ההשפעה המרגיעה של הפילים הזקנים, לכלבים יש הבנה אינטואיטיבית של חוקי סיבה ותוצאה, הכדורים שמזהמים את כדור הארץ, הבינה המלאכותית שמבינה את החומר ואיך נוצרו היתדות המסתוריות בחול? - המחקרים שעשו את השבוע
מה חדש?
- ההשפעה המרגיעה של הפילים הזקנים
- לכלבים יש הבנה אינטואיטיבית של חוקי סיבה ותוצאה
- הכדורים שמזהמים את כדור הארץ
- הבינה המלאכותית שמבינה את החומר
- איך נוצרו היתדות המסתוריות בחול?
ההשפעה המרגיעה של הפילים הזקנים
פילים צעירים עלולים להיות תוקפניים לא רק כלפי בני מינם אלא גם כלפי חיות אחרות, ואפילו מכוניות. הם אלימים במיוחד בתקופת הייחום, אבל תקיפות מתרחשות לעתים קרובות גם בתקופות אחרות.
במחקר חדש, חוקרים עקבו בבוטסואנה שבאפריקה הדרומית, אחרי פילים זכרים שהגיעו לבגרות מינית ועזבו את העדרים של אימותיהם. פילים כאלה מסתובבים לעיתים לבד, אך את רוב זמנם הם מבלים בחברת זכרים אחרים. החוקרים תיעדו 218 תקיפות ואיומים של פילים כאלה כלפי מטרות שאינן פילים, מחוץ לתקופת הייחום. הממצאים הראו שהפילים הצעירים ביותר היו גם התוקפניים ביותר – אך הם תקפו פחות כשהיו לידם פילים זקנים. יכול להיות שנוכחות הפילים הבוגרים מרגיעה את הצעירים והם מרגישים פחות מאוימים, או שהזקנים ממשטרים את התנהגות הצעירים ומניאים אותם מלהיות תוקפניים שלא לצורך.
פילים זקנים משמשים לעיתים מטרה לציד חוקי, מתוך המחשבה שהעדר לא זקוק להם יותר. אך עוד ועוד מחקרים מראים שיש להם תפקיד חשוב – כנראה גם בהשגחה על הפילים הצעירים שיהיו רגועים יותר ותוקפניים פחות. למחקר המלא (באנגלית).
פיל בוגר, Connie Allen
לכלבים יש הבנה אינטואיטיבית של חוקי סיבה ותוצאה
לבני האדם יש ציפיות מסוימות לגבי התנועה של חפצים: אם נחזיק כדור באוויר ואז נעזוב אותו, הוא ייפול. אם נבעט בו, הוא יתגלגל בכיוון הבעיטה. זו הבנה אינטואיטיבית של פיזיקה, שרואים אותה כבר אצל תינוקות. כעת מתברר שגם כלבים מבינים את זה.
במחקר חדש הראו ל-14 כלבים שני סרטונים. בראשון נראה כדור אחד מונח במרכז משטח וכדור שני מתגלגל מהצד השמאלי של המסך ימינה, עד שהוא פוגע בראשון. הכדור הפוגע נעצר, והכדור שעמד במרכז מתחיל להתגלגל ימינה. הסרטון הזה מציית לחוקי הפיזיקה - הכדור הראשון מתגלגל בעקבות פגיעת השני. בסרטון השני, לעומת זאת, הכדור הראשון נעצר עוד לפני שהגיע לכדור שבמנוחה ואינו נוגע בו כלל, ולמרות זאת הכדור שבמרכז המסך פותח בתנועה ימינה - וכך מפר את חוקי הפיזיקה.
