סרולוגיה היא מדע העוסק בבחינת נסיוב הדם (סרום), שהוא למעשה נוזל הדם יחד עם החלבונים שאינם מעורבים בקרישת דם. על מנת לקבל את הנסיוב קרישי הדם והתאים הנמצאים בדם מופרדים מהנוזלים באמצעות צנטריפוגה, כך שנותר הנוזל ובו החלבונים, האלקטרוליטים והנוגדנים. אחד הכלים השימושיים ביותר במחקר ואבחון רפואי בתחום הסרולוגיה היא בדיקת ה ELISA. בדיקה זו נועדה לגלות חומר כלשהו בדמו של הנבדק באמצעות קשירה של נוגדנים הספציפיים לאותו חומר, או נוגדנים בדמו של הנבדק באמצעות קשירתם לחלבון הספציפי נגדו הם מיועדים. הסרטון שלפנינו מסביר על האופן בו עובדת השיטה.

הסרטון באדיבות קארי אנגלברג, בית הספר לרפואה של אוניברסיטת מישיגן. הסרטון תורגם על ידי צוות דוידסון אונליין.

בבדיקת ELISA מחפשים אחר אנטיגן (חלבון אליו נקשרים נוגדנים) או נוגדן מסויים אשר מעוניינים לגלות בדמו של הנבדק. כשלעצמה, זוהי בדיקה איכותית ולא כמותית – התוצאה אומרת רק האם האנטיגן קיים או לא בלי לתת לנו מידע על ריכוזו בדם. על מנת לקבל תוצאה כמותית לעתים עושים שימוש בדילולים ידועים של האנטיגן במספר בארות. מתוצאות הדילולים בונים עקומת יחוס, שהיא למעשה משוואה הקושרת בין ריכוז האנטיגן לצבע הנוצר בבאר. לבסוף, מתוצאות הבארות אליהן הוכנס הנסיוב של הנבדק ניתן להעריך בעזרת המשוואה את הריכוז של האנטיגן בדמו.

בסרטון הוצגה הבדיקה בגרסה המשמשת למציאת נוגדנים, אך ניתן להשתמש בשיטה גם על מנת לאתר חלבון ספציפי. במקרה זה הבארות מצופות באנטיגנים מדמו של הנבדק ועליהם מוספת תמיסה המכילה נוגדן ספציפי וידוע עבור אנטיגן מסויים. מאחר והנוגדן נקשר באופן ספציפי רק לחלבון מסויים, אם האנטיגן אותו קושר הנוגדן נמצא בדם תתקבל תוצאה חיובית. לעתים הבארות עצמן מצופות תחילה בנוגדן על מנת למנוע את קשירתם של כלל החלבונים מהדם לתחתית הבארות, דבר המגביר את הספציפיות של השיטה ומבטיח כי רק האנטיגנים הרלוונטיים יהיו בבארות בזמן הבדיקה.

עידו קמינסקי
דוקטורנט, המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

• רבקי

תודה על תרגום הסרטון!

האם השיטה זהה כאשר הELISA בודקת ריכוז הורמונים?

• חגי

נוגדנים לבקטריה

האם ניתן בעזרת בדיקה זאת למצור נוגדנים לחיידק MAP
    ואם כן איפה אפשר לבצע בדיקה כזאת?

• אלי

מציאת אי סבילות למזון בשיטה זו

שלום
    האם בדיקה זו יכולה להצביע על אי סבילות למזון ?
    האם היא אמינה ?

• אנונימי

כן

• עמי

נוגדנים בדם

האם ניתן לגלות מה "עורר" יצירת נוגדנים בדמי (שלא היו לי
    בעבר) - אם להיות יותר ספציפי : אני חושד במפרק הירך
    המתכתי (טיטניום או טנטלום) שהושתל בגופי לפני שנים לא
    רבות. היתכן דבר כזה?

• עידו קמינסקי

תשובה

באופן כללי ניתן לעשות שימוש בבדיקות סרולוגיות על מנת לבחון האם קיימים נוגדנים בדם כנגד חלבון מסויים בו חושדים. עם זאת, נוגדנים מכוונים תמיד כנגד חלבונים ןעל כן לא יתכן כי ימצאו נוגדנים עבור רכיבים שאינם ביולוגיים כגון מתכות.
    בעוד ששתלים עלולים לעורר תגובה חיסונית, החומרים בהם משתמשים כיום עוברים בדיקות מקיפות ועליהם להיות ביו-קומפטביליים (כלומר, הגוף אינו מגיב אליהם באופן שלילי). בכל אופן, גם במקרה תיאורטי של תגובה חיסונית הנובעת משתל מתכת, לא יווצרו נוגדנים נגד החומר אשר הושתל.