על פי תופעת דופלר, כאשר גוף הפולט גלים נע לעבר צופה , הצופה ימדוד אורך גל קצר יותר והתדירות גבוהה יותר. אם הגוף מתרחק מן הצופה, הצופה ימדוד אורך גל ארוך יותר ותדירות נמוכה יותר. הסחה לאדום מתארת מצב שבו תדר האור שהצופה מודד הינו נמוך יותר מהתדר שהיה לאור כאשר נפלט על ידי המקור. הסחה לכחול כאשר הצופה מודד תדר גבוה יותר מהתדר שהיה לאור שנפלט מהמקור. השם נובע מכך שבספקטרום של האור הנראה, אדום הינו הצבע בעל התדירות הנמוכה ביותר (אורך גל ארוך ביותר). ואילו כחול (או יותר נכון סגול) הוא הצבע בעל התדירות הגבוהה ביותר בתחום האור הנראה.
ממדידות אסטרונמיות אנו מגלים שהספקטרום שנפלט על ידי גלקסיות מרוחקות מוסט כולו לאדום, באופן כזה שכל שהגלקסיה מרוחקת יותר, כך ההסחה לאדום תהיה גדולה יותר. תופעה אמפירית זו הינה למעשה היסוד להנחה ש היקום התפרץ מנקודת סינגולרית אחת ומשם הוא התחיל להתפשט (זו למעשה תאוריית המפץ הגדול). ישנם גם דוגמאות (מועטות) לתופעת ההסחה לכחול. אחת הדוגמאות הינה גלקסיית אנדרומדה שנעה לעברנו, כלומר לעבר גלקסיית שביל החלב, במהירות של כ-300 ק"מ לשנייה. מכדור הארץ, האור שמדד מוסח לכחול.
תופעת ההסחה לאדום משמשת גם ככלי לאומדן מרחקים באסטרונומיה.
שני מקורות להסחה לאדום. למעלה, תופעת דופלר בה הכוכב נע מאיתנו והלאה (הסחה לאדום) או לעברנו (הסחה לכחול) שני האיורים מטה מראים את תופעת ההסחה לאדום בעקבות התפשטות היקום.
מאת: חיים ברק
המחלקה לפיזיקה של חלקיקים ואסטרופיזיקה
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.