מים הם ממס מצוין. מים הזורמים בנהרות לעבר ימים ואוקיינוסים ממיסים בדרכם מינרלים מסלעים ואבנים והמלחים מצטברים בים. במהלך מיליוני שנים, מים מתאדים אך המלח לא ולכן המים נעשים יותר מלוחים. עד מתי? עד שנגיע לשיווי משקל! כאשר המים מכילים את מקסימום המלחים אותם הם יכולים להכיל (כלומר רווים) העודף הנכנס יגרום לשקיעת מלח לקרקעית והתגבשותו. (אפשר לעשות ניסוי פשוט ולהכניס כפיות סוכר לתוך מים חמים תוך ערבוב ולראות מתי הסוכר מפסיק להתמוסס ומתחיל להצטבר על קרקעית הכוס).


ים. התמונה נלקחה מויקיפדיה

בשנים האחרונות גילו סיבה נוספת למליחות והיא "ארובות תת-מימיות" הפולטת מים עשירים במינרלים ממעמקי האדמה.

מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

6 תגובות

  • אברהם הר כסף

    ומדוע האגמים וגם הגדולים אינם

    ומדוע האגמים וגם הגדולים אינם מלוחים?

  • חניאל קורן

    כי בדרך כלל הם לא רק מקבלים

    כי בדרך כלל הם לא רק מקבלים מים אלא גם פולטים הלאה וזה מדלל ושוטף מהם את המלח הלאה אל הים. כמו בכנרת לדגמא.

  • Epelid

    מהי נקודת שווי המשקל?

    מה אחוז המלחים המרבי במים?

  • חניאל קורן

    אם אני לא טועה אז בערך 30%.

    אם אני לא טועה אז בערך 30%. אבל זה תלוי גם בטמפרטורה שלהם. מים חמים יותר יכולים להמיס בתוכם יותר מלחים ולהפך.

  • חניאל קורן

    וזה תלוי גם בסוג המלח. יש

    וזה תלוי גם בסוג המלח. יש מלחים שמתמוססים יותר ויש שפחות.

  • רפי

    מדוע הים מלוח

    הסבר ברור ומספק. אבל היה כדאי להוסיף למה בניגוד לים, האגמים לא מלוחים. הרי גם לשם זורמים נחלים.