מה כיווץ את החור באוזון? מה גורם להתמכרות? איזה זן של נגיף הצלחנו להכחיד? ועוד
מה חדש?
- החור באוזון מתכווץ בעקבות שינויי האקלים העולמיים
- עור מלאכותי רגיש במיוחד, אפילו לדגדוגים
- מה גורם להתמכרות?
- זן 3 של נגיף הפוליו מוגר באופן רשמי מהעולם
- שיטה חדשה לעריכת גנים
החור באוזון מתכווץ בעקבות שינויי האקלים העולמיים
לפני כ-40 שנה התגלה מעל אנטארקטיקה חור גדול בשכבת האוזון האטמוספרית, שנוצר בעקבות פליטת כימיקלים תעשייתיים. צמצום הפליטה שלהם הביא להתכווצות החור בהדרגה, אבל השנה נרשמה ירידה של ממש בגודלו. בכל שנה החור מתכווץ ומתרחב במחזוריות, מגיע לשיא גודלו בספטמבר ומתכווץ בקיץ האנטארקטי שבא אחריו. מדידות של סוכנות החלל האמריקאית, NASA, ומִנהל האוקיינוסים והאטמוספרה האמריקאי NOAA, העלו כי בתחילת ספטמבר היה שטח החור 16.4 מיליון ק"מ רבועים, ועד אמצע אוקטובר הוא התכווץ ל-10 מיליון קמ"ר בלבד, השטח הקטן ביותר מאז החל המעקב אחרי שכבת האוזון. חודש ספטמבר השנה היה החם ביותר שנמדד אי פעם, והטמפרטורה הגבוהה גורמת לכך שייוצרו מעל הקוטב הדרומי פחות עננים סטרטוספריים, הגורמים לפירוק של מולקולות אוזון. "אלו חדשות טובות עבור האוזון בחצי הכדור הדרומי", אמר פאול ניומן - אחד המדענים הראשיים בנאס"א המתמחה במדעי כדור הארץ, "אבל זה חשוב שנבין שמה שאנחנו רואים באוזון השנה הוא בגלל שהטמפרטורות בסטרטוספרה של כדור הארץ הן חמות יותר." לדיווח המלא באתר נאס"א (באנגלית) לחצו כאן.
חלק מהמדידות של האוזון נעשות באמצעות חיישני בלון מיוחדים | NASA
עור מלאכותי רגיש במיוחד, אפילו לדגדוגים
חוקרים מאוניברסיטת בריסטול, בשיתוף פעולה עם טלקום פאריס-טק ואוניברסיטת הסורבון פיתחו מכשיר דמוי עור, המגיב למגוון מחוות מהמשתמש, החל מדגדוג וליטוף ועד צביטה וסיבוב. "הרעיון אולי מעט מוזר, אבל עור הוא ממשק מוכר לנו מאוד, אז מדוע לא להשתמש בו ובעושר שהוא מציע עם המכשירים בהם אנו משתמשים ביום-יום"? אמרה ד"ר אן רואודט (Anne Roudaut), פרופסור מאוניברסיטת בריסטול שהנחתה את המחקר. החוקרים יצרו אף קשר בין מגע בעור ובחירת אמוג'ים על גבי המסך. אחיזה חזקה מציגה כעס, בעוד דגדוג מציג אמוג'י צוחק. החוקרים טוענים שהשלב הבא הוא להפוך את העור המלאכותי אפילו ליותר מציאותי. הם כבר התחילו לבדוק כיצד להוסיף שיער ומאפייני טמפרטורה שיוכלו לתת למכשיר, ואולי גם לכל מי שמסביבו, עור ברווז. לקריאה בהרחבה (באנגלית) לחצו כאן.
מה גורם להתמכרות?
בארצות הברית יותר מ-130 אנשים מתים מדי יום ממנת יתר של תרופות וסמים אופואידים, ולמרות כל המאמצים המדע עוד לא הצליח למצוא פתרון לבעיית ההתמכרות הקשה. במחקר חדש שנערך במימון המכונים הלאומיים לבריאות של ארצות הברית (NIH), החוקרים השתמשו בשיטת הדמיה מתקדמת כדי לעקוב אחר השינויים המתרחשים בתאי עצב במוח בזמן חשיפה לאופיואידים - החומרים הממכרים שיש במשככי כאבים נרקוטיים. הם הצליחו לזהות שינויים ביוכימיים שמתרחשים בתאי העצב באזורים במוח המקושרים להתמכרות. החוקרים משערים שהשינויים שהם ראו הם אלו שמובילים להתמכרות וגורמים להתנהגות המאופיינת לה, אך לשם כך עליהם עוד להוכיח קשר של סיבה ותוצאה. "הממצאים שלנו מציעים את האפשרות שהתערבות חיצונית שתעכב את השינויים האלו תוכל להפחית את תסמיני ההתמכרות והגמילה הקשים", אמר פרופ' מרטמיאנוב (Martemyanov) מוביל המחקר. לקריאה בהרחבה (באנגלית) לחצו כאן.
זן 3 של נגיף הפוליו מוגר באופן רשמי מהעולם
צוותי חיסון הפוליו, חוצים את נהר האינדוס בפקיסטן במאמץ להגיע לאוכלוסיות לא מחוסנות |WHO