לא ברור מה מקורו של שבוע בן 7 ימים.
רוב החוקרים גורסים כי השבוע נקבע ע"י האכדים והידע עבר לבבל הקדומה והוגדר כמחזור הירחי (30 יום) מחולק ב-4.
השבוע בן 7 הימים התגלגל ואומץ ע"י הישראלים ובהמשך ע"י הרומים (שעד אז היה להם שבוע בן 8 ימים שנקבע ע"פ מופע הירח ומטרתו הייתה לסנכרן את יום השוק) ואומץ אח"כ ע"י הכנסייה הנוצרית הצעירה.
הסיבה לקיום השבוע מעט ברורה יותר.
בתקופה הקדומה, מסחר היה חשוב מאוד בעיקר במקומות בהם אנשים היו מפוזרים על שטחים נרחבים. לכן היה חשוב לקבוע במדויק את יום-השוק כדי שכולם יוכלו להתכוון אליו ולהגיע לשם בזמן על מנת לבצע סחר-חליפין.
קביעת השבוע הקלה על התהליך מאוד.
יש חוקרים הגורסים ש-7 הוא המספר הנמוך ביותר (למעט 3) היכול ליצור קונפיגורציה יציבה של משושה (ראה תמונה) ולכן שייכו לו תכונות מיסטיות.
תיאוריה נוספת משייכת את שבעת ימי השבוע לשבעת גרמי השמיים שהיו מוכרים בתקופה הקדומה: שמש, ירח, כוכב חמה, נוגה, מאדים, צדק ושבתאי.
התמונה נלקחה מויקיפדיה
לא כולם השתמשו בשבוע בן 7 ימים:
- המצרים הקדמונים הגדירו שבוע בן 10 ימים.
- הליטאים החזיקו בשבוע בן 9 ימים לפני שאימצו את הנצרות.
- הצרפתים בזמן המהפכה אימצו אף הם שבוע בן 10 ימים. בין השנים 1793 ועד 1806 השנה חולקה ל12 חודשים וכל חודש חולק ל 3 "עשורים" כלומר שבוע בן 10 ימים. צעד זה היה כמובן מאוד לא פופולארי כי כעת היו 9 ימי עבודה על כל יום חופש. בנוסף היום חולק ל-10 שעות, כל שעה הייתה בת 100 דקות וכל דקה הכילה מאה שניות.
- המאיה הגדירו שבוע בן 13 יום או 20 יום (בתלות בלוח בשימוש).
- ברית המועצות השתמשה בשבוע בן 5 ימים בין 1929-30 כאשר אחד מימי השבוע היה חופשי. השבוע הורחב ל6 ימים בשנת 1931 ובשנת 1940 אורך השבוע הסתנכרן עם שאר העולם ל 7 ימים.
מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.