מה גורם לצמרמורת

22 באוקטובר, 2015
5 min

השאלה המקורית: רציתי לדעת למה יש לי צמרמורת כשאני שומע או רואה שני דברים שמתחככים זה בזה, כמו מתכות או ציפורן ואבן וכדומה? האם זה תופעה שמקורה במוחשי


שי שלום, ותודה על השאלה המעניינת.

רבים מאיתנו חשים צמרמורת בתגובה לקור, אירועים מרגשים ואפילו צלילים מסוימים. מדוע אנו חשים את זה? האם יש הבדל בין צמרמורות שנובעות מגירויים שונים?

מהי צמרמורת?
צמרמורת היא תופעה פיזיולוגית שכוללת רעד בלתי רצוני והזדקרות של השערות (תופעה שמוכרת גם כ"עור ברווז"). היא מתרחשת אצל בעלי חיים בעלי דם חם, למשל יונקים. התופעה יכולה לנבוע מקור, פחד, תגובה לצלילים מסוימים או גירויים רגשיים חזקים.

כאשר ההיפותלמוס, האזור במוח שתפקידו לווסת רבים מהתפקודים החיוניים שלנו, חש שטמפרטורת הגוף יורדת, הוא גורם לרעידות שרירים קצביות שמייצרות חום וזה בדיוק הרעד שמלווה את הצמרמורת. המנגנון אינו מפותח אצל תינוקות ופעוטות, לכן הם חשופים יותר ממבוגרים לירידת טמפרטורת הגוף ולהיפותרמיה.

בנוסף לרעד, בשעת צמרמורת מפעילה מערכת העצבים הסימפתטית, שמכינה את הגוף למצב סכנה ("הילחם או ברח"), רפלקס של כיווץ השרירים שמתוחים בין זקיקי העור לבין השערות שעל העור. זה מה שגורם להזדקרות השערות ול"עור הברווז". גם לתופעה הזאת יש אפקט דומה: הזדקרות השערות יוצרת שכבה מבודדת של אוויר שמונעת איבוד חום. מטרה נוספת שמשרת הרפלקס הזה היא להרתיע גורמים מאיימים: השערות הסומרות יוצרות אשליה שבעל החיים המאוים גדול יותר מכפי שהוא באמת.


עור ברווז| צילום: Shutterstock (ההעתקה אסורה)

צמרמורת ועור ברווז מופיעים לעתים בתגובה לגירויים רגשיים חזקים כמו מוזיקה שנוגעת ללב או זיכרון כלשהו. במקרים האלה הצמרמורת קלה יותר, קצרה יותר וגם נעימה, בניגוד לצמרמורת החולנית.

צלילים מסוימים, כמו חריקת דלת, חריקה של ציפורן או גיר על לוח יכולים גם הם לגרום לצמרמורת. לפי הסברה, הצלילים הצורמים האלה דומים לצלילים שבישרו בעבר על סכנה טבעית ולכן מובנית בנו באופן אבולוציוני תגובה פיזית אליהם והם מפעילים בנו את מערכת העצבים הסימפתטית בדומה לגירויים מפחידים אחרים.

צמרמורת בהיעדר גירויים חיצוניים
יש עדויות נדירות על אנשים שמסוגלים ליצור בכוונה תחילה עור ברווז בלי כל צורך בגירוי חיצוני. גם תרופות שמשפיעות על טמפרטורת הגוף ועל זרימת הדם יכולות לגרום לאותה תופעה – "עור ברווז" הוא למשל אחת מתופעות הלוואי הנפוצות של יוהימבין, תרופה שמשמשת לטיפול באין אונות, וגם של תהליך הגמילה מסמים אופיאטיים כמו הרואין ("קריז"). גם מצבים פתולוגיים כמו אפילפסיה, גידולי מוח ופגיעה בחוט השדרה באזור ששולט על פעילות המערכת הסימפתטית, יכולים לגרום לצמרמורות.

בומרנג – בחזרה אליך
מדוע לדעתך תופעת הצמרמורת קיימת רק אצל יצורים בעלי דם חם (יונקים ועופות)?