינה בו. אך במקרים מסוימים הוא עלול "להתעורר" ולהפוך למסוכן – בעיקר אצל אנשים שמערכת החיסון שלהם מוחלשת, כמו מושתלי איברים. התפרצות כזו אצלם עלולה לגרור דחייה של השתל ואף מוות. במחקר חדש, חוקרים מקיימברידג' וממכון ויצמן מצביעים על פתרון אפשרי. החוקרים מצאו קבוצת חלבונים שכאשר הווירוס נחשף אליהם, הוא עובר למצבו הפעיל ומתחיל לייצר חלבונים. הפעלה שכזו תגרור תגובה חזקה של מערכת החיסון, שתנקה את הגוף מהנגיף. הודות לכך, החוקרים משערים שניתן יהיה "לרפא" את התורם והמושתל טרם ההשתלה ולהסיר את הנגיף מגופם, וכך למנוע את הסיכון שהנגיף יופעל לאחר ההשתלה, כשהמערכת החיסונית של המושתל מדוכאת. הדרך לטיפול יעיל עוד ארוכה, שכן כלל הניסויים בוצעו בתרביות תאים, אך ניתן לקוות שעם מחקר נוסף נגיע ליעד המיוחל. למאמר (באנגלית)
לגדל חיידקים על מאדים
תנאי המחיה על כוכב הלכת האדום קשים מאוד, וחוקרים רבים מחפשים דרכים לגדל שם מזון ולייצר חומרים שיפחיתו את התלות באספקת חומרים מכדור הארץ. חוקרים מגרמניה מדווחים כי הצליחו לגדל מין של חיידקים כחוליים, מהסוג Anabaena בתנאים שדומים לסביבה המאדימית הרבה יותר מאשר לסביבה הארצית, וכוללים לחץ אטמוספרי נמוך, הרכב גזים דומה לאטמוספרה של מאדים ומים המכילים חול הדומה בהרכבו לאדמת מאדים. החיידקים הצליחו לייצר את החלבונים, הסוכרים וחומרים נוספים הדרושים להם. כמו כן הראו החוקרים שאפשר לגדל חיידקי E. coli על מצע שמורכב מהחיידקים שגדלו בתנאים האלה - ממצא חשוב, שכן קל להנדס גנטית את ה-E.Coli לייצור תרופות וחומרים נחוצים אחרים. החוקרים מציינים כי החיידקים הכחוליים לא יכולים לגדול במאדים באוויר הפתוח, אבל המחקר מראה שאפשר לגדל אותם בכוכב הלכת בלי צורך במכלים של סביבה מבוקרת מאוד, שיהיו יקרים מאוד וקשים לתפעול. לקריאה בהרחבה (אנגלית)
צילומים של מערכת הגידול, C. Verseux / ZARM
מה עושות לטאות שנחשים מנסים לטרוף אותן?
חומט מהמין Plestiodon latiscutatus
כוכב לכת שהוא מעבדה לחקר אטמוספרות
הדמיית פניו של כוכב הלכת גליזה 486b | איור: RenderArea