לא פשוט לחיות בעולם המודרני. הכלכלה תמיד בגירעון, המחירים בשמיים, פיצוץ האוכלוסין העולמי מתגבר, מלחמות, חולי, התחממות גלובלית, זיהום אוויר, זיהום אדמה, זיהום מים... וזו רק ההתחלה. נשמע מדכא. נכון? אבל חכו רגע – בכל זאת יש תקווה למין האנושי.

"מה אנחנו יכולים לעשות?" שואלים כיום מרבית האנשים. מה כבר יכול אדם קטן אחד לעשות נגד כל המשברים חובקי העולם האלו? ובכן, הרבה! מה שאספר לכם כאן אולי לא יישמע לכם גדול במיוחד, ולא יספק מענה לכל המשברים שתיארתי, אבל זהו בהחלט צעד משמעותי בדרך הנכונה.

הכל מתחיל בתולעת אדומה קטנה. אבל לפני שנגיע לתולעת בואו נבין במה מדובר בכלל.
 

הופק על ידי TED ED

אחד הגורמים העיקריים לזיהום המים והאדמה שלנו הוא הצטברות של כמויות הפסולת העצומות שאנחנו מייצרים. כולנו בלי יוצא מן הכלל מייצרים פסולת. אנחנו אוספים אותה בשקיות וברגע שאוטו הזבל הירוק מעמיס אותן ונוסע לדרכו אנחנו מרגישים שסיימנו איתה והיא יצאה מחיינו. אבל הפסולת לא נעלמת – היא רק נשלחה הרחק מאיתנו כדי שלא נראה או נריח אותה ונוכל להמשיך בכיף בשגרת חיינו.

 

הפסולת שמגיעה למזבלות נטמנת באדמה או נשרפת – פתרונות בעייתיים מאחר שהם גורמים לזיהום האדמה והאוויר. אז שוב נשאלת השאלה מה אנחנו יכולים לעשות? ובכן, בואו נתחיל מזה שצמצום כמות הפסולת שאנחנו מייצרים הוא בהחלט אחת הדרכים למזער את הנזקים. אמנם לא נפתור כך את הבעיה באופן יסודי, אבל בהחלט נוכל לשלוט כך קצת יותר בנזק הסביבתי שהיא גורמת. חוץ מזה, אם נמצא שימושים יצירתיים בדברים שאנחנו לא צריכים יותר, נוכל לעשות מזה אחלה תחביב. אם איננו יכולים למחזר את הפסולת או להפוך אותה למיצג אמנותי מרהיב לסלון (אני בטוחה שאמא תהיה מאושרת!) ייתכן שהיא פסולת אורגנית.

מהי פסולת אורגנית?
פסולת אורגנית היא פסולת שמקורה באורגניזמים חיים, כלומר צמחים ובעלי חיים. ובמילים אחרות, כל מה שנשאר לנו בצלחת אחרי הארוחה. על פי סקרים, הפסולת האורגנית היא כ-40 אחוז מכלל הפסולת המיוצרת בישראל. נשמע לא מעט. כעת אפשר בהחלט להבין את הצורך העז למחזר אותה ביעילות המרבית.

ומה הקשר לתולעים?
התולעים שמשמשות למִחזור פסולת אורגנית שייכות לזן תולעי אדמה ונקראות גם "תולעים אדומות" (Eisenia fetidaבלטינית). הן ניזונות מהפסולת האורגנית והופכות אותה (באמצעות מערכת העיכול שלהן) לדשן טבעי. התהליך יעיל עד כדי כך שאנחנו יכולים לנצל כך כ-75 אחוז מהפסולת האורגנית ולהפוך אותה לחומרי מצע ומזון עבור התולעים הללו.

מה שעוד יותר מגניב כאן הוא שכל אחד יכול למחזר בבית. אז נכון שאולי לא נשמע כיפי כל כך לגדל תולעים בבית, אבל למעשה זה פשוט מאוד, ואם נעשה את זה כמו שצריך ייתכן שאפילו נהנה! אני אישית חושבת שתולעת יכולה להיות חיית מחמד מיוחדת מאוד.