כשהכלבים צפו בסרטון השני, האישונים שלהם היו גדולים יותר, והם התמקדו זמן רב יותר בכדור שהחל את התנועה - מדדים שמעידים על הפתעה. מהממצאים מסתמן שבדומה לנו, בני האדם, גם לכלבים יש ציפיות מסוימות מהאופן שבו העולם הסובב אותם מתנהג – ציפיות שהכדורים בסרטון השני הפרו. לכתבה המלאה באתר. ולמחקר (באנגלית)
כלב מתבונן על כדור, shutterstock Anastasiia Vasileva
הכדורים שמזהמים את כדור הארץ
כדורי פלסטיק קטנים המשמשים לייצור מוצרי פלסטיק (Nurdles) מגיעים לאוקיינוסים ופוגעים במערכת האקולוגית. רק השנה הם יצרו את מה שהאו"ם הגדיר כ"אסון הימי החמור ביותר", כשיותר מ-1,600 טונות של כדורי פלסטיק נשפכו לים בעקבות שקיעתה של ספינת משא מול חופי סרי לנקה. החיות רואות בכדורים מזון, בולעות אותם וכך נפגעות. הכדורים "פועלים כספוגים רעילים", הסביר טום גאמג' מהסוכנות לחקירות סביבתיות (EIA). "הרבה כימיקלים רעילים הם הידרופוביים (דוחים מים), ולכן הם מתאספים על פני השטח של מיקרופלסטיק. ואנחנו יודעים ממחקרי מעבדה שכאשר דג אוכל את הכדור, חלק מהמזהמים האלה משתחררים". בנוסף, הכדורים עמידים במיוחד ועתידים להישאר בים עוד שנים רבות, ובינתיים הם מתפרקים לחלקיקי פלסטיק זעירים.
למרות הסכנה מכדורי הפלסטיק ארגון הימאות הבינלאומי (IMO) לא כלל אותם בקוד הסחורות המסוכנות לטיפול ודורשות אחסון בטוח. פעילי סביבה וממשלת סרי לנקה מנסים כעת לנצל את האסון כדי להוביל לשינוי הקוד וכך למנוע אסונות נוספים בעתיד.לכתבה מורחבת (באנגלית).
הבינה המלאכותית שמבינה את החומר
במולקולות שיש בהן יותר מאטום אחד, פיזור האלקטרונים סביב גרעיני האטומים עשוי להיות מורכב מאוד, ולהשפיע על תכונות כמו מוליכות חשמלית ואופן התגובה של החומר עם חומרים אחרים. הקביעה כיצד האלקטרונים מפוזרים במולקולה מסובכת מאוד ויש חומרים רבים שאנו לא יודעים איך האלקטרונים שלהם מתנהגים. התמונה מסתבכת עוד יותר משום שיש חומרים שבהם יש באזורים מסוימים מטען של חלקי אלקטרונים, ולא של אלקטרונים שלמים, אף שבפועל אין אפשרות לפצל אלקטרון.
חברת הבינה המלאכותית DeepMind, חברה-אחות של גוגל, לימדה מערכת מחשב את התכונות של חומרים שיש בהם מטענים חלקיים כאלה. במאמר שפורסם לאחרונה מדווחים מדעני החברה כי המערכת הצליחה לחזות בדיוק רב את פיזור האלקטרונים בחומרים שנבדקו בשיטות אחרות, גם כאלה שהמודלים המקובלים נכשלו בהם. הפיתוח עשוי לסלול את הדרך להבנה טובה יותר של תכונות חומרים, ולפיתוח חומרים חדשים לרפואה, להנדסה ולתעשייה. לכתבה המלאה באתר.
shutterstock Phonlamai Photo
איך נוצרו היתדות המסתוריות בחול?
יתדות חול (Sand spikes) הן תרכיזי אבן חול דמויי פטרייה שבסיסה חד. אפשר למצוא אותן בכמה מקומות ברחבי העולם, אך מאז שהתגלו לראשונה לפני כמאתיים שנה השאלה איך נוצרו נותרה תעלומה גיאולוגית בלתי פתורה. מחקר חדש מעלה את האפשרות שהתרכיזים נוצרו בתוך שכבות חול במהלך רעידות רבות עוצמה שטלטלו את הקרקע עקב פגיעת מטאוריטים או רעשי אדמה רגילים, בתהליך מהיר שארך שניות ספורות בלבד.
לפי המחקר, יתדות החול הן שריד מפיצוצים של כיסי מים תת-קרקעיים, שהתחממו במהירות בהשפעת גלי האנרגיה (גלים סיסמיים) המתפשטים בקרקע אחרי שהיא רועדת. הפיצוץ הותיר בחול חלל בצורת יתד, שהתמלא עד מהרה בחול ובמינרלים מומסים שהתגבשו ושימרו את צורתו. החוקרים סבורים כי הצד המחודד של יתד החול פונה לכיוון המנוגד למוקד הרעידה, כך שהתופעה יכולה ללמד היכן התרחשו אירועים גיאולוגיים קדומים, ואף להצביע על עוצמת האנרגיה שהשתחררה בהם. לקריאה בהרחבה (באנגלית). למחקר המלא (באנגלית).
© Volker J. Sach