לא מפורסם

השמנה הינה אחת התופעות הבעייתיות ביותר בקרב ילדים כיום.  רבות דובר על כך שהטלוויזיה הינה אחד מהגורמים להשמנה בקרב ילדים, אך האם זה נכון? והאם יש הבדל בין בנות לבנים? במאמר שלפנינו עורכת עפרה מהודר סקירת ספרות מקיפה ומנסה לברר מה העלו מחקרים מדעיים בנושא.

"טלוויזיה היא טכנולוגיה לשידור וקליטה של תמונות וצלילים, המבוססת על משדר טלוויזיה המשדר אותות רדיו (RF) הנושאים מידע חזותי וקולי, ועל מקלט טלוויזיה הקולט את האותות, מפענחם ומציגם בפני הצופה" (מתוך ויקיפדיה). בתור אמא לילד, שגם מנסה לפתח קריירה, ואפילו רוצה לנוח מידי פעם, אני מתלבטת. הטלוויזיה היא פתרון מפתה מאוד לבעיית חוסר הזמן. מניסיון אני יודעת, שכשאני נותנת לבן שלי לצפות בשידוריה, אני יכולה לקבל כמה דקות של שקט. ומצד שני, כולם כל הזמן אומרים לי "אבל תיזהרי. טלוויזיה זה מזיק לילד!". ואני לא מבינה: למה? טלוויזיה זה בסך הכול מכשיר חשמלי. מה היא כבר יכולה לעשות לילד שלי??

האם צפייה בטלוויזיה מזיקה לבריאות של ילדים? החלטתי שאני לא מסתפקת בתשובות של אמהות. אני רוצה תשובה רפואית מדעית! כמו שאני עושה תמיד כשאני מחפשת מידע בנושאי רפואה, נכנסתי למקור המוסמך ביותר: אתר הספרייה הרפואית הלאומית של ארה"ב, שם מתפרסמים מחקרים מכתבי עת רפואיים בכל העולם.

המחקר הראשון שעלה בחיפוש אחר המלים television and children היה משנת 2001. זה היה מחקר שבו נעשה מעקב אחרי 570 ילדים. עקבו אחריהם מגיל הגן עד גיל ההתבגרות, במטרה לראות את "התוצאות ארוכות הטווח של צפייה בטלוויזיה". החוקרים ציינו כי הם התלבטו בין שתי גישות תיאורטיות: גישה לפיה מה שקובע את ההשפעה של צפייה בטלוויזיה על הבריאות הוא "הטלוויזיה כמדיום" – כמות הזמן שמבלים לידה, וגישה שנייה לפיה מה שקובע הוא התוכן— איכות התוכניות בהן צופים בטלוויזיה. נמצא שם שילדים שבגיל הגן צפו בתוכניות חינוכיות בטלוויזיה השיגו בהמשך ציונים גבוהים יותר, קראו יותר ספרים, היו הישגיים יותר, יצירתיים יותר ותוקפניים פחות מאלו שצפו פחות. מה?? זה ממש לא מה שאמרו לי! חוץ מזה, הקשר הזה היה חזק יותר בקרב הבנים מאשר בקרב הבנות. וזה גם מוזר, לא? מסקנת החוקרים: הטלוויזיה היא לא מדיום אחיד, והתכנים הנצפים חשובים יותר מכמות זמן הצפייה.

מאחר שאני כותבת בנושאי בריאות, ולא בנושאי חינוך, החלטתי להתמקד באחד החששות הנפוצים המיוחסים לטלוויזיה: החשש שצפייה בטלוויזיה תגרום לבן שלי להשמין. להפוך ל"בטטת כורסא", כמו הילד בתמונה הזאת.

תסתכלו רגע על הילד הזה, שנבחר -- שלא בטובתו -- לדגמן את המושג couch-potato-kid. למה הילד שמן? האם זה באמת בגלל שהוא צופה בטלוויזיה? או אולי כי הוא אוכל זבל ולא זז?