עשו זאת בעצמכם
בואו נניח לרגע לזרום עם הרעיון ולנסות. בתור התחלה אפשר ליצור בית גידול פשוט ובסיסי שישמש אותנו למִחזור הפסולת האורגנית שאנחנו מייצרים בבית. לשם כך אנחנו צריכים מעט מאוד מרכיבים: כלי גידול – למשל ארגז פלסטיק או גיגית עמוקה, מצע גידול כמו נייר גרוס או פיסות קרטון, ולחות. זהו זה – בית התולעים מוכן. כעת צריך רק להוסיף את הדיירים ולהאכיל אותם בשאריות המזון שאנחנו זורקים. תודו שזה לא נשמע מסובך כלל.

מאחר שארגז תולעים הוא פיסת רהיט לא סימפטית במיוחד, אפשר לאחסן אותו בגינה, במרפסת או אפילו במחסן או במרתף. ככה אף אחד לא יחטוף התקף חרדה בכל פעם שהוא ייכנס לחדר. את תוצרי הפירוק שהתולעים מייצרות אפשר לפזר בעציצים ובגינות. אתם תראו את ההבדל באיכות הגדילה של הצמחים – לא סתם קוראים לצואת התולעים "זהב שחור".

ומעבר לכך, אם התנאים שיצרתם בבית הגידול שלכם טובים מספיק, התולעים יתרבו. כעת תוכלו למכור אותם, ואף להתרחב וליצור "מפעל" של דשן ממוחזר גם עבור השכנים שלכם. כך שגם הכלכלנים שביניכם יראו פה בוודאי ערך מוסף.

ככלל, במִחזור פסולת אורגנית באמצעות תולעים גלום פוטנציאל אדיר. חשבו על זה: אנחנו לוקחים פסולת ושאריות מזון שהתקלקלו ונרקבו, ובמקום לזרוק אותם לפח אנחנו מייצרים מהם דשן שאפשר להשתמש בו בבית ובגינה ואף למכור אותו. את כל זה אנחנו עושים באפס מאמץ, כי את העבודה עצמה מבצעות חיות המחמד החדשות שלנו.

תולעים אדומות כחול-לבן
למי שבאמת מתעניין, התחום תופס תאוצה בשנה האחרונה גם בארצנו הקטנטונת. בחיפוש קצרצר באינטרנט תוכלו למצוא אתרים ישראלים שמתמחים בנושא ומקומות שמהם תוכלו לרכוש את התולעים עצמן.

לא מעט משפחות בארץ ממחזרות את הפסולת הביתית שלהן באמצעות תולעים. רובן חיות ביישובים כפריים או בבתים צמודי קרקע בעיר, פשוט כי קצת פחות נעים לגדל תולעים בדירה בבניין קומות עירוני מאשר בגינה במושב. אולם מאחר שרעיון גאוני כזה פשוט אינו יכול ללכת לאיבוד, והיות שהצורך הוא אבי ההמצאה, אין ספק שגם פתרונות פשוטים למִחזור ביתי שאינו דורש גינה או מחסן מרוחק לא יבוששו לבוא. אז הכינו את עצמכם – התולעים בדרך.

אלכסנדרה אברוטין
מחלקת מדעי החיים
מכון ויצמן למדע



הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

10 תגובות

  • עדי

    משקל התולעת

    שלום,
    ברצוני להתחיל בגידול תולעים אדומות. אני מבין שתולעת אוכלת ביום כמחצית ממשקלה. ברצוני לקבוע כמות מזון יומית שיש לספק לתולעים. בהנתן כמות תולעים חסר לי הנתון של משקל התולעת. תודה עדי

