תינוקות אוזמפיק, ראשן ענק וקדום ביותר, בינה מלאכותית תציל ממוות, משרוקית המוות והחתול שקפא בזמן
מה חדש?
- תינוקות אוזמפיק
- ראשן ענק וקדום ביותר
- בינה מלאכותית תציל ממוות
- משרוקית המוות
- החתול שקפא בזמן
תינוקות אוזמפיק
בשנים האחרונות התרבו הדיווחים על הריונות לא מתוכננים אצל נשים שנוטלות את התרופה אוזמפיק (סמגלוטייד) ודומותיה, גם אם השתמשו בגלולות למניעת היריון או שנאמר להן כי הסיכוי שייכנסו להיריון טבעי הוא נמוך.
התרופות הללו מדמות את פעילות ההורמון GLP-1, שמגביר את תחושת השובע ומסייע בוויסות רמת הסוכר בדם. מחקר עדכני מצא כי התרופות עשויות לתרום לפוריותן של נשים הסובלות מתסמונת השחלות הפוליציסטיות, המאופיינת בהפרעות הורמונליות, ביוץ לא סדיר והשמנה שמקשים על כניסה להיריון. כשהחוקרים לקחו עכברות הסובלות ממצב המדמה את התסמונת ונתנו להן תרופות ממשפחת GLP-1, הן חזרו לבייץ בעקבות הטיפול. בנוסף, מחקר מהשנה שעברה הראה שתרופות להורדה במשקל מאותה משפחה פוגעות בספיגה של גלולות למניעת היריון ומפחיתות את יעילותן.
הממצאים מראים שיש לתרופות הללו פוטנציאל לשפר את פוריותן של נשים ובה בעת שהן עלולות לפגוע בפעילותן של גלולות למניעת היריון. נחוצים מחקרים נוספים לבחינת הבטיחות והיעילות של התרופות במינונים מותאמים לפוריות. לכתבה באתר.
לתרופות הללו יש פוטנציאל לשפר את פוריותן של נשים - והן גם עלולות לפגוע בפעילותן של גלולות למניעת היריון. אישה הרה וברקע סרט מדידה ומזרקי תרופה | Marko Aliaksandr, Alones - Shutterstock
ראשן ענק וקדום ביותר
דו-חיים חסרי זנב, כגון צפרדעים וקרפדות, מתחילים את חייהם במים כראשנים בעלי ראש גדול וזנב. הראשן גדל ועובר גלגול ארוך ומרשים, שבמהלכו זנבו מתקצר, רגליים בוקעות מגופו ולבסוף הוא הופך לצפרדע בוגרת חסרת זנב, שיכולה לחיות גם ביבשה. התהליך הכמעט קסום הזה התפתח כנראה לפחות בסוף תור הטריאס, לפני כ-215 מיליון שנה, הזמן שבו נוצרו המאובנים הקדומים ביותר המוכרים של חסרי זנב בוגרים. עם זאת, המאובנים הקדומים ביותר של ראשנים הופיעו הרבה יותר מאוחר, בתור הקרטיקון, לפני כ-145 מיליון שנה. כעת הפער הצטמצם, כשחוקרי מאובנים יצאו לחפש דינוזאורים ומצאו ראשן.
הראשן המאובן, שהתגלה בפטגוניה שבדרום אמריקה, חי בבריכות עונתיות במהלך תור היורה, לפני כ-165 מיליון שנה. הוא היה ענק, אורכו הגיע ל-16 סנטימטר, והתאבן כבר לקראת סוף הגלגול שלו, אחרי שרגליו האחוריות כבר בקעו מעורו. המאובן שייך למין הצפרדע הנכחד Notobatrachus degiustoi, הקרוב לחסרי הזנב המודרניים. הוא השתמר היטב ורואים בו פרטים כגון עיניים, עצבים ומבנה שלד. כך למדו החוקרים שלפני שהפך לבוגר טורף הראשן סינן מזון מהמים, בדומה לראשני חסרי הזנב בני זמננו.
אם כך, נראה שדרך החיים הצפרדעית המורכבת התקיימה לפחות מאז שחסרי הזנב קיימים, ונותרה כפי שהיא לפחות 165 מיליון שנה. המאמר המדעי (באנגלית), לקריאה בהרחבה (באנגלית).
חי בבריכות עונתיות במהלך תור היורה, לפני כ-165 מיליון שנה. אילוסטרציה של הראשן והצפרדע אליה יתפתח | Gabriel Lío
בינה מלאכותית תציל ממוות
חולים מאושפזים עלולים להימצא בסיכון גבוה לסיבוכים מסכני חיים. כדי להקטין את התמותה בבתי החולים צריך לדעת לזהות את המאושפזים שמצבם עלול להידרדר, ולהעניק להם טיפול מהיר.
