עד לפני כשישים שנה דלקת ריאות הובילה במקרים רבים במוות, אולם עם התפתחות הטיפולים האנטיביוטיים עלה באופן דרמטי שיעור ההחלמה ממנה.
דלקת ריאות היא מחלה זיהומית שגורמת להצטברות נוזלים ולזיהום בדרכי הנשימה. הדלקת מתחילה כזיהום חיידקי או נגיפי שמגיע לריאות.
במצב רגיל, האוויר שאנו נושמים נכנס דרך האף או הפה, מתקדם במורד הקנה אל הריאות, שם הוא נע בדרכי נשימה הולכים וקטנים עד שהוא מגיע לנאדיות האוויר. בנאדיות החמצן מוחלף עם הפחמן הדו-חמצני המגיע לשם בזרם הדם.
דלקת ריאות היא זיהום שמתפתח בריאות. בעקבות הדלקת, נאדיות האוויר מתמלאות בליחה ובנוזלים נוספים שמפריעים לחמצן לעבור באופן חופשי לדם, וכשאין מספיק חמצן בדם הגוף אינו מסוגל לתפקד שצריך. הדלקת יכולה להשפיע על הריאות בשתי דרכים: דלקת ריאות אונתית פוגעת רק באחת האונות, ואילו דלקת ריאות ברונכיאלית פוגעת באזורים בשתי האונות של הריאות גם יחד.
הדלקת יכולה לפגוע באונה אחת או בשתיהן. דלקת ריאות חד אונתית | מקור: Lightspring, Shutterstock
שם כולל למחלות שונות
דלקת ריאות איננה מחלה אחת, אלא עלולה לפרוץ באחת מיותר מ-30 דרכים שונות. חמשת הגורמים העיקריים לה הם חיידקים, נגיפים, מיקרופלזמה (סוג של טפיל תוך תאי), מחוללי מחלות אחרים כמו פטריות, וסוכגים מסוימים של כימיקלים. תסמיני המחלה כוללים חום, ליחה, קוצר נשימה ושיעול. אם אתם סובלים מהתסמינים הללו מומלץ לכם לפנות לרופא בהקדם.
גם כיום, בעזרת התרופות האנטיביוטיות היעילות ביותר, חשוב מאוד לגלות את הדלקת ולהתחיל את הטיפול בה כמה שיותר מוקדם. עד לפני כ-60 שנה היה ברור שמעל מי שנדבק בדלקת ריאות מרחף במקרים רבים גזר דין מוות, אולם מאז גילוי האנטיביוטיקה שיעור התמותה מהמחלה הצטמצם מאוד. בשנים קשות מאובחנים בארה"ב לבדה כ-5.1 מיליון מקרים של דלקת ריאות, ש-90 אלף מהם מסתיימים במוות. בשנת 1977 פותח חיסון נגד דלקת ריאות שנמצא יעיל בכ-80 אחוז מהמקרים. כיום מתחסנים נגד המחלה בעיקר אנשים שנמצאים בקבוצת סיכון לחלות בה.