אחת התופעות האקלימיות המסקרנות הן מדבריות הנוצרות בסמוך לקו החוף. כיוון שמרבית הלחות באוויר מגיעה מהימים והאוקינוסים, הימצאותם של מדבריות על קו החוף לא נראית בתחילה טריויאלית. אכן, היווצרות מדבריות חוף היא מורכבת יחסית ומצריכה תנאים מיוחדים בים, ביבשה ובאטמוספירה.
מדבריות חוף נמצאות בדר"כ בשוליים המערביים של יבשות סביב קוי הרוחב של חוג הסרטן או הגדי, באזורים בהם קיימים זרמים קרים במימי האוקיינוסים המקבילים לחוף. הטמפרטורה הנמוכה של המים מקררת את האויר שבשכבת המגע בין הים לאטמוספירה ובשל כך יורדת יכולתו לשאת לחות (נקודת הרוייה של אויר קר נמוכה משל אויר חם). בנוסף, כיוון שהאויר בשכבת המגע קר יחסית לאויר שמעליו, הוא אינו מסוגל להתרומם כלפי מעלה. לפיכך, אין האויר מסוגל לספוג לחות רבה מהים ולהתרומם ליצירת עננים בגובה (שלאחר מכן יורידו גשמים). שכבת האויר הקר נקראת גם שכבת היפוך או שכבת אינוורסיה, כיוון שהיא הפוכה למצב הנפוץ שבו (בחלקים הנמוכים של האטמוספירה) ככל שהאויר קרוב יותר לפני השטח הוא חם יותר. מאפיין נוסף של מדבריות חוף הם ערפילים שנוצרים מהלחות המעטה שמסוגל האויר לספוג. כאמור האויר הלח יחסית שבשכבת המגע קר מהאויר שמעליו ולכן נשאר צמוד לקרקע ויוצר לעיתים ערפילים. מרבית המים שמאפשרים קיום צמחייה במדבריות אלו מקורו בערפילים.
היוצרות שכבת אינברסיה. נלקח מוויקיפדיה.
למדבריות חוף תנאים יחודיים נוספים המאפשרים את קיומם. אנו נרחיב על שתי מדבריות: מדבר אטקמה שבדרום אמריקה, ומדבר נמיב שבדרומה של אפריקה.
מפת מדבריות העולם. מדבריות אטקמה ונמיב מסומנות בורוד.
המפה מאתר U.S.Geological Survey .
מדבר אטקמה הוא המדבר הצחיח ביותר בעולם כאשר גשם הניתן למדידה (1 מ"מ או יותר) יורד בו אחת ל-5 עד 20 שנים. שלושה גורמים אחראים ליצירתו של מדבר זה: 1) זרם המים הקרים שבאוקינוס השקט (זרם המובלדט). 2) חסימת הרוחות הלחות המגיעות מאגן האמזונס ע"י רכס הרי האנדים – יצירת צל גשם. 3) מערכות לחץ גבוה בדרום האוקינוס השקט המביאות אויר יבש לכיוון החוף. ערפילים הם מקור המים היחידי הזמין במדבר אטקמה, וצמחיה מתקיימת רק באזורים החשופים לערפילים.
תצלום לויין של מדבר אטקמה. התמונה צולמה ע"י סוכנות החלל האמריקנית.
מדבר נמיב משתרע לאורך חופן האטלנטי של דרום אנגולה, נמיביה וצפון דרום-אפריקה, והוא נחשב למדבר הקדום ביותר על פני כדוה"א. היווצרותו נגרמת משילובם של שני גורמים עיקריים: 1) זרם בנגולה (Benguela current), זרם מים קרים באוקינוס האטלנטי הזורם במקביל לחופה של נמיביה. 2) הגעת אויר יבש מכיוון קו המשווה (תהליך גלובלי הגורם ליצירתם של מדבריות סוב-טרופים רבים). בנוסף, רוחות לחות יותר המגיעות מהאוקינוס ההודי (שממזרח למדבר נמיב), נתקלות בהרי דרייקנסברג קודם להגעתן למדבר נמיב. כך נוצר צל גשם שגורם לאויר המגיע ממזרח להיות יבש עם הגעתו לאזור הנמיב. ממוצע המשקעים הרב שנתי במדבר נמיב נמוך מ-10 מ"מ. מעט הצמחים ובעלי החיים המצויים בו, מתקיימים תודות ללחות בערפילי הבוקר. במדבר נמיב קיימות הדיונות הגדולות בעולם, המגיעות לגבהים שמעל 300 מ'. הן נוצרות בשל הרוחות העזות הנושבות מכיוון הים.
מדבר נמיב. התמונה צולמה ע"י סוכנות החלל האמריקנית.
מאת: ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.