לא מפורסם

סכיזופרניה היא הפרעה נפשית קשה שמתאפיינת בהפרעות חשיבה, מצבי רוח קיצוניים, עיוותים בתפיסת המציאות ועוד. בניגוד לדעה הרווחת, סכיזופרניה ופיצול אישיות הן שתי הפרעות שונות. הסרטון שלפנינו מתאר את המחלה ואת מאפייניה. הסרטון הוא באנגלית, כך שהוספתי עבורכם בהמשך העמוד תרגום שלו והסברים.
 

הסרטון הופק על ידי האתר Health Central

 

המוח הוא האיבר החשוב ביותר במערכת העצבים המרכזית, יחד עם חוט השדרה. הוא שולט בתפקודים הפיזיולוגיים השונים של הגוף, ובהן קצב הלב, הנשימה, העיכול, הראייה, השמיעה ועוד. הוא האחראי גם על הרגשות ומחשבות שלנו ועוד.

במוח מרוכזים כעשרה מיליארד תאי עצב המקושרים ביניהם, שנעזרים להולכת האות העצבי בחומרים כימיים הקרויים "מעבירים עצביים" (נוירוטרנסמיטורים) כמו דופמין וסרוטונין.

סכיזופרניה הינה מחלה שמתאפיינת בשיבושים חמורים ברגשות, במחשבה, בתפקוד ובשפה, שמותירים את החולים פוחדים ומופנמים. נכון להיום עדיין איננו יודעים לחלוטין מה גורם לסכיזופרניה. ייתכן שהמחלה נגרמת מעלייה ברמות הדופמין באזור המזולימבי של המוח, שמובילה לתסמינים "חיוביים" (כלומר פעילים) כמו אשליות, הזיות ובלבול. סכיזופרניה עשויה להופיע גם בעקבות ירידה ברמות הדופמין בקליפת המוח הפרה-פרונטלית, שמובילה לתסמינים שליליים (כלומר סבילים), כמו אובדן פעולה, אובדן עניין, קשיי ריכוז, חוסר אנרגיה וחוסר מוטיבציה.

המחלה מחולקת לארבעה סוגים עיקריים: סכיזופרניה קטטונית, פרנואידית, לא מאורגנת ושאריתית. הטיפול בה כולל ייעוץ פסיכולוגי ותרופות אנטי-פסיכוטיות כמו כלורפרומזין, לוקספין, הלופרידול וקלוזפין.

ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע


הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

3 תגובות

  • נעמה

    הפיזיולוגיה של הסכיזופרניה

    שלום אני עושה עבודת מחקר אודות מחלת הסכיזופרניה אשמח אם תוכלו לעזור לי או אולי להפנות אותי למקורות שלכם בנושא של המערכת הלימבית במוח והקשרה אל מחלת הסכיזופרניה.
    תודה לכם על הקדשת הזמן שלכם

  • אחותה של החולה

    חולה בסכיזופרניה

    שלום.
    אחותי חולה במחלה כבר כמעט שנתיים.היא נוטלת תרופות ומבקרת אצל הפיכיאטר כל כמה חודשים.
    יש משהו שאנו,משפחתה מגלים שבחיי היום יום בכל פעם שהיא חושבת על הכניסה למקלחת היא נתקפת בחרדה וקול לא רצוני ושלא ניתן לשליטה,יוצא מגרונה ,ממשיך ללא הרף עד שהיא יוצאת המקלחת.מה אתם יודעים על כך ואיך אפשר להעלים-אם בכלל אפשר-את הקול הזה?נודה על כל עזרה.

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום
    לצערי אינני יכול לעזור לך. האתר אינו עוסק בייעוץ רפואי, ולכותביו אין כל הסמכה רפואית. הדבר היחיד שאני יכול להציע לך הוא לפנות לגורמים רפואיים מוסמכים.
    מצטער שלא יכולתי לעזור
    ארז