העין היא איבר מופלא ומורכב. יכולת הראייה שלנו מספקת לנו מידע יקר ערך על הסובב אותנו, וכך חושפת בפנינו אפשרויות טובות ובה בעת מגנה עלינו מסכנות. לא לחינם יש מי שמכנים את אהוביהם "עיניים שלנו", ועל דברים חשובים אנו שומרים כעל "בבת עינינו".


מבנה העין | איור: ויקיפדיה

פעילותה התקינה של העין תלויה בתפקוד חלקיה השונים. במצב תקין, הלשכה הקדמית של העין (האזור שבין הקרנית לבין הקשתית והאישון) מלאה נוזל שנקרא הנוזל הזגוגי. הנוזל הזה מכיל 98 אחוז מים והשאר הם חומרים חשובים כגון חומצות אמינו ואלקטרוליטים.

תפקידיו של הנוזל הזגוגי מגוונים. בין השאר הוא מזין את הרקמות בעדשה ובקרנית, משנע חומרים שפועלים כגורמים נוגדי-חמצון ומסייע בהגנה מפני מחוללי מחלות. כמו כן, זרימה תקינה של הנוזל וניקוזו דרך מערכת הטברקולום, שנמצאת בין הקשתית לקרנית, מאפשרת לשמור על לחץ בריא ומאוזן בעין. מערכת הטברקולום עשויה מרקמה ספוגית ומאפשרת לנוזל הזגוגי להתנקז חזרה למחזור הדם מבעד למערכת של צינורות.

גלאוקומה (ברקית), היא מצב שבו בעיות בניקוז הנוזל הזגוגי או ייצור מוגבר שלו עלולים להגביר את הלחץ התוך-עיני. לחץ מוגבר בעין עלול לפגוע בסיבי העצב האופטיים שמעבירים מידע ראייתי מהעין לאזורים במוח העוסקים בעיבוד המידע, ולגרום לצמצום שדה הראייה ואף לעיוורון.


מימין, תמונה של שני ילדים עם כדור מעיניו של אדם עם ראייה תקינה; משמאל, אותו מראה מעיניו של חולה גלאוקומה | תמונות: ויקיפדיה

איך מטפלים?
תרופות וטיפולים ניתוחיים בגלאוקומה אמנם עשויים למנוע אבדן ראייה עתידי, אבל אין ביכולתם להשיב ראייה שכבר אבדה בעקבות פגיעה בסיבי העצב האופטי.

ניתוחים לתיקון גלאוקומה מתקנים את בעיית הניקוז במטרה לאזן מחדש את זרימת הנוזל הזגוגי. הניתוחים אורכים בדרך כלל בין 10 ל-60 דקות ולפעמים נעשה בהם שימוש בלייזר. בדרך כלל הם נעשים בהרדמה מקומית של אזור העין.

ניתוחי הלייזר לטיפול בגלאוקומה מתחלקים לכמה סוגים: בניתוח פלסטי של הטרבקולה ממקדים קרן לייזר על מערכת הטרבקולום, במטרה להגביר את קצב ניקוז הנוזלים דרכה. ניתוח אירידוטומיה היקפית פותח את זווית ניקוז הנוזלים בין הקרנית והקשתית. בניתוח משתמשים בלייזר כדי ליצור נקב זעיר בקשתית וגורמים כך לזרימה חופשית יותר של הנוזלים בעין. לבסוף, בניתוח לייזר מסוג ציקלו-פוטו-קואגולציה (CPC) משתמשים בלייזר כדי לצמצם את יצירת הנוזל הזגוגי. לשם כך הורסים חלקים של הגוף הריסני (Ciliary Body), שבו הנוזל מיוצר.

ניתוח אחר, שאינו נעשה בלייזר, נקרא טרבקולוקטומיה, והוא השכיח ביותר מבין הניתוחים לטיפול בגלאוקומה. בניתוח הזה משתמשים במכשירים זעירים כדי להסיר באופן מבוקר חלק ממערכת הטרבוקולום. הרופא מסיר פיסת רקמה זעירה מדופן העין ומשאיר חור קטן שדרכו יכול הנוזל הזגוגי להתנקז.

בסרטון הבא תוכלו לצפות בתיאור הניתוחים השונים.

הסרטון הופק בידי Nucleus Animations. תורגם בידי צוות דוידסון אונליין

הסרטון והכתבה נועדו לתת אינפורמציה מדעית והמחשה למטרות חינוכיות בלבד ואין לראות בהם המלצה לטיפול או לשיטה כלשהם. המידע שבאתר אינו בא כתחליף לייעוץ רפואי ואין להשתמש במידע שבו כשיקול להעדפת טיפול זה או אחר.

דברת כהן
המחלקה למתמטיקה ושימושית ומדעי המחשב
מכון ויצמן למדע



הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

2 תגובות

  • עופר שפי

    עברתי ניתוח גלאוקומה ב-2

    עברתי ניתוח גלאוקומה ב-2 העיניים והניתוחים כאבו לי מאוד והרגשתי אותם למרות ההרדמה!בניתוח האחרון מרוב כאב עלה לי הלחץ דם ל-200 ואני לא סובל מלחץ דם!מדוע יש אנשים שכואב להם יותר מאנשים אחרים??

  • מלכה וייס

    גלאוקומה

    עברתי השבוע פעולה של CPC והסרטון הקצר נתן לי מושג מוחשי להסבר שקיבלתי מהרופא ועל כך אני מודה לכם מאוד.