כאשר אנחנו מנפחים כדור, נפחו גדל. הסיבה לכך היא כניסה של עוד מולקולות גז המפעילות לחץ על דפנות הכדור. תופעה זו מתוארת על ידי חוק בויל. הסרטון שלפנינו ממחיש את השפעות הטמפרטורה והלחץ על מאפייני הגז. הסרטון מלווה בדיבוב אנגלי, על כן הוספתי תרגום והסברים בהמשך העמוד.
חוק מריוט-בויל, הינו אחד מחוקי הגז האידאלי. החוק אומר כי מכפלת הלחץ בנפח הגז תמיד קבועה. משמעות הדבר כי כאשר הנפח עולה, הלחץ יורד וכאשר הנפח יורד, הלחץ עולה. חוק זה חל כאשר הטמפרטורה קבועה. אך עליה בטמפרטורה תגרור עליה בלחץ ועליה בנפח.
הסיבה לשינויים בנפח נובעת מתנועת חלקיקי הגז. במצב צבירה גז, החלקיקים נעים לכל עבר במהירות ופוגעים בדפנות הכלי בו הם נמצאים (או הכדור במקרה שלנו). הפגיעה בדפנות גורמת להפעלת לחץ ודחיקתם כלפי חוץ. ככל שיש יותר פגיעות הלחץ גדל והדחיקה גם כן. בכך שדפנות הכדור נדחקות החוצה, נפח הכדור גדל. לכן כאשר מנפחים את הכדור, דוחפים פנימה עוד ועוד חלקיקים ויש יותר פגיעות בדפנות הכדור, הלחץ גדל והכדור מתנפח.
מצב נוסף הוא העלאת הטמפרטורה. כאשר מעלים את הטמפרטורה, מולקולות הגז מקבלות יותר אנרגיה ונעות יותר מהר. תנועה זו גורמת ליותר פגיעות בדפנות הכדור ובכך להגדלת הלחץ והגדלת הנפח.
למידע נוסף על חוק בויל מתוך אתר וויקיפדיה, לחצו כאן
מאת: ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.