תמונה זו נלקחה מאתר של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC)

כדי להבין את הנקודה הזאת קצת יותר, צמצמתי את החיפוש. הפעם חיפשתי ב- Pubmed: television and children and obesity. לשמחתי, מצאתי שם מחקר משנת 2002, שנראה כמקרב אותי אל ההסבר לחששות. המאמר התפרסם בכתב עת בנושא השמנה. כותרתו: "פעילות גופנית, צפייה בטלוויזיה ומשקל בבני נוער אמריקאים". זה היה סקר על יותר מחמישה עשר אלף צעירים. באופן לא מפתיע, נמצא שם שנערים שעשו יותר פעילות גופנית, סבלו משכיחות נמוכה יותר של עודף משקל. אבל אצל נערות לא נמצא קשר כזה... כמו כן, נמצא שם קשר מדורג בין צפייה בטלוויזיה לבין עודף משקל. השכיחות של עודף משקל בקרב בני נוער שצפו בטלוויזיה 4 שעות ויותר ביום הייתה גבוהה מהשכיחות בקרב מי שצפו בטלוויזיה שעתיים או שלוש ביום. השכיחות של עודף משקל הייתה הכי נמוכה בקרב בני הנוער שצפו בטלוויזיה שעה אחת ביום או פחות. והיה קשר הפוך בין משך הצפייה בטלוויזיה לבין משך הפעילות הגופנית. רגע, אז הבעיה היא עודף צפייה בטלוויזיה או חוסר פעילות גופנית?

זה לא חייב ללכת ביחד, אתם יודעים. הרבה מבוגרים, למשל, צופים בטלוויזיה בעודם רצים על ההליכון במכון כושר, וזה דווקא עוזר להם לרזות. אז זו לא הטלוויזיה עצמה שגורמת להשמנה, נכון? זה עדיין לא היה לי ברור.


Image courtesy of photostock / FreeDigitalPhotos.net

המשכתי לחפש. די מהר מצאתי מחקר שהתפרסם בכתב עת רפואי יוקרתי מאוד- The Lancet בשנת 2004. זה היה מחקר שבו עקבו אחרי אלף ילדים מניו זילנד, מלידתם ועד גיל 26. המטרה: לחפש קשר בין צפייה בטלוויזיה בילדוּת לבין מצב בריאות בבגרוּת. כאן היו תוצאות חד משמעיות: צפייה בטלוויזיה בין הגילאים 5-15 הייתה קשורה עם משקל גבוה יותר, סיבולת לב-ריאה נמוכה יותר, שכיחות גבוהה יותר של עישון ויותר כולסטרול בדם בגיל 26. וואו, נשמע מפחיד, לא? כן. אבל גם כאן התוצאות ההרסניות האלה מיוחסות לצפייה של שעתיים ביום ומעלה. אז בכל זאת, נשאר לי קצת זמן לנוח...

למרות המסקנות החד משמעיות של המחקר מכתב העת היוקרתי, המשיכו לחקור את הנושא. למה? כנראה כי הן לא היו עקביות עם התוצאות של כל המחקרים שנעשו לפניו. כמו שמדענים עושים הרבה פעמים כשיש סתירות בין תוצאות של מחקרים שונים, גם במקרה הזה עשו מטא-אנליזה. במטא-אנליזה ("ניתוח-על"), שמים את כל המחקרים בנושא מסויים, שנעשו עד אותו יום, ב"סל" סטטיסטי אחד, ומנתחים את הנתונים של כל המחקרים ביחד – כאילו נאספו במחקר אחד. כך קובצו הנתונים מ- 52 מדגמים שונים, ונוצר "מדגם-על" של 44,707 (!) ילדים בין גיל 3 ל- 18. מה מצאו? שבין שכיחות הצפייה בטלוויזיה לבין משקל יש קשר, אבל הוא חלש – ילדים שצופים הרבה בטלוויזיה שוקלים בממוצע רק קצת יותר מילדים שצופים בה מעט. אולם בין מידת הפעילות הגופנית הכוללת של אותם ילדים לבין משקלם יש קשר חזק יותר. כלומר: ילדים שעשו פחות פעילות גופנית (בין אם זה בגלל שצפו בטלוויזיה, שיחקו במחשב או הכינו שיעורי בית) שקלו בממוצע הרבה יותר מילדים שעשו הרבה פעילות. מסקנת החוקרים הייתה ברורה: "אמנם יש קשר ברור בין ישיבה ממושכת לבין עודף משקל, אך הטלוויזיה והמחשב מואשמים במגמה זו שלא בצדק". לדבריהם, אין זה סביר לייחס את הקשר בין חוסר פעילות לעודף משקל רק לגורם אחד – כמו מדיה. מחקר נוסף, שנערך בבריטניה ופורסם מספר שנים אחר כך הדגיש שוב: שיעור הצפייה בטלוויזיה הוא לא מדד טוב לחוסר פעילות גופנית. אם רוצים לבדוק השפעה של חוסר פעילות גופנית, יש להתייחס למגוון רחב יותר של פעילויות יושבַניות (שנעשות בישיבה).

