בזמן שאנו היינו עסוקים בבחירות בארץ (10.02.09) אירוע לא פחות היסטורי התרחש מעל לראשנו בחלל (אם נדייק, האירוע התרחש מעל לסיביר, 19:00 שעון ישראל).
בפעם הראשונה שני לוויינים התנגשו אחד בשני בחלל בגובה של 780 ק"מ מעל פני הקרקע. בעבר כבר היו מספר התנגשויות בין חלקי לוויינים: ב1996 לוויין ביון צרפתי נפגע משבר של טיל השיגור שלו עצמו וב2005 התנגש חלק מטיל אמריקאי בלוויין סיני לא פעיל; אך מעולם לא ארע מקרה בסדר גודל כזה.
ההתנגשות "ההיסטורית" התרחשה בין לוויין תקשורת אמריקאי פעיל בבעלות פרטית (לוויין של פרויקט התקשורת של חברת אירידיום ששוגר ב 1997 ומשקלו כחצי טון) ובין לוויין רוסי ישן שאינו בשימוש (לוויין תקשורת הקרוי קוסמוס 2251 ששוגר ב 1993 ומשקלו כטונה אחת); על פי הערכה מוקדמת נוצרו כ 600 שברים בגדלים שונים. ניתוח ההתנגשות ע"י חברת AGI מעריך את מהירות ההתנגשות ב 23,000 קמ"ש.
הסיבה כנראה נובעת מחוסר שליטה של הרוסים על הלוויין שלהם (כך לפחות מדווח) או מכיוון שאיבדו תקשורת עם הלוויין או מכיוון שהדלק המשמש לתמרון נגמר. חברת אירידיום מפרסמת שהלוויינים הנותרים שלה בחלל מספיקים לכיסוי תקשורתי מלא ולקוחות החברה לא ירגישו בשום שינוי.
מסתבר שהסיכוי להתנגשות נבדק בסימולציית מחשב מבעוד מועד (תוכנת סוקרטס, SOCRATES- Satellite Orbital Conjunction Reports Assessing Threatening Encounters in Space) אך המודל חזה שהלוויינים יחלפו במרחק 600 מטר זה מזה. מקור הטעות כנראה במידע לא מדויק על מיקום הלוויינים (המיקום מושפע מגורמים רבים ומורכבים כמו כוחות משיכה של כדור הארץ, השמש והירח ומרוח השמש). על פי החברה AGI מרחק של 600 מטר לא נכנס אפילו לעשירייה הראשונה של אותו יום לגופים בסכנת התנגשות; נתון זה רק ממחיש את צפיפות הגופים המקיפים את כדור הארץ ומכונים זבל חלל.
בגובה ההתנגשות מצויים לוויני תקשורת רבים ולוויני חיזוי מזג האוויר, גם תחנת החלל הבינלאומית שוהה בגובה סמוך (400 ק"מ מעל פני הקרקע). הסכנה היא שהשברים שנוצרו בהתנגשות ונעים במהירות של מספר ק"מ בשנייה יפגעו בלוויינים פעילים או בתחנת החלל ויגרמו לנזק נוסף.
באוגוסט 2008 תחנת החלל הבינלאומית נאלצה לבצע תמרון בלתי מתוכנן ולרדת כקילומטר וחצי כדי להימנע מהתנגשות עם שברי לוויין סובייטי שהתפרק (אז זה היה לוויין קוסמוס 2421).
בשבת ה 14.02.09 הוציאה רשות התעופה הפדראלית האמריקאית (FAA) אזהרה לכל הטייסים באמריקאים לשים לב ולהיזהר מפוטנציאל של חדירת שברי לוויינים לאטמוספרת כדור הארץ, דבר שיכול להוביל לפגיע בכלי טיס.
התמונה נלקחה מויקיפדיה
מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.