שלום איתן ותודה רבה על השאלה הפותחת אשנב להיסטוריה מרתקת,



תמונה באדיבות ויקיפדיה

המוט אותו אתה מזכיר קרוי "מוט הספרים" (barber pole) והוא "תזכורת" לעבר הלא רחוק יחסית (מתחילת המאה 7 באירופה ועד לימי הביניים) בו הספרים היו בעלי תפקיד כפול; הם היו מקצרים את שיער לקוחותיהם וגם... עסקו ברפואה!!! (או לפחות כמוציאים לפועל את הוראות הרופא).
זאת גם הסיבה, דרך אגב, מדוע ספרים כמו רופאים לובשים חלוק לבן.

מכיוון שהספרים היו מצוידים בתער חד וידעו לעשות בו שימוש מדויק בזמן תספורת הם גם "זכו" (או יותר נכון לקחו לעצמם) את התפקיד של מקיזי הדם, חותכי הרקמות ועוד תפקידים דומים שבהחלט היו גורמים לאדם המודרני להחוויר (בייחוד אם הוא היה נכנס למספרה הקרובה ורואה את "מעצה השיער" האהוב שלו כורת רגל לפציינט כלשהוא).

בזמנים עברו מחלות רבות נזקפו "לזכות" דם רע או עודף דם והתרופה לכך הייתה הקזת דם.
את התפקיד הנ"ל לקחו על עצמם הספרים.
כפי שניתן לראות בתמונה למטה – אחד הלקוחות של הספר/רופא היה יושב על הכסא ואוחז בחוזקה במוט לבן אשר בתחתיתו קערה. האחיזה החזקה במוט הייתה מבליטה את הורידים ביד ומקלה על הספר במלאכתו...
הספר היה חותך את הוריד בזרוע והדם היה זורם בקילוחים לאורך הזרוע ויורד על פני המוט לתוך הקערה המונח על הרצפה.

יש עדויות לכך שחלק מהמוטות נצבעו אדום מלכתחילה כדי להקהות את תחושת החולשה של אנשים כשהם רואים את הדם של עצמם זורם החוצה.
הסבר אחר לפסים האדומים מסביב למוט הלבן הוא בנוהג של הספרים לעשות שימוש חוזר בתחבושות אותם שמו על הפצע לאחר גמר הקזת הדם. בזמנים אלו כמובן שלא ידעו דבר על היגיינה ותחבושות משומשות מלאות בדם נתלו על המוט מחוץ למרפאה כדי להתייבש לפני שימוש חוזר. התחבושות נטו להסתובב סביב המוט בגלל הרוח ומכאן התבנית הספיראלית האדומה סביב המוט הלבן.

אם כך מהיכן מגיע הפס הכחול המפותל?
עד אמצע המאה ה 18 גם רופאים מנתחים וגם ספרים השתמשו במוט האדום-לבן כסימן היכר מחוץ לחנותם מה שהקשה על הלקוח המסכן (שלרוב לא ידע קרוא וכתוב) לזהות האם מי שמטפל בו הוא הרופא או הספר. לכן בשנת 1745 יצא חוק שקבע שהרופאים המנתחים יסמנו עצמם במוט אדום לבן ואילו הספרים במוט כחול לבן.
הסבר נוסף הוא שהצבע האדום מסמל דם עורקי והכחול דם ורידי.


תמונה באדיבות ויקיפדיה

בארצות הברית המוט הלבן-כחול-אדום מתאים כמובן גם לדגל המדינה ולכן אומץ בחום; הצבעים לבן-אדום-כחול מקובלים כיום כשלט פרסומת לספרים בארצות רבות (כולל יפן).

בחלק מהמוטות כיום ניתן לראות כדור זכוכית הממוקם בראשם; גם מאחורי כדור זכוכית זה יש סיפור מעניין.
אחד ה"כלים" בו הספרים היו עושים שימוש בזמן הקזת דם היו עלוקות והם נהגו לאכסן אותם בכדור זכוכית זה בזמן שהן נחו מעמל יומן.

ולסיום... אם במקרה אתם נמצאים בדרום קוריאה ורואים מוט ספרים מהסוג האמור מסתובב לנגד עינכם אל תמהרו לזנק פנימה לקבל תספורת. במקרה המיוחד הנ"ל בדרום-קוריאה, הסימון הוא לא מעט פעמים לבית בושת...


תמונה באדיבות ויקיפדיה

מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

3 תגובות

  • רונן

    הילדים הצעירים

    שואלים מה זה בית בושת...
    אולי כדאי להוריד את זה...

  • משה

    מוט הספרים

    זה נכון,בעבר הספר היה גם מנתח,תארו לכם שמישהו הולך להסתפר והספר אומר לו...."המתן עוד כמה דקות,יש לי הקזת דם לבצע,בינתיים,יש כתבים של גלנוס על מחזור הדם,ווליאם הרווי? הכופר הזה? אמברואז פארה? סתם מתחרה עלוב!
    אפילו תספורת בסיסית הוא לא יודע לעשות,מה הוא חושב שהוא? משרת 4 מלכים?! סנוב כזה!!!,או...החולה! שכחתי!" זו אמנם לא בדיחה הכי מצחיקה,אבל אמברואז פארה היה גלב מנתח,אבל הוא ביצע מחקרים מהפכניים כמו...מחקר על פציעות רובה או מיילדות וגם שירת 4 מלכים!!!!

  • משה

    LOL

    בזכותך גיגלתי את אמברואז פארה.
    ברנש מרתק