מבחן חדש ולא פולשני מאפשר לגלות שימוש בקוקאין על ידי טביעת אצבע פשוטה. לראשונה אפשר לדעת בסבירות גבוהה אם אדם צרך את הסם בלי צורך בבדיקה פולשנית
אחת הבעיות במעקב אחרי צרכני סמים היא הצורך בבדיקות מורכבות, ואף פולשניות, שנדרשות כדי לקבוע האם הם צרכו סמים. במחקר חדש, חוקרים מהולנד ובריטניה השתמשו בטכנולוגיה מתחום הכימיה החישובית הנקראת ספקטרומטריית מסות.
שיטות של ספקטומטריית מסות מבוססות על על העובדה שאין בטבע שני יסודות שמשקלם זהה בדיוק, ולכן מסה של חומר מהווה מעין תעודת זהות של החומר, ואפשר לזהות אותה באמצעים שונים. כדי לנתח טביעות אצבע של מטופלים בשירות לטיפול בסמים, הם השוו את טביעות האצבע עם דגימות רוק, שהשימוש בהן נפוץ יותר, כדי לקבוע אם יש דמיון בין השתיים, ומצאו מתאם גבוה למדי בין היכולת לזהות סמים ברוק ובאצבע. עד כה, מבחנים בטביעות אצבע יכלו לקבוע רק אם אדם נגע בקוקאין, אך לא אם צרך אותו בפועל.
על קצות האצבעות
"כשאדם משתמש בקוקאין, הוא מפריש עקבות של של שני חומרים שהם תוצרי הפירוק שלו בגוף. החומרים הללו נמצאים גם בשאריות של טביעת אצבע וניתן לגלות אותם אם מרססים חומר מיוחד על הזכוכית שנושאת את טביעת האצבע. השיטה הזו שימשה כבר לכמה יישומים של זיהוי פלילי, אך זו הפעם הראשונה שמשתמשים בה כדי להראות שימוש בסמים", מציינת מלני ביילי, מצוות החוקרים.
גם מעידה על זהות הנבדק וגם מכילה מידע על צריכת קוקאין. טביעת אצבע | מקור: נחלת הכלל, ויקיפדיה
החוקרים מאמינים שלמבחן הזה עשויים להיות יישומים מרחיקי לכת. אחרי הכול, שירותי המבחן, בתי כלא, בתי משפט ורשויות אכיפת חוק אחרות עורכים בדיקות סמים באופן יומיומי. לגילוי עקבות סמים באמצעות בדיקות דם ושתן יש מגבלות רבות: בדיקת דם דורשת צוות מיומן ובדיקות שתן כרוכות בפגיעה בפרטיות. שימוש בנוזלי גוף כרוך גם בסיכונים ביולוגיים ודורש תנאי אחסון ופינוי מיוחדים. כמו כן המבחנים הללו דורשים ניתוח נוסף מחוץ לאתר הבדיקה. גם לשימוש ברוק ובזיעה יש חסרונות, אף על פי שאלה בדיקות לא פולשניות, משום שאחרי איסוף הנוזלים נדרשים תהליכים נוספים שמייקרים את הבדיקות.
"היופי בשיטה שלנו הוא שלא רק שהיא לא פולשנית ויותר היגיינית מבדיקת דם או רוק, אלא גם אי אפשר לזייף אותה או לשייך אותה לאדם לא נכון", אומרת דוקטור מלאני, שהובילה את המחקר החדש, בראיון לדוברות אוניברסיטת סארי (Surrey). "מעצם מהותו של המבחן, זהות הנבדק "לכודה" בתוך פרטי טביעת האצבעות". זה נכון כיוון שאין שני אנשים בעולם עם טביעת אצבע זהה.
פתרון בהיקף מוגבל
תוצאות המחקר אמנם מבטיחות, אך נכון לעכשיו השיטה יכולה רק לקבוע אם אדם השתמש בסמים בתקופה האחרונה, אך בלי מדידה כמותית. זו כמובן בעיה, שכן שבניגוד לדגימות נוזלי גוף, שהנפח שלהן ידוע, לא נמצאה עדיין שיטה שתאפשר לדעת כמה חומר ביולוגי נלקח מטביעת האצבע.
יתר על כן, לא ברור אם השיטה תוכל לשמש גם לגילוי סמים אחרים, כמו הרואין. באשר למגבלות הטכניות של השיטה, ביילי אומרת ש"היא מוגבלת על ידי גודל מכשיר המדידה– ספקטרומטר מסות – אבל חברות כבר עובדות על מזעור המכשיר, והציפייה היא שבעשור הקרוב יוכלו רשויות אכיפת החוק להשתמש במבחני סמים "ניידים". השימוש במבחן בטוח יותר לאיתור משתמשים בסמים ויסייע להגן על הציבור".