כוכב נויטרונים הוא גוף שמימי דחוס מאוד העשוי ברובו הגדול מנויטרונים (אך לא כל כולו כפי שיכול להשתמע מהשם).
כוכב נויטרונים הוא תוצר של התפוצצות כוכב שבת בסוף חיו (סופרנובה).
כוכבי שבת (השמש לדוגמא היא כוכב שבת) הם גופים שמימיים בעלי כמות חומר אדירה וכוחות משיכה חזקים מאוד; הגורם המונע מהם קריסה כבידתית לתוך עצמם הוא ההיתוך הגרעיני המתרחש בתוכם. כאשר כוכב שבת מזדקן, מגיע שלב בו ההיתוך הגרעיני בתוכו נפסק ומתחילה קריסה כבידתית. תוך כדי התהליך הכוכב קורס לתוך עצמו וליבתו נדחסת ומתחממת עד שנוצר פיצוץ עז המעיף את השכבות החיצוניות של הכוכב בעוד שמרכזו נדחס אף יותר.
אם מסת כוכב השבת הייתה מלכתחילה קטנה מ 1.44 פעמים מסת השמש שלנו (גבול צ'נדראסקאר) הוא יהפוך לננס לבן. אם מסת כוכב השבת הייתה מלכתחילה בין 1.44 ל 3 פעמים מסת השמש שלנו הוא יהפוך לכוכב נויטרונים. אם מסת כוכב השבת הייתה מלכתחילה גדולה פי 3 ומעלה ממסת השמש שלנו הוא ימשיך לקרוס ויהפוך לחור שחור.
המבנה המדויק של כוכב נויטרונים לא ידוע, אך כפי שכבר צוין למעלה הוא מורכב ברובו מנויטרונים ובשכבות החיצוניות שלו ישנם גם פרוטונים ואלקטרונים. הסיבוב המהיר של הכוכב (בגלל גודלו הקטן יחד עם שימור התנע הזוויתי) יוצר תנועה של הפרוטונים והאלקטרונים. תנועת המטענים יוצרת שדות מגנטיים אדירים.
תמונות נלקחו מויקיפדיה
מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.