סרטן העור הוא אחד מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר בישראל ובשאר המדינות החמות, ובגלל החור באוזון מופיע בשכיחות גבוהה גם בארצות הסמוכות לקטבים. המחלה מתאפיינת בגושים או בכתמים בעור שמשנים את צורתם. הסרטן נגרם על פי רוב מחשיפה ממושכת לשמש או לכימיקלים. בדיקה שנתית אצל רופא עור יכולה לזהות גידול שנמצא בתחילת התפתחותו ולהסיר אותו בשלמותו בהליך כירורגי פשוט יחסית (ביופסיה).
הסרטון שלפנינו מסביר על העור, על סוגים של סרטן עור ועל מאפייניהם. הסרטון הוא באנגלית, לכן הוספתי עבורכם בהמשך העמוד תרגום שלו והסברים. לצפייה בסרטון לחצו על התמונה.
הסרטון מוצג באתר Virtual Medical Center. הופק בידי חברת Blausen Medical Communications
העור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף והוא משמש למגוון רחב של תפקידים, ביניהם נמצאים הגנה על הגוף מזיהומים, בקרה של טמפרטורת הגוף ושמירה על מאזן המים.
העור מורכב משלוש שכבות עיקריות:
אפידרמיס: השכבה החיצונית ביותר שכוללת תאי בסיס (Basal cells) ותאי קשקש (Squamous cells). באפידרמיס נמצאים גם המלאנוציטים – תאים המכילים פיגמנטים שמאפשר לעור להשתזף ומגן על השכבות הפנימיות יותר של העור מהשפעות הקרינה העל-סגולה (אולטרה-סגולה) הבאה מהשמש.
דרמיס: השכבה שמתחת לאפידרמיס, הכוללת כלי דם, רקמת חיבור, זקיקי שיער ובלוטות זיעה.
היפודרמיס: השכבה העמוקה ביותר של העור, שמכילה תאי שומן וקולגן.
סרטן העור עלול להתפרץ כשתאים בעור מתחלקים ללא בקרה. קיימים שלושה סוגים נפוצים של המחלה, שההבדל ביניהם נובע מסוג התאים החולה:
קרצינומה של תאי בסיס: סרטן העור השכיח ביותר. סרטן העור מהסוג הזה אינו מתפשט בדרך כלל (לא שולח גרורות), אך עדיין דורש טיפול. קרצינומה של תאי בסיס מתפתחת לרוב באזורים בעור שחשופים לשמש.
קרצינומה של תאי קשקש: סרטן המתפתח בשכבת האמצע של האפידרמיס. סרטן מהסוג הזה עלול להתפשט (לשלוח גרורות) ולסכן את חיי החולה אם לא יטופל.
מלנומה: גדילה בלתי מבוקרת של מלנוציטים היא הסוג האגרסיבי ביותר של סרטן העור. מלנומות יכולות להתפשט במהירות לחלקים ואיברים אחרים בגוף, ולכן זה סוג קטלני מאוד של סרטן אם לא מגלים אותו ומטפלים בו בשלב מוקדם. אנשים עם עור בהיר נמצאים בקבוצת סיכון לסרטן מהסוג הזה.
חשיפה מוגברת לשמש והיסטוריה של כוויות שמש מגדילים את הסיכון ללקות בסרטן העור.
ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.
אתר דוידסון אונליין עוסק במתן מידע מדעי בלבד ואין לראות בכתוב בו תחליף לייעוץ רפואי או תזונתי. אין לצטט חלקים מכתבה זו, אלא רק את הכתבה בשלמותה.