השאלה המקורית: איך עובד מרכך שיער (קונדישינר) על השערות? האם הוא תלוי בצבע העור, בגנים או בגורמים אחרים?
כולנו נתקלנו בוודאי בפרסומות למרככי שיער, שהציגו כוכבי קולנוע ודוגמנים מנופפים בגאווה בשיערם הבוהק. אבל למה לנו להשמש בכלל במרכך שיער? איך הוא עובד? ומה ההבדל בין כל המרככים שמציעים לנו? כדי לענות על השאלות הללו אנחנו צריכים להבין קודם איך מורכב השיער.
מבנה השערה | תרשים: אנה לוצ'יה ואסקז וילה ושותפיה, BMC Biotechnology
שיער הוא סיב חלבון שצומח מתוך זקיק שמובנה בתוך העור שלנו. בפשטות, השערה היא בעלת מבנה גלילי ומורכבת משלוש שכבות עיקריות (מהפנימית ביותר ועד לחיצונית ביותר):
האזור הפנימי ביותר הוא ליבת השערה, שהתאים בו מפוזרים בצורה בלתי-מאורגנת ומרכזו חלול. מסביב לליבה נמצאת קליפת השערה, השכבה האמצעית והעבה ביותר, המורכבת מצברי תאים צמודים שמכילים גם את הפיגמנט מלנין שמעניק לשיער שלנו את צבעו. השכבה החיצונית ביותר היא הקוטיקולה, שמורכבת מכמה שכבות של תאים מתים, קצת בדומה לקשקשי דגים או גג רעפים. זו גם השכבה המעניינת ביותר לענייננו, היות שהיא החיצונית ביותר.
מדוע אנחנו זקוקים למרכך שיער?
שיער נראה טוב כשהקשקשים בשכבת הקוטיקולה צמודים היטב זה לזה, כך שהמבנה שלה נראה שטוח. המבנה השטוח מחזיר את האור באופן מיטבי, כך שהשיער נראה חלק ומבריק.
מה שמאפשר לקשקשים לשמור על מבנה חלק ושטוח הוא חומר בשם חֵלֶב, שמופרש מבלוטות החלב בבסיס השערות. החלב משמן את השערות ומונע מהן להתייבש, אך גם יוצר לכלוך.
שערת אדם במיקרוסקופ אלקטרונים סורק | צילום, בריאן בנדלי; נלקח מהאתר NISE לחינוך מדעי
לחלק החיצוני של השיער יש מטען שלילי מעט, שמושך אליו חלקיקי לכלוך בעלי מטען חיובי. רבים מהחומרים האלה, כגון פיח, הם חומרים דוחי מים (הידרופוביים), ולכן לא יורדים גם במקלחת רגילה. כדי להסיר את הלכלוך צריך להיעזר בשמפו, שמורכב ממולקולות "אמפיפיליות", כלומר כאלה שנמשכות גם למים וגם לשמן. השמפו נקשר היטב לחלב, וכשאנחנו שוטפים אותו במים הוא לוקח איתו את הלכלוך השמנוני, יחד עם החלב שמקיף את השיער. בנוסף, שמפו מכיל לרוב חלקיקים טעונים שלילית, שמסייעים בקשירת החלקיקים החיוביים שבלכלוך.
עכשיו השיער נקי מלכלוך ואנחנו מרגישים מצוין, אך לצערנו הוא גם חופשי מהחלב שהחליק אותו ואפשר לקשקשי הקוטיקולה להישאר שטוחים. יתרה מזאת, כיוון שהחלקיקים החיוביים נעלמו גם הם עם השמפו, המטענים השליליים שנותרו על הקשקשים דוחים זה את זה וגורמים לקשקשים להתרומם ולהתרחק. בגלל זה האור שפוגע בשיערנו נוטה להתפז ולהיבלע. הקשקשים הזקופים גם נתפסים בקשקשים של השערות הסמוכות, ונותנים לשיער מראה נפוח. אגב, נזק דומה לשיער עלול להיגרם גם מחשיפה ממושכת לשמש או מסיבות אחרות.
מה עושה מרכך השיער?
נשארנו עם שיער יבש מאוד ובעל מטען שלילי שפוגם במראהו. כדי להשיב לו את הברק המקורי צריך להשיב לו את מה שאיבד, כמובן. נזדקק לשם כך לחומר שומני במקום זה שאבד ולמטענים חיוביים שיאפשרו לקשקשי הקוטיקולה לשוב למקומם.
כאן בדיוק נכנס לתמונה מרכך השיער. מרככי שיער מכילים מרכיבים רבים, שהעיקריים מביניהם מבחינתנו הם חומרים פעילי שטח טעונים חיובית שנקראים "סרפקטנטים קטיוניים". המולקולות האלו מכילות קבוצות טעונות חיובית שנמשכות חזק למטען השלילי של השיער ועוטפות אותו. חומצות חלשות שנמצאות במרכך מעלות את החומציות של סביבת השיער וכך מחזקות את הקשרים הקיימים בין הקשקשים שעל כל שערה. כך הקשקשים נצמדים מחדש והשיער חוזר למראהו החלק.
רוב מרככי שיער גם מכילים חומר שומני כלשהו שמחליף את החלב שהיה על השיער. לרוב מקובל להוסיף תרכובות המבוססות על צורן, אך חברות שונות משתמשות בהרכבים שומניים אחרים, ולמשל מוסיפות שמן קוקוס. עם זאת, הפעילות הבסיסית של כל המרככים היא זהה.
מה עשוי להשפיע על מראה השיער?
כמו בתכונות רבות אחרות, גם השיער מושפע מאוד מגורמים גנטיים וסביבתיים. לחלקנו יש שיער שומני יותר ולאחרים שומני פחות, בהתאם לכמות בלוטות החלב שבקרקפת ותפקודן. גם צבע השיער משפיע על המראה שלו ועד כמה הלכלוך יבלוט עליו.
מגוון צבעי שיער | צילומים: ג'ג'וטאקיולר, ראמה, ג'סטרו ומאטבק, ויקיפדיה
אורך השיער עשוי להשפיע גם הוא על כמות הלכלוך שנלכד בשיער ועל הנטייה של השיערות להסתבך זו בזו. חוזק שורשי השיערה בעור הקרקפת משפיע על הנטייה של השיער לנשור במצבים מסוימים והדוגמאות עוד רבות. עם זאת, אופי הפעולה של מרככי השיער זהה בבסיסו, והשפעתם על השיער תלויה בעיקר במצב השיער הנוכחי ובתדירות השימוש בהם.
נתנאל גטן
המחלקה לנוירוביולוגיה
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.