חוקרים השתמשו במערכת ניטור המבוססת על בינה מלאכותית כדי לזהות מטופלים שמצבם עלול להחמיר. בניסוי נבדקו כ-4,000 חולים בגיל 80-55 שאושפזו במחלקה פנימית בבית חולים בקנדה. המערכת אומנה על נתונים שנלקחו ממאגר גדול של נתוני חולים, ועקבה אחרי מצבם הרפואי של המאושפזים על ידי בחינה מדוקדקת של הגיליונות הרפואיים שלהם, שכללו תוצאות של בדיקות מעבדה, מדדים חיוניים והיסטוריה רפואית. בכל פעם שהתוכנה התריעה על סכנת הידרדרות במצבו של חולה, הצוות הרפואי הוזעק להעניק לו טיפול.
ממצאי המחקר העלו שהמערכת צמצמה את מספר מקרי המוות שאינם ממחלה סופנית מ-2.1% ל-1.6%. "הממצאים שלנו מעידים שהתרעה מוקדמת של בינה מלאכותית עשויה להפחית את היקף מקרי המוות הלא צפויים בבתי החולים", אמר מוביל המחקר, אמול ורמה (Verma). למאמר המקורי (באנגלית). לקריאה בהרחבה (באנגלית).
"התרעה מוקדמת של בינה מלאכותית עשויה להפחית את היקף מקרי המוות הלא צפויים בבתי החולים". אילוסטרציה של אדם ורובוט משתפים פעולה ברפואה | Adisak Riwkratok, Shutterstock
משרוקית המוות
דמיינו שאתם מתהלכים בעיר בין פירמידות ותעלות מים, כשלפתע נשמעת צווחה איומה. ייתכן שזו הייתה חוויה אצטקית שגרתית. את הצליל הפיקו משרוקיות המוות – משרוקיות חימר מעוטרות בגולגולת מהמאות ה-16-13, שהתגלו במקדשים עתיקים במקסיקו. חוקרים ערכו כעת ניסויים כדי להבין איך שריקתן משפיעה על שומעיה, וכך ללמוד על ערכן התרבותי.
עשרות נבדקים האזינו להקלטות של שריקות משרוקית בעוצמות נשיפה שונות ולכ-2,500 צלילים נוספים – ביניהם קולות של אנשים, חיות וכלי נגינה. השריקה עוררה תחושות שליליות במיוחד, ונתפסה כשילוב בין קול טבעי לקול מלאכותי. סריקות fMRI הראו שהשריקות מעוררות פעילות מוגברת באזורים במוח שאחראים על עיבוד מידע קולי מורכב, ובאלה שמעורבים בהצלבת מידע חושי ורגשי. תגובות דומות נצפו גם לצלילי אזעקה, צפירות וצרחות. החוקרים מעריכים שהמשרוקיות נועדו לעורר בהלה; ייתכן שהן שימשו להמחשת סמלים מיתולוגיים, כמו רוחות מקוננות, או לטקסי פולחן, למשל של אל המוות האצטקי מיקטלנטקוטלי. למאמר המקורי (באנגלית). לשמיעת צלילי המשרוקית.
שריקתן מעוררת תחושות שליליות במיוחד, ונתפסת כשילוב בין קול טבעי לקול מלאכותי. משרוקית מוות אצטקית | Sascha Frühholz, UZH
החתול שקפא בזמן
בשכבת הקרקע הקפואה בצפון מזרח רוסיה נמצאה מומיה שמורה, בת 37 אלף שנה, של חתלתול ארוך-ניבים צעיר, שהיה בן כשלושה שבועות במותו. שכבת הקרח שימרה בצורה כמעט מושלמת את החלק העליון של גוף היונק ממשפחת החתוליים, כולל כפות הרגליים, הפרווה והשיניים. בדיקה גנטית העלתה כי מין הגור שייך לתת-משפחת השֶׁנְחַרְבִּים (Machairodontinae) ששגשגה בחצי הכדור הצפוני לפני כמה עשרות אלפי שנים.
האנטומיה של היונק, ממרקם הפרווה ועד לצורת הגולגולת ומבנה עצמות הלסת, שונה מאוד מזאת של החתוליים הגדולים בני ימינו. למשל, מדידות העלו שפיו גדול יותר וצווארו ארוך יותר לעומת אריות בני זמננו – תכונות שכנראה סייעו למין לשרוד באקלים קר.
"מדובר בממצא נדיר במיוחד", הסבירו החוקרים, לא רק בגלל השימור, אלא משום שאין בימינו אף קרוב משפחה חי של היונק הנכחד. בנוסף, החוקרים מקווים להיעזר בממצא כדי להבין טוב יותר את החיים בעידן הקרח האחרון ואת ההתאמה של המין הזה לטמפרטורות נמוכות. למאמר המקורי (באנגלית). לקריאה בהרחבה (באנגלית).
היה שייך לתת-משפחת השֶׁנְחַרְבִּים, ששגשגה בחצי הכדור הצפוני לפני כמה עשרות אלפי שנים. מומיית הגור | מתוך המאמר Lopatin et al., Scientific Reports 2024