פרעוש הכלב הוא למעשה פרעוש החתול (למרות שהוא טפיל של חתולים, כלבים ויונקים נוספים).
שמו הלטיני הוא קטנוצפאלידאס פליס (ctenocephalides felis) והוא שייך לסדרה בתוך מחלקת החרקים.
הפרעוש הוא חרק בעל גלגול מלא (ביצה, זחל, גולם ובוגר) ואורך חיו כבוגר נעים לרוב בטווח החודשיים שלושה.
גודלו כמילימטר עד שניים וצבעו חום כהה.
הפרעוש נפוץ בעיקר בחודשים החמים, אך יכול להימצא על הכלב או החתול לאורך כל השנה (בייחוד במדינה חמה כמו שלנו).
הפרעושים ניזונים מדמם של יונקים אך הם מוכרים לנו בעיקר בכלבי משק הבית; נגיעות בפרעושים אינה בריאה ואף מסוכנת לגור ולכלב הבוגר.
כ100 פרעושים מסוגלים למצוץ כ 1 סמ"ק של דם כל יום. לגור קטן השוקל 400 גרם יש כ 25-30 סמ"ק של דם, תעשו את החישוב בעצמכם.
האלרגיה הנפוצה ביותר אצל הכלב היא האלרגיה לעקיצות ולרוק הפרעושים המתבטאת בגרודים, התקרחות ונשיכות עצמיות עד פציעה שיכולה להוביל לדלקות עור קשות. בנוסף נגיעות קשה בפרעושים יכולה להוביל לחוסר בדם (אנמיה) עד מוות!!
פרעושים גם יעקצו אתכם (הרגשה מאוד לא נעימה בייחוד לאלרגיים בינינו), אך הם לא מסוגלים להמשיך את מחזור החיים שלהם כשהם ניזונים מדם אדם.
תמונות נלקחו מויקיפדיה
מחזור החיים של הפרעוש אורכו בממוצע 27 יום והוא מורכב משלב הביצה‑זחל‑גולם‑בוגר.
שלב הבוגר חיי על הכלב באופן קבוע בעוד השלבים הצעירים חיים בסביבה (ביצי הפרעוש לא דביקות ולכן לאחר ההטלה נופלות לרצפה). לכן חשוב מאוד לבצע טיפול משולב בסביבה ועל הכלב. טיפול בכלב בלבד יהרוג את השלב הבוגר ולאחר מספר ימים כאשר השלב הצעיר יותר יתנשל הכלב יהיה נגוע שוב!
95% מאוכלוסיית הפרעושים מצויה בשלבים הצעירים (קרי בסביבה ולא על הכלב)! לכן ניתן להניח שבוודאות שעל כל פרעוש שראיתם על הכלב יש עוד כ 20 אצלכם בבית!!!
הטיפול בסביבה חייב להיות יסודי, יש לשאוב שטיחים וספות, לשטוף את הרצפה באקונומיקה ולנקות מתחת לספות ולארונות (השלב הצעיר של הפרעוש "אוהב" אפלולית ומקומות צרים להתחבא), לאחר מכן מומלץ לרסס את הסביבה בתכשיר נגד פרעושים; לתכשיר המומלץ שאל את הווטרינר שלך.
חשוב לבצע את הטיפול בסביבה ובכלב ביחד; נקבת הפרעוש מסוגלת להטיל כ 30 ביצים ביום לכן טיפול בסביבה ולאחר מספר ימים טיפול בכלב יאפשר לפרעושים להטיל אלפי ביצים ולזהם את הסביבה מחדש.
חשוב לזכור, גלמים של פרעושים מאוד עמידים. אם הבית היה נגוע בפרעושים בעבר, גם אם עברו מספר חודשים ללא בעל חיים יש סיכוי שמספר גלמים שרדו ומייד בהיכנס בעל‑חיים חדש, תוך מספר שניות!!, הביצים יבקעו והשלב הצעיר יזנק על הכלב. [המנגנון מאוד מעניין, הפרעוש הצעיר חש בתנודות של ההליכה ומייד בוקע, כמו בסרט הנוסע השמיני].
אם בע"ח שלכם מתגרד והוא אינו מטופל נגד פרעושים, טפלו בו! גם אם אינכם רואים כל פרעוש. בכלבים רגישים גם פרעוש אחד (שקשה למוצאו) מספיק. דרך נוספת לזיהוי נגיעות בפרעושים היא מציאת הצואה שלהם. חפשו על הכלב, בעיקר באזור הגב מעל הזנב, נקודות שחורות קטנות על העור. אספו אותם וזרקו אותם לתוך כלי עם מים. אם הנקודות השחורות יתמוססו ותגלו דם בכלי הרי שמצאתם צואת פרעושים (דם מעוכל).
לבסוף חשוב לזכור את המשוואה הבאה: פרעושים=תולעים!
זחלי הפרעושים יבלעו ביצי תולעים מצואת כלב נגוע ויגיעו למצב שהם יכולים להדביק את הכלב כאשר הפרעוש הופך לבוגר. כאשר כלב נגוע בפרעושים מלקק את עצמו הוא בולע פרעושים, וכך התולעים מגיעים למערכת העיכול של הכלב.
לכן במידה וכלבכם נגוע חובה לטפל גם נגד תולעים.
מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.