"אני האדם הכי בר-מזל בעולם. זכיתי לראות את המקרה האחרון של האבעבועות השחורות בעולם. הייתי בהודו השנה וייתכן שראיתי את המקרים האחרונים של פוליו (שיתוק ילדים) בעולם. אין דבר שנותן הרגשה טובה יותר, ברכה וזכות כמו לעבוד בתוכנית כזאת ולדעת שמשהו כה נורא אינו קיים יותר".
זה המשפט שבו פותח ד"ר לארי בריליאנט את הרצאתו על הכחדת מגפות. ד"ר בריליאנט היה שותף לתוכנית להכחדת האבעבועות השחורות ובהרצאתו הוא מתאר איך הכחידו את המחלה ואיך מנסים כיום להכחיד את מחלת הפוליו.
ההרצאה הוצגה בידי ד"ר לארי בריליאנט במסגרת פרויקט TED. תרגום לעברית: אריאלה סוויקל
השילוב הקטלני של שיעור הדבקה גבוה, התפתחות מהירה ואחוזי תמותה גבוהים (90-30 אחוז – תלוי בזן) הפך את האבעבועות השחורות לאחת המחלות הנוראיות ביותר בהיסטוריה האנושית. בסוף המאה ה-18 פיתח רופא בריטי בשם אדוארד ג'נר את החיסון היעיל הראשו למחלה והביא למהפכה של ממש בהתמודדות עם האבעבועות השחורות, עד להכחדתה המלאה בסוף שנות השבעים של המאה ה-20. בשנות השישים החל מבצע עולמי להשמדת המחלה באמצעות חיסון רחב היקף של כל אוכלוסיית העולם, כדי להביא לידי כך שלא יהיה ולו אדם אחד שיישא את המחלה, וכך הנגיף לא יוכל להתקיים.
בהרצאתו מתאר ד"ר בריליאנט את המאמצים הדברת המחלה, תוך שימוש בצבא של מאות אלפי מתנדבים שדפקו על דלתותיהם של מאות מיליוני אנשים במדינות עולם שלישי, חיפשו אנשים שהפגינו תסמינים של המחלה וחיסנו את כל מי שהיו בסביבתם. כך נוצר מעגל של חסינות סביב כל מקור הדבקה. אחרי עבודה מאומצת שנמשכה יותר מעשור הוכרז לבסוף ב-1979 – כמעט 200 שנה מאז החיסון הראשון של ג'נר – שהמחלה נכחדה סופית מהעולם. זהו המקרה הראשון בהיסטוריה, ועד כה היחיד, שבו האדם הצליח להכחיד לחלוטין מחלה.
בימים אלה נערך מבצע דומה להכחדת מחלת הפוליו (שיתוק ילדים), בשיתוף קרן הצדקה של ביל ומלינדה גייטס. המחלה הזאת אינה קיימת יותר ברוב מדינות העולם, פרט למספר קטן של מדינות בעולם השלישי שבהן נעשים צעדים לחיסון ולבידוד המחלה בסיוע של מיליוני מתנדבים, כפי שנעשה נגד האבעבועות השחורות. התקווה היא שהמחלה תיכחד בשנים הקרובות.
ארז גרטי
דוקטורנט, המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.