נוסח השאלה המלא: מה ההסבר לכך שליקוי הירח האחרון לא חל באמצע החודש הסינודי אלא לאחר פחות מ 14 יום מהמולד האמיתי?
שלום אורן,
האסטרונומים מבחינים בין כמה הגדרות שונות לתקופת הזמן הנקראת "חודש". שתיים מהחשובות בינהן הן החודש הסינודי והחודש הסידרי. החודש הסידרי מתייחס לזמן ההקפה של הירח סביב כדור הארץ ביחס לצופה מרוחק (ביחס לאינסוף) וזהו הזמן בו משלים הירח סיבוב באורביטלה המקיפה את כדה"א. במילים פשוטות יותר, אם נדמיין שכדה"א אינו זז ממקומו ואינו סובב סביב צירו, חודש סידרי יהיה הזמן שלוקח לירח להקיף את כדה"א ולחזור לאותה נקודה מעל כדה"א ממנה התחיל. החודש הסינודי לעומת זאת מתייחס למערכת שמש-כדו"א-ירח. החודש הסינודי מוגדר כתקופת הזמן בין שני מולדים רצופים של הירח. "מולד הירח" או “new moon” זהו הזמן בו הירח נמצא בין השמש לכדה"א ועל הקו המחבר בין השניים (בתמונה דו מימדית, כלומר לא בהכרח באותו מישור). בזמן זה הירח אינו מואר ואינו נראה מכדה"א. כאשר הירח נמצא על המשך הקו המחבר מצדו השני של כדה"א, אז הירח מואר במלואו- ליל ירח מלא “full moon”. כיוון שהירח וכדה"א נעים יחדיו סביב השמש, יש תזוזה של הקו המחבר בין השמש לכדה"א ולכן כדי להגיע שוב לנקודת "המולד" על הירח לבצע קצת יותר מהקפה אחת שלמה סביב כדה"א.
כך מתקבל שבממוצע החודש הסידרי אורך כ 27.3 ימים בעוד החודש הסינודי הוא בממוצע 29.5 ימים. לוח השנה העיברי מבוסס על החודש הסינודי, ומכיוון שחודש בלוח השנה צריך להיות בעל מספר שלם של ימים, מתקבל שחלק מהחודשים הם בעלי 29 ימים וחלק 30 ימים. יש לציין שהירח המלא אינו מתקבל בדיוק באמצע החודש הסינודי ויכול להתקבל הפרש של מספר שעות בין השניים.
שלבי מופע הירח, התמונה לקוחה מויקיפדיה.
ליקוי ירח הוא תופעה בה הירח נכנס לצל שמטיל כדה"א. ליקוי מתקבל רק כאשר השמש, כדה"א והירח נמצאים במישור אחד. מכיוון שיש הבדל של 5 מעלות בין מישור התנועה של הירח סביב כדה"א למישור התנועה של כדה"א סביב השמש, הליקוי הוא אירוע נדיר ולא מתרחש בכל חודש, למרות שבכל חודש נמצא הירח "מאחורי" כדה"א ביחס לשמש. כמו כן הירח צריך להמצא במופע של ירח מלא. ישנם כמה סוגים של ליקויים כמו ליקוי מלא וליקוי חלקי. אנימציה המתארת יפה מצב ליקוי ירח (וגם ליקוי חמה) וכן את תנועת כדה"א והירח ניתן למצא בקישור כאן.
ליקוי הירח האחרון התרחש ביום שבת, עשרה בדצמבר 2011, י"ד בכסליו תשע"ב. כיוון שהחודש העיברי אינו עוקב במדויק אחר החודש הסינודי, כפי שהוסבר קודם, אין לראות בתאריך העיברי את הזמן המדויק שחלף ממופע הירח. באתר נאס"א ניתן למצא טבלאות עם זמנים מדוייקים של מולד הירח ושל ירח מלא.
מכאן עולה כי מרגע מולד הירח ב 25.11.2011 בשעה 06:10 (Universal Time) ועד מופע ירח מלא ב 10.12.2011 בשעה 14:36 חלפו 15.3 ימים. כאן ניתן למצוא נתונים על ליקויי ירח בעבר ובעתיד.
אורכו של החודש הסינודי יכול לנוע בין 29.26 ועד 29.8 ימים (עם ממוצע של 29.53 ימים), הבדלים אלו נובעים בין היתר מהעובדה שהירח נע במסלול אליפטי ולא מעגלי סביב כדה"א. לכן, פרק הזמן שחולף בין מולד הירח למופע ירח מלא (זמן הליקוי) עשוי להשתנות מחודש לחודש. לעיתים פרק זמן זה קצר במעט מחצי חודש סינודי ולעיתים מעט ארוך ממנו (הבדלים של מספר שעות). אך חשוב לזכור שליקוי הירח מתרחש תמיד בזמן של ירח מלא ולא באמצע החודש הסינודי או במרווח זמן קבוע ממולד הירח.
ינון יחזקאל
המחלקה למדעי הסביבה וחקר האנרגיה
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.