37 שנים חלפו מאז "תינוקת המבחנה" הראשונה, ומאז נולדו כחמישה מיליון ילדים בכל רחבי העולם בהפריה חוץ-גופית. צפו בסרטון שמסביר איך בדיוק זה נעשה
בשנת 1978 נולדה התינוקת הראשונה בעולם שנוצרה בתנאי מעבדה, בהפריה חוץ-גופית. בעשורים האחרונים גובר והולך הביקוש להפריות חוץ-גופיות, בשל עלייה בקשיים של זוגות להרות באופן טבעי ובביקוש להליך מצד זוגות חד-מיניים והורים יחידניים. עד כה נולדו ברחבי העולם כחמישה מיליוני ילדים בהפריה חוץ-גופית.
איך זה עובד? כמו הרבה שיטות רפואיות, גם זאת מבוססת על חיקוי של התהליך הטבעי, במקרה הזה תהליך הרבייה המינית של בני האדם. לכן, כדי להבין את התהליך הרפואי, עלינו להבין קודם איך תהליך ההפריה הטבעי, או בקיצור "איך באים תינוקות לעולם".
כמו תמיד, הכול מתחיל בראש. כשבועיים לפני חלון הזמן של ההפריה מופרש מבלוטת יותרת המוח הורמון שנקרא FSH ומאפשר הבשלה של זקיקים בשחלה, כלומר כיסונים מלאים בנוזל ששומרים את הביצית. הזקיקים מפרישים הורמון בשם אסטרוגן שמכין את הרחם לקליטת העובר. כל אחד מהם מכיל ביצית אחת בלבד ובדרך כלל רק אחד יבשיל לגמרי בכל מחזור חודשי.
הפריה חוץ גופית | תרשים: Shutterstock (ההעתקה אסורה)
הזקיק שיבשיל יגדל וימשיך להפריש את האסטרוגן, שיורה בתורו לבלוטת יותרת המח להתחיל את תהליך הביוץ, שבו הזקיק פוקע ומשחרר את הביצית מהשחלה. הביצית תצא למסע אל החצוצרה ומשם יתחיל מירוץ נגד הזמן: יהיו לה 24 שעות שבהן תוכל לעבור הפריה אם תיתקל בתא זרע גברי. אחרת היא לא תשרוד והתהליך כולו יתחיל מחדש.
אם התרחשה ההפריה, הביצית תתחיל להתפתח לעובר ותמשיך את מסעה אל הרחם, שם היא תישתל בדופן הפנימית של הרחם. ברגע שזה יקרה התאים שבדופן, שבהמשך יתפתחו לשליה, יפרישו הורמון נוסף שמדווח לזקיקים שבשחלה שהחל היריון וכך הם ניצלים. אלמלא ההיריון הזקיקים היו מתפוררים בשלב הזה. הזקיקים חייבים לשרוד כיוון שהם משחררים הורמון נוסף, שנקרא פרוגסטרון, שיתחזק את ההיריון במשך 7-6 השבועות הראשונים שלו. לאחר מכן תעבור האחריות על התפתחות העובר לשליה.
הפריה חוץ גופית | סרטון: TedEd
חיקוי בתנאי מעבדה
כעת אנו יכולים להבין איך מחקים את התהליך כדי ליצור היריון בתנאי מעבדה.אם רוצים להצליח חייבים לעקוב בדייקנות אחרי כל השלבים.
היעד הראשון הוא לשאוב מהאישה מספר ביציות כדי לבצע כמה ניסיונות הפריה. כדי להגדיל את מספר הביציות מתחילים מ"משחק" עם ההורמונים שבו נותנים למטופלת רמות גבוהות של FSH כדי להתניע את התהליך.הטיפול מגרה את השחלות לייצר יותר זקיקים ושוב מתחיל מרוץ נגד הזמן: ממש לפני הביוץ מוציאים את הביציות מהשחלה בעזרת מחט.
במעבדה מבודדים את הביציות בצלחת פטרי. מכאן פתוחות בפניהן שתי דרכים להפריה.בראשונה מדגירים את הביצית עם אלפי זרעים של הגבר, כך שתוך כמה שעות בצלחת אמור להתרחש הפריה טבעית. אפשרות שנייה היא להזריק במחט זרע בודד לתוך הביצית. הבעיה בשיטה הזאת היא שאי אפשר לוודא שאיכות הזרע שבחרנו טובה מספיק.
אחרי ההפריה עורכים לעוברים בדיקות להתאמה גנטית ומקפיאים את חלקם לניסיונות נוספים. את השאר מחזירים לרחם של האם, בדרך כלל שלושה ימים אחרי ההפריה בצלחת, בשלב שבו העובר כולל שמונה תאים בלבד. במקרים אחרים מחכים חמישה ימים, כך שכשהעובר מגיע לרחם כבר יש לו כבר מאות תאים.
בשלב הזה יש גם אפשרות לאתר מומים גנטיים: עוד לפני שמחזירים את הביצית המופרית לרחם לוקחים תא אחד מהביציות שהופרו ובודקים אם יש בו מחלות גנטיות מסוימות. כך אפשר להחזיר לרחם רק עוברים תקינים.
ייתכנו מקרים שבהם איכות הביצית של האם ירודה בגלל גיל או חשיפה לכימיקלים, או שהשחלות שלה הוסרו בגלל סרטן, ואז אפשר להשתמש בתרומת ביצית. במקרים אחרים, כשהרחם אינו מסוגל לשאת היריון או שאין לאישה רחם בגלל פגם זה או אחר, ניתן להיעזר באם פונדקאית שתישא את ההיריון.
לפי נתוני המרכז הרפואי שיבא בתל השומר, בישראל נולדים מדי שנה יותר מ-3,000 ילדים בהפריה חוץ-גופית, כלומר יותר משני אחוזים מכל הילדים שנולדים מדי שנה. עם זאת, אין נתונים ברורים על סיכויי ההצלחה של הטיפול בישראל וגם אין מחקרים שמצביעים באופן חד-משמעי על סכנות שצפויות לבריאות האישה אחרי שעברה טיפולי פוריות.
חגית ניסן משה
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.