טנכולוגיית ה-FACS, הקרויה גם ציטומטרת זרימה (flow cytometry), היא שיטה מתוחכמת לאסוף הרבה מידע על תאים בודדים באוכלוסיות גדולות והטרוגניות של תאים
אחת הדרכים היותר אלגנטיות למיון אוכלוסית תאים לפי מאפייני גודל, גרגור ופלורסנציה היא ה-FACS. פירוש השם הוא מיון תאים על ידי פלורסנציה (Fluorescence Activated Cell Sorting), וזאת למרות שחלק מהאפיונים נעשים על ידי פיזור אור רגיל - ושאינו פלורוסנטי.
בשיטה זו לוקחים התאים ומזריקים אותה לתוך זרם דק של נוזל. התא עובר מול מספר מקורות אור ולייזרים, ופיזור האור נמדד ונשמר. בסוף המדידה ניתן לעשות פילוחים שונים של המידע העצום שהצטבר - מדידות של כ-100,000 תאים בשניה.
הסרטון מסביר על שיטת ה-FACS ויישומיה במדע:
שני מאפיינים בסיסיים שנמדדים ב-FACS הם הגודל של התאים, על ידי פיזור אור קדמי, וגרגור - מאפיין למורכבות התא, על ידי פיזור אור צידי. מעבר לכך ניתן לסמן את אוכלוסיות התאים השונות בעזרת חומרים פלורסנטיים או נוגדנים צבועים בחומרים אלו, ומכאן להסיק על אוכלוסיות ספציפיות. המידע שמתקבל הוא אדיר.
עבור כל תא באוכלוסיה שיכולה למנות מליוני תאים, ניתן לדעת מה הגודל, גרגור, ופלורסנציה באורכי גל שנים, ולעשות הצלבות מידע ופילוחים שונים עבור כל אחד מאורכי הגל שנבדקו. לא רק תאים ניתנים לאפיון אלא גם חלקיקים גדולים כמו כרומוזומים, שביבים מיוחדים ועוד. כך ניתן להשתמש בשיטה בשביל לנתח גם אוכלוסיות דוממות של חלקיקים.
ישנם מכשירי FACS מתוחכמים עוד יותר, אשר מלבד אפיון התאים מסוגלים גם למיין אותם למבחנות נפרדות. הם עובדים על עקרון דומה לזה שתואר בסרטון, רק שמתווסף שלב נוסף של יצירת הטיפה המכילה את התא, טעינתה במטען מסויים והסטתה לכיוון המבחנה המיועדת. כאשר מעוניינים לאפיין 2 תתי אוכלוסיות שונות, לאחר הגדרתן, המכשיר טוען אחת במטען חיובי והשניה בשלילי, כאשר הן עוברות במכשיר, ובעזרת קבל מיוחד הן מנותבות כל אחת למבחנה הייעודית לה. במכשירים מסויימים ניתן למיין 4 תתי אוכלוסיות ויותר בעזרת שיטה זו.