לא מפורסם

מערכת הקירור של הטרמיטים. איור מתוך לוח השנה "חיות מופלאות", מכון דוידסון תשפ"ג | איור: עידן ברזילי
מערכת הקירור של הטרמיטים. איור מתוך לוח השנה "חיות מופלאות", מכון דוידסון תשפ"ג | איור: עידן ברזילי

למה לטווס יש זנב כל כך גדול ומפואר? מדוע ציפורים אחרות מצייצות בקול כשהן בורחות מעוף טורף? ומדוע אנטילופות מנתרות לגובה במקום לברוח כשאריה מאיים עליהן? הזואולוג הישראלי אמוץ זהבי הציע את ההסבר להתנהגויות אלה, ורבות אחרות, בדמות "עקרון ההכבדה", הקובע כי בעלי חיים מפגינים כך את כוחם ומעבירים באמצעותו מסר במצבי עימות או חיזור.

זהבי נולד ב-14 באוגוסט 1928 בפתח תקווה, ומגיל צעיר היה חובב טבע נלהב, ובהמשך חוקר טבע מקצועי. בשנות ה-50 יזם את הקמת שמורת הטבע הראשונה בישראל, ובעקבות זאת היה ממייסדי החברה להגנת הטבע ועמד בראשה שנים רבות. הוא היה פרופסור באוניברסיטת תל אביב, והוביל להקמת גופי מחקר בנושאי שמירת טבע. בשנות ה-70 החל לחקור את התנהגותן של ציפורי הזנבנים בערבה, מחקר שהוביל לפיתוח עקרון ההכבדה. זהבי זכה בפרסים ואותות הוקרה רבים על מחקריו ועל מפעלו למען שמירת הטבע, בהם פרס ישראל בשנת 2008. הוא הלך לעולמו בשנת 2017, בגיל 89.

שני רמזים עיקריים באיור בלוח השנה מובילים לעבודתו של זהבי. הטווס המסתתר מאחורי תל הטרמיטים, שזנבו הוא הדוגמה הבולטת והמוכרת ביותר לעקרון ההכבדה, והאירוס הפורח לידו, סמלה של החברה להגנת הטבע שזהבי היה ממקימיה. 

לא מכביד עליו. אמוץ זהבי בערבה עם ציפור זנבן, מושא מחקרו וההשראה לפיתוח עקרון ההכבדה | צילום: NaamaZE, ויקיפדיה
לא מכביד עליו. אמוץ זהבי בערבה עם ציפור זנבן, מושא מחקרו וההשראה לפיתוח עקרון ההכבדה | צילום: NaamaZE, ויקיפדיה
 

0 תגובות