גייזר הוא התפרצות הידרו-תרמית (מים וקיטור) של אנרגיה העצורה במעמקי האדמה.
השם גייזר נגזר מאיסלנדית ופירוש המילה לנבוע או להתפרץ.
גייזר מתפרץ, התמונה לקוחה מויקיפדיה.
תופעה זו מתרחשת באזורים בהם יש מגמה רותחת (סלע מותך) באזורים נרחבים סמוך לפני האדמה (סמוך באופן יחסי- העומק יכול להגיע למספר קילומטרים). דוגמאות לאזורים כאלו ניתן לראות בעיקר באיסלנד אך גם במקומות אחרים כמו פארק ילוסטון (Yellowstone) בארצות הברית.
מפה של מיקום גייזרים בעולם, התמונה לקוחה מויקיפדיה.
כאשר מי גשמים ושלגים מחלחלים באדמה ומגיעים לאזורי המגמה הרותחת הם מתחממים מאוד, הרבה מעבר לטמפרטורת הרתיחה (100 מעלות צלסיוס) בלחץ של גובה פני הים. אך המים לא רותחים כי הם מצויים בלחץ גדול מאוד בין שכבות הסלע. המים מתחממים ומתחממים והלחץ הולך ועולה עד לנקודה בה הלחץ של המים גדול מהלחץ של הסלע והאדמה סביבם. בשלב זה המים "מוצאים" את הנקודה החלשה ביותר ומתפרצים החוצה באפקט מרשים של רעש, חום ומזרקת מים המסוגלת להגיע לגובה של עשרות מטרים ובמקרים מסוימים אפילו לגובה של מאות מטרים.
ברגע שהלחץ השתחרר, הגייזר דועך עד לשלב בו הלחץ של המים שוב גובר על הסביבה ואז הגייזר מתפרץ וחוזר חלילה; ישנם גייזרים באיסלנד המתפרצים בדיוק מרשים כל מספר שעות או אפילו כל מספר דקות (אבל אז הם לרוב פחות מרשימים). ישנם גם גייזרים המתפרצים באופן לא סדיר אפילו רק פעם במספר שנים, דווקא גייזרים אלו ידועים כמרשימים ביותר בעוצמתם.
את אפקט ההתפרצות ניתן להשוות לסיר לחץ או קומקום ישן- המשרוקית מתחילה לשרוק רק כאשר לחץ המים גדול מספיק כדי לשחרר את ה"חסם" או הפייה הצרה במשרוקית.
רוב הגייזרים הם תופעה בת חלוף במונחים גיאולוגים ומשך חייהם לרוב לא נמשך יותר ממספר אלפי שנים. רעידות אדמה הן סיבה שכיחה ל"מותם" של גייזרים. אפילו רעידה חלשה יחסית יכולה לגרום לשינוי בזרימת המים ולהפחתת הלחץ או לחילופין יצירת אזורים "חלשים" חדשים בהם הלחץ יכול להשתחרר.
גייזר התפרצות, התמונה לקוחה מויקיפדיה.
מאת: דר' מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.