  • תמי צרי

    גידול תולעים אדומות בבית - כיף גדול

    שלום ותודה על המידע והקישור לסרטון המדליק לגמרי של טד!
    חבל שטענת ש"קצת פחות נעים לגדל תולעים בדירה בבניין קומות עירוני מאשר בגינה במושב" - האם את מגדלת תולעים בעצמך? נדמה לי שכל מי שמתנסה בגידול תולעים מגלה שזה כיף גדול, ובמיוחד בעיר! אחרי הכל דווקא ב"מגורים צמודי קרקע" ניתן להשתמש באדמת הגינה במגוון שיטות קומפוסטציה, והתולעים הן הן הפתרון העירוני האידיאלי, משום שאפשר לסגור את כל המעגל בתוך הבית, בלי צורך בגינה. מכיון שהתולעים שמחות מאוד גם עם נייר בתור מצע גידול, אז אפילו לא צריך להביא אדמה - יוצרים את האדמה בבית בתוך קופסה! זה קסם אמיתי!!
    מומלץ מאוד מאוד!
    בעץבעיר אנחנו מגדלות תולעים כבר המון שנים ובהצלחה מרובה, מלמדות ומפיצות תולעים : )

  • איתי

    אמנם המאמר היה מאד מעניין,

    אבל היה חסר בו את השלב הבא - איך אפשר להשיג תולעים אדומות בשביל הקומפוסטר.

  • תמי צרי

    השלב הבא

    שלום איתי, אנחנו מלמדות איך להכין קומפוסט תולעים וגם מוכרות תולעים, מוזמן ליצור קשר עם עץבעיר.

  • אדם

    מצחיק, בדיוק היום הצטרפה אליי תולעת אדומה לקומפוסט שלי

    שלום איתי, אני מכין קומפוסט בארגז עץ ישן ללא תחתית על אדמה בחצר מזה כמה חודשים. הבסיס של הקומפוסט היה... קומפוסט עוד יותר ישן שזנחתי למשך החורף. היום כשהפכתי את הערימה שלי מצאתי לשמחתי תולעת אדומה, שבאה בעצם לעזור לי עם כמויות האוכל. אז אולי לא צריך לקנות? בהצלחה! אדם

  • Yehoshua Lopez

    עדיין יש לך תולעים?

    שלום, לילה טוב. האם עדיין יש לך תולעים? אתה יכול לתת לי אחד?

  • תמי צרי

    תולעים למכירה

    שלום יהושוע, אנחנו בעץבעיר מוכרות תולעים אדומות וגם מספקות הדרכות מעשיות לגידול תולעים בבית בעיר, מוזמן ליצור קשר!

  • אנונימי

    תשובה ליהושוע

    שלום יהושוע
    הכתבה הזו נכתבה לצורך הכרת התחום והנגשת המדע שבו. אנחנו לא מגדלים תולעים בעצמנו
    המשך יום טוב

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאלכס אברוטין

    תשובה לאיתי

    שלום איתי
    כפי שציינתי בפסקה הלפני אחרונה של המאמר, קיימים מספר ספקים בארץ שניתן לרכוש מהם את התולעים. בדרך כלל תוכל למצוא את המספרים שלהם באתרי אינטרנט המתמחים בנושא.
    אני מצרפת לך קישור לדוגמה: http://www.red-worms.net/%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%AA-%D7%9E%D7%92%D7%...

  • תמי צרי

    גם עץבעיר

    שלום אלכס ותודה על הכתבה בנושא כה חשוב וגם מעשי ונגיש. אשמח אם תשקלי לשנות את הניסוח בעניין גידול התולעים בארגז בדירה בעיר. לטעמי הערה שכזו בסוף מאמר שבסך הכול "מרים" להכנת קומפוסט והפסקת בזבוז המשאבים המטורפת סביב פסולת, פוגמת בכל הפוטנציאל של המאמר. א'נשים שאין להם ניסיון עם תולעים ימהרו לוותר על הרעיון למקרא דברייך, וימשיכו להניח ש"אקולוגיה זה לא עניין לעיר". חבל!
    מוזמנת להכיר את פועלינו בעץבעיר וגם להפנות אלינו א'נשים המתעניינים ספציפית בפתרונות מעשיים ונגישים לחיים אקולוגיים בעיר.
    www.citytree.net
    תודה!