ושוב – למרות התוצאות הברורות של המחקרים הקודמים, המשיכו לחקור את הנושא. למה מדענים ממשיכים לחקור נושא שכבר הוסבר במחקרים קודמים ? זו תעלומה בעיניי. לדעתי ראוי לעשות על זה מחקר בנפרד. בכל אופן, גם אחרי המדגם הרחב הזה, המשיכו לחשוד בטלוויזיה כאשמה בבעיות הבריאות של ילדינו. בניסיון נוסף לתפוס את האשם, השתמשו בשיטת מחקר שהוכחה כיעילה יותר בבידוד משתנים: ניסוי. ניסוי בשטח. אם המחקרים הקודמים היו תצפיתיים, ויכלו לגלות רק מתאמים, הפעם ניסו לבודד מה הסיבה ומה התוצאה. איך עשו את זה? לקחו מדגם קטן יותר, של 70 ילדים – אשר כולם סבלו מעודף משקל, וחילקו אותם באופן אקראי לשתי קבוצות: קבוצה אחת בה נעשתה התערבות של החוקרים להפחתת הצפייה בטלוויזיה, וקבוצה שנייה בה לא נעשתה התערבות כזאת (קבוצת ביקורת). במסגרת הניסוי, הצליחו החוקרים להפחית את שעות הצפייה של הילדים בטלוויזיה ובמחשב למחצית. אצל הילדים שצמצמו את השימוש במסכים למחצית, נמצאה ירידה גם במשקל וגם בצריכה הקלורית (של אוכל), אבל – והנה ההפתעה – לא הייתה אצלם עלייה משמעותית בכמות הפעילות הגופנית. זאת אומרת, שכנראה, הילדים האלה באמת צפו פחות בטלוויזיה, אבל זה לא גרם להם לקום מהכיסא. הם פשוט עשו פעילויות אחרות בישיבה. מה שמעניין: הם אכלו פחות. רגע, אז מה זה אומר? זה אומר שבעצם אין בעיה בריאותית בעצם הצפייה בטלוויזיה, אלא באכילה הנלווית אליה. אז אם הבן שלי אוהב לצפות בטלוויזיה, וזו הפעילות היחידה שלו באותו זמן (אצלנו לא אוכלים בסלון), אז זה בסדר, לא? וגם אצל מי שכּן מרשה לאכול בסלון – אם הילד יישב מול המסך וינשנש נניח עלי חסה, ולא – נגיד – חטיף מטוגן כמו בתמונה, אז הצפייה בטלוויזיה לא תשמין אותו. זה מעודד, לא?

במחקר שנערך באוסטרליה, ושהתפרסם שנה אחר כך, ניסו שוב לבודד את המשתנים (צפייה בטלוויזיה, פעילות גופנית ואכילה), והפעם גם לכמת אותם. למדוד את כמות ההשפעה של כל אחד מהם בנפרד על המשקל של הילדים. פה היו תוצאות מפתיעות מאוד: אצל הבנות שהשתתפו במחקר, ככל שצפו בטלוויזיה יותר שעות, הייתה שכיחות גבוהה יותר של עודף משקל. אבל לא אצל הבנים! רגע, מה זה קשור בכלל? הבעיה היא הטלוויזיה או המגדר? אז אם אני אמא לבן, ולא לבת, אני יכולה לתת לו להסתכל בטלוויזיה כמה שהוא רוצה? בלי הגבלה?

אם במחקר ההוא רצו לבדוק את עוצמת הקשר בין צפייה בטלוויזיה לבין משקל (ונמצא חלש) אז במחקר שהתפרסם השנה (2012), רצו לבדוק את כיוון הקשר בין משך הצפייה בטלוויזיה לבין משקל. כלומר: האם עודף משקל הוא התוצאה של צפייה מוגזמת בטלוויזיה, או הגורם שלה? האם יכול להיות שבגלל שהם שמנים, קשה לילדים לזוז, והם נשארים בבית מול הטלוויזיה? שוב נמצא הממצא המוזר הזה: משך הצפייה בטלוויזיה היה קשור למשקל אצל בנים, אבל לא אצל בנות. והכיוון היה כזה: בנים שצפו הרבה בטלוויזיה בשנה מסוימת היו, בשנה שאחריה, שמנים יותר מבנים שצפו מעט. אבל בנים שהיו שמנים בשנה מסוימת, לא בהכרח צפו בטלוויזיה יותר בשנה שלאחריה. ושוב – כל זה היה רלבנטי רק לבנים. אצל הבנות לא היה שום קשר בין צפייה בטלוויזיה לבין משקל. לא כסיבה ולא כתוצאה. מסקנת החוקרים: "המחקר הנוכחי מאשש רק באופן חלקי את ההשערה הנפוצה שצפייה בטלוויזיה גורמת לעלייה במשקל".

ובכן, זהו, רבותיי. אחרי יותר מעשור של מחקר בנושא הקשר בין צפייה בטלוויזיה לבין עלייה במשקל של ילדים ובני נוער, זה מה שאנחנו יכולים להגיד בוודאות: "צפייה בטלוויזיה גורמת להשמנה בילדים" -- זו השערה נפוצה. לא מסקנה נפוצה.

עפרה מהודר, MSc היא בוגרת פסיכולוגיה, ומוסמכת במדעי הרפואה. עוסקת מאז שנת 1994 בנושאים של מחקר ומידע בנושאי בריאות. הועסקה בעבר באוניברסיטה ובקופת חולים. כיום כותבת בנושאי בריאות באתרי אינטרנט שונים, ועורכת האתר "על בריאות והתנהגות- בקלות".

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

13 תגובות

  • האזח דרור

    דוגמה לבעיה במאמר - קפיצה למסקנות.

    "מה שמעניין: הם אכלו פחות. רגע, אז מה זה אומר? זה אומר שבעצם אין בעיה בריאותית בעצם הצפייה בטלוויזיה, אלא באכילה הנלווית אליה."
    בפסקה הזאת יכול הקורא לראות שני דברים
    1. בלבול בין המונח "בעיה בריאותית" לבין המונח "עליה במשקל" .
    2. קפיצה למסקנה, המחקר המקורי מראה שיש קשר בין הרגלי אכילה לבין צפייה בטלוויזיה, אבל הכותבת מנסה לצמצם את הקשר הזה להרגלי חינוך לתזונה בזמן צפייה בטלווזיה ולא יותר ולהתעלם מקשרים אפשריים אחרים.

    כפי שמודגם בפסקה הבאה

    "אז אם הבן שלי אוהב לצפות בטלוויזיה, וזו הפעילות היחידה שלו באותו זמן (אצלנו לא אוכלים בסלון), אז זה בסדר, לא? וגם אצל מי שכּן מרשה לאכול בסלון – אם הילד יישב מול המסך וינשנש נניח עלי חסה, ולא – נגיד – חטיף מטוגן כמו בתמונה, אז הצפייה בטלוויזיה לא תשמין אותו. זה מעודד, לא?"

    לא. זה לא מעודד.
    1. ייתכן לדוגמה שטלוויזיה מעודדת אכילה של מזון משמין ולזה יש השפעה לא רק בזמן הצפייה בטלוויזיה. למעשה היות והמטרה של מפרסמים של משקאות קלים, חטיפים ומזון מהיר היא לעודד ילדים לצרוך יותר ממוצרים אלה, זו השפעה הגיונית מאד שלא נידונה במאמר בכלל.

    2. כמה ילדים אתם מכירים שמנשנשים עלי חסה תוך כדי צפייה בטלוויזיה? האם הגיוני לצפות לכך שבבית שבו יש הורים שמאפשרים לילדים לצפות בטלוויזיה 3 שעות ויותר (בניגוד להמלצות מפורשות של גורמי בריאות מוסמכים) אותם הורים יקפידו הקפדה יתרה על מזון בריאות?

    אולי ההורים עייפים? חסרי מודעות? צופים כבדים בטלוויזיה בעצמם?

  • עפרה מהודר

    אפשר לראות תוכניות בלי פרסומות.

    עד כאן תשובותיי לאזרח דרור.

    אם למישהו אחר יש שאלות אחרות על נקודות אחרות במאמר -- בבקשה.

  • האזרח דרור

    אפשר לנסוע במכונית במהירות 5 קמ"ש

    המסקנה - מכוניות לא גורמות לתאונות דרכים. השאלה היא לא מה אפשר, לעשות, מבחינה תוארטית אלא מה אנשים עושים.

    אם אנשים לא יצפו בפרסומות , ערוצים כמו 2 ו10 לא יחזיקו מעמד. ומפרסמים בטלוויזיה לא מרמים את הלקוחות שלהם, הפרסום עובד, גם אם נוח לנו להגיד "אני לא מתסכל בפרסומות\ אני לא מושפע מהן וכו'".

  • האזרח דרור

    השורה התחתונה

    האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים (American Academy of Pediatrics) ממליצה להמנע מ-"זמן מסך" לפני גיל שנתיים, ולא יותר מ 1-2 שעות ביום של צפייה איכותית לילדים גדולים יותר, ולהמנע ממכשור אלקטרוני בחדרים של ילדים צעירים.

  • עפרה מהודר

    תודה

    קבל פרס על אזרחות טובה.

  • האזרח דרור

    למה את מתחמקת מלעלנות לביקורת?

    המאמר שלך יוצר רושם שיש לבטים רבים ולא ברור מה המצב, בעוד שפעולות רשויות הבריאות במדינות שונות מותירות רושם אחר לגמרי.

    אולי לדוגמה בגלל שהמאמר הזה מתייחס רק להשמנה ולא לבעיות בריאות נוספות. או אולי בגלל שהמאמר מתייחס רק לשאלה מה מנשנשנים בסלון ולא להיבטים חשובים יותר כמו הטמעה של צריכת מזון זבל על ידי פרסום .

  • האזח דרור

    מערכות מורכבות ובריאות.

    אני מסכים איתך שהקשר בין צפייה בטלוייזה, אכילה, השמנה, בריאות ופעילות גופנית הוא חמקמק. הוא קשור לעוד גורמים ולא לגורם יחיד.

    לדוגמה יש קשר בין צפייה בטלוויזיה לבין הבריאות של קהילות. יש קשר בין צפייה בטלוייזיה לבין הצלחה של חברות למכירת מזון מהיר . ובין משחקי מחשב לבין כמות הזמן שבו ילדים משחקים בחוץ. בין תכנון עירוני לבין משחקים בחוץ ובין תכנון עירוני לבריאות של קהילות ולהצלחה של רשתות מזון מהיר.

    כשאת מנסה להגיד "אם הילד יעבור מצפיה של 4 שעות ל-0 שעות הבריאות שלו תשתפר פלאים" זה כמובן לא מדוייק. אם הוא ילך החוצה וישתעמם עם החברים שלו ביישוב פרברי ויתחיל לשתות אלכוהול ולצרוך גזי מזגנים, זה כמובן לא המצב. אם הוא יצא החוצה ויחשף להרבה זיהום אוויר או ידרס זה לא ישפר את הבריאות שלו.

    כשמנסים לשאול "מה יותר חשוב - פעילות גופנית או טלווייזיה" תוך שמתעלמים מהקשרים הרבים שיש בין פעילות גופנית לבין טלוויזיה זה מחטיא משהו חשוב. יש קשרים בין פעילות גופנית למזון מהיר לדוגמה ובין מזון מהיר לבין פרסום בטלוויזיה.

    יש כאן נסיון לצייר יקום שבו אין תרבות. שבו אנחנו כפרטים מחליטים על כל דבר כזה בנפרד. אבל המערכות החברתיות שלנו וטכנולוגיה נמצאות בקשר מורכב שדומה לקשרים בין מינים במערכת אקולוגית. הקיום של טכנולוגיות ומוסדות מסויימים משפיע על "הנישה" הטכנולוגית-מוסדית להתקיים. לדוגמה יש קשר בין צורת התכנון של בניית בתים ושכונות לבין שימוש ברכב פרטי (בישובים פרבריים יותר קשה להתנייע בתחבורה ציבורית אופניים או הליכה ברגל), יש קשר בין שימוש ברכב פרטי לבין מזון מהיר (למסעדות מקומיות אין מספיק לקוחות בפרבר ). מובן שיש קשרים דומים בין הרגלי צפייה בטלוויזיה, הרגלי אכילה, הרגלי משחק ופעילות והרגלי פעילות גופנית.

    אם כל הילדים בשכונה רואים טלוויזיה משעמם יותר בחוץ. אם פחות אנשים נמצאים בחוץ להיות בחוץ יותר מסוכן. אם אתה לא רואה טלוויזיה ולא יודע מה הלך בסדרה הפופלארית אתמול, אז אתה לא מקובל - אלו דוגמאות ספורות לקשרים בין טלוויזיה לבין פעילות גופנית לדוגמה.

    אז מה שאנחנו יודעים מהמחקרים שמובאים כאן, ומהמחקרים שאני התייחסתי אליהם, הוא כזה - בין אם כסיבה ראשונית, כגורם ביניים בתוך "מערכת טכנו-מוסדית" יחד עם תהליכים נוספים (כמו תת פעילות גופנית, עודף צריכה של מזון מהיר, ותכנון עירוני) או כאינדיקטור בלבד, צפייה בטלוויזיה במיוחד במינון שמעל 2 שעות ביום, היא לא מתכון לשיפור הבריאות.

  • האזרח דרור

    כשלא יודעים מה מחפשים, קשה למצוא

    הפוסט מתחיל בהגדרה שמפספת את המהות של טלוויזיה, וממשיך משם עם עוד הגדרה לא מדוייקת -הוא עובר בין השאלה האם צפייה בטלוויזיה מזיקה לבריאות של ילדים? לשאלה - האם הצפייה בטלויזיה משמינה.

    הטלוויזיה היא לא רק צורת שידור מסויימת של תוכן, אלא מוסד חברתי להעברת תכנים. יש טלוויזיה חינוכית, אבל רוב התכנים של הטלוויזיה מיוצרים על ידי טלויוה מסחרית משום שבאופיו המדיום הטלוויזיוני הוא מדיום יקר (יחסית לרדיו, ספרים) וריכוזי (רוב התוכן מיוצר על ידי מעט חברות). טלוויזיה היא כיום "מערכת החינוך" המרכזית שבה תאגידי מזון (מהיר) "מחנכים" את הדור הבא של הצרכנים שלהם. שבה אפשר לחשוף את הצרכנים לעתיד של מוצרי חלב "דיאטטים", של קולה, של המבורגר, פיצה ועוד. פרסומות לגמבה או לגזר לא יהיו שם הרבה. המחיר זול ולכן תקציבי הפרסום דלים.

    כמובן שמדד של השמנה או פעילות גופנית הם לא המדדים היחידים לבריאות. יש גם חשדות לבעיות של קשב וריכוז, סטרס, אלימות ועוד. לכן לבדוק השמנה בלבד זה צר מידי.

    לדוגמה זמן מסך ארוך יותר מגביר את סיכון לתסמונת המטבולית: התסמונת המטבולית היא קבוצה של גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם ולסוכרת סוג 2. על פי מחקר שפורסם ב-2008 נמצא, כי ככל שזמן המסך גבוה יותר, גדל גם הסיכון לתסמונת המטבולית. מתברר כי צפייה של 3 שעות ביום מגבירה פי שניים את הסיכון, וצפייה של 5 שעות ביום מגבירה את הסיכון פי שלושה

    גם המנגנונים שבהם טלוויזיה יכולה לגרור השמנה הם שונים
    - פרסום של מוצרים עתירי סוכר ושומן, ופרסום למזון זבל מהיר בטלוויזיה. (ודרכו דברים כמו הרגלי אכילה)
    - הקניית הרגלי אכילה מול הטלוויזיה בקרב ילדים ומשפחות. (יש משפחות שבהם אוכלים מול הטלוויזיה ארוחות ערב לדוגמה).
    - הקניית הרגלי פעילות בקרב הילדים (כולל פעילות גופנית, הרגלי משחק, קריאה וכו').

    לכן לדוגמה כל מיני מטא-מחקרים הם פחות מעניינים. גם המחקרים שמציעים התערבות הם לא בדיוק מדוייקים. ילד שכל החיים התרגל לצפות בטלוויזיה חסר את הכישורים וההרגלים שיש לילד שהתרגל לחיות עם "דיאטת טלוויזיה".

    ילד שכל החברים שלו רואים טלוויזיה, הוא ילד שיכול לרדת לשחק בגינה, אבל לא יהיה לו שם עם מי לשחק... טלוויזיה היא סוכנת תרבות, ותרבות היא לא דבר שבו בוחרים רק לבד, אלא דבר שבו האמונות והמעשים של אחרים משפיעים גם אלינו גם אם הפסקנו להאמין בדברים האלה. לדוגמה אם אתה מוקף בקהילה שבה אוכל מהיר זה לא בעייתי, וממתקים גם, אז אתה מקבל הזמנות למסיבות יום הולדת במקדונלס.

    לגבי הערה " נשמע מפחיד, לא? כן. אבל גם כאן התוצאות ההרסניות האלה מיוחסות לצפייה של שעתיים ביום ומעלה..." לפי מחקרים עדכניים, ילדים בישראל צופים בממוצע 4 שעות ביום בטלוויזיה (ואולי גם עוד כמה שעות במחשב), אז צפייה של 2 שעות ביום היא מתחת לממוצע.

    אני כנראה לא היחיד שחושב שיש כאן בעיה. במרץ 2011 פרסם אירגון הבריאות העולמי המלצה המעודדת את המדינות החברות לזהות מידע על ההיקף, האופי וההשפעות של שיווק מזון לילדים.

    עוד אפיק השפעה הוא עידוד של שימוש בתחבורה פרטית בטלוויזיה (שוב, מכוניות הן מפרסמות מספר אחת בעולם) ועידוד לשימוש בתרופות שונות (בארצות הברית) גם לזה יש השפעות בריאותיות לא קטנות.

    אני מאמין שבחברות שיש בהן יותר מודעות לבריאות הגוף והנפש. יש גם הבנה שבריאות קשורה לא רק בהחלטות אישיות אלא גם בהקשרים חברתיים וקהילתיים (כמו השאלה מה התזונה של השכנים שלך, איך הם מגיעים לעבודה בבוקר - באופניים או בSUV, מה רמת הסובלנות של החברה לזיהום, איך מעוצבות הערים ?) . בחברה כזו אני מאמין שיש גם פחות צפייה בטלוויזיה. כנורמה חברתית ולא רק כבחירה אישית.

    ריכזתי עוד מידע בדף ויקי "השלכות בריאותיות וחברתיות של טלוויזיה" שאפשר למצוא בחיפוש בגוגל.

  • עפרה מהודר

    ההבדל הקטן...

    תודה, דרור, על התגובה המפטרטת. קראתי גם את הערך באקו-ויקי.
    כמו שאתה רואה, אנחנו נמצאים באתר של מכון ויצמן למדע. משום כך, אני ציטטתי במאמר האורח שהוזמנתי לכתוב רק מאמרים מכתבי-עת רפואיים מדעיים, העומדים בבקרת-עמיתים.
    אף אחד מהמקורות המובאים בתגובה שלך, או בערך אקו ויקי, לא עומד בדרישה הזאת.

  • האזרח דרור

    המאמר הזה עמד בביקורת עמיתים?

    כי את לא מצטטת אלא מפרשנת.

    לדוגמה המחקר הראשון , נקרא "Early childhood television viewing and adolescent behavior: the recontact study." מהתקציר אני הגעתי למסקנות שונות משלך:
    1. החוקרים בדקו השפעות של הרגלי צפיה בגיל צעיר. לא בגיל התבגרות לדוגמה.
    2. החוקרים הגיעו למסקנה שהתכנים בטלוויזיה משפיעים יותר מאשר הצפייה עצמה.

    אין לי גישה למאמר עצמו, ככה שאני לא יודע באיזה גיל הילדים, לאיזה תקופה מדובר ובמה הכוונה בתכנים חינוכיים או תוקפניים.
    בממוצע הילדים של היום רואים יותר טלוויזיה (וגם משחקים יותר במחשב). בממוצע, באופן לא מפתיע, הם גם קוראים הרבה פחות ספרים. אז כנראה ש
    א. הילדים בכל זאת לא צופים בתכנים חינוכיים (כי זה משתלם יותר למכור תוכניות עם אלימות רכה) או ב. המאמר הזה לא מדוייק.

    המחקר השני שאת מתייחסת אליו, מוצא שיש קשר בין צפייה בטלוויזיה, תת פעילות גופנית והשמנה. הוא גם מוצא שיש השפעה גדולה יותר של הצפייה בטלוויזה יחסית לפעילות גופנית על השמנה:

    Increased levels of physical activity are associated with a lower BMI and less TV watching. However, the relationship between TV watching and weight status is more pronounced.

    את כותבת
    " אז הבעיה היא עודף צפייה בטלוויזיה או חוסר פעילות גופנית?"

    אז הצער ההגיוני הבא, היה לבדוק האם קיים קשר בין חברה שבה צופים הרבה בטלוויזיה לבין תת פעילות גופנית. (אני בכוונה כותב חברה כי זו לא רק החלטה של הפרט , אלא נובעת גם מהשאלה מה החברים שלך עושים).

    הנה כמה קשרים אפשריים:
    - כאשר ילדים צופים בטלוויזיה הם לא עושים פעילות גופנית (אין להם מנוי למכון כושר).
    - כאשר ילדים שצופים בטלוויזיה לא נמצאים בחוץ, לא פוגשים ילדים אחרים ולא מפתחים הרגלים של פעילות גופנית, שיווי משקל, קורדינציה והכרות עם משחקי חוץ חברתיים.
    - אם החברים שלך צופים בטלוויזה או במחשב, זה משעמם הרבה יותר להיות בגינה
    - ילדים מקבלים דרך הטלוויזיה חינוך תזונתי מהסוג הגרוע ביותר - פרסומות למזון מהיר ומזון מתוק חטיפי ומתוק. במילים אחרות מזון לא בריא וממכר. יש מקומות שעד גיל בית הספר היסודי כבר יש בעיית השמנה. זה גורר כמה היבטים:
    - הילדים כבר פיתחו עד גיל בית ספר יסודי הרגלי אכילה לחיים. (איפה אוכלים, מה אוכלים)
    - הילדים מתקשים יותר לעסוק בפעילות גופנית
    - הם מתביישים בגוף שלהם
    - גם עם פעילות גופנית, גאנק פוד משפיע בצורה משמעותית יותר (השערה כזו יכולה לקבל חיזוק מהמאמר עצמו)

    לצערי את בחרת להתעלם מכל האפשרויות האלה ולהניח שאין בכלל קשר בין טלוויזיה לבין פעילות גופנית, או שהקשר הוא כמו בחדרי כושר - קשר של חיזוק המגמות של פעילות גופנית.

    שוב, כחברה הקשר הוא הפוך - בחברה שלנו יש יותר צפייה בטלויזה כפתרון לשעות הפנאי ובמקביל יש גם עלייה במשקל (עם מגמות מעורבו של פעילות גופנית בכל מיני הקשרים - פחות פעילות גופנית בעבודה ויותר פעילות מחוץ לעבודה , עם פחות תחבורה פעילה וגם זה בקרב אוכלוסית שונות). מבחינה קלורית זה לא נשמע משכנע. פעילות גופנית של שעה -שעתיים יכולה ללהרס בקלות עם "נשנוש" ליד הטלוויזייה. יש גם את החוקרים שטוענים שפעילות גופנית לבדה מהווה כיום תרוץ לאכילה וכי אם יש קשר בין פעילות גופנית להשמנה הוא חמקמק יותר.

    אני בספק אם הפתרון לשיפור הפעילות הגופנית הוא הגדלת משך הצפייה בטלוויזיה.

    נמשיך למחקר השלישי. הוא מגיע למסקנה חד משמעית. נכון? את "מרגיעה" את הקוראים שזה רק לשעתיים ביום ומעלה. ומתעלמת מזה שבקרב רוב הבתים בישראל הצפייה היא 4 שעות ומעלה. בממוצע. כל יום. שבת, ראשון, שני, שלישי, רביעי, חמישי, שישי. 4 שעות ביום.

    אני עוצר כאן, היות ולא התייחסת בכלל להרבה דברים שכתבתי כבר קודם. המאמר מאקו ויקי באמת לא מתייחס ישירות למאמרים אקדמים, הוא רק מתייחס למאמרים אקדמים שכבתו עליהם בעיתון (ושאת יכולה להגיע אליהם בחיפוש קצר בגוגל).

  • עפרה מהודר

    תגובתי למטה.

    השתרשרה למקום אחר כנראה.
    אני בכל אופן סיימתי להגיב על טענותיך.

    אם למישהו יש שאלות / טענות אחרות -- בבקשה.

  • גלעד

    האמת החמקמקה

    מאמר מעניין שמדגים עד כמה קשה לענות אפילו על השאלות התמימות ביותר למראה, ועד כמה קל לקפוץ למסקנות פזיזות ושגויות.
    חומר למחשבה, רלוונטי לכל אותן פעמים בהן מישהו טוען כי הוא "יודע משהו בודאות" בתחומים שקשורים להתנהגות אנושית, ושאר מערכות מורכבות.

  • עפרה מהודר, MSc

    אכן.

    שום דבר איננו מובן מאליו. פשוט שום